Намери оферта

Черна Гора - Eкскурзии и почивки


Полезна информация за Черна Гора

 
 

Местна валута

Eвро
Сигурност и престъпност
Няма особени изисквания за гарантиране на личната безопасност. Макар и рядко, са констатирани единични случаи на извършвани престъпления спрямо български граждани, като кражба на пари, вещи, документи и др., особено при пътуване с влак и автобус. При кражба или изгубване на личните документи следва веднага да уведомите местните полицейски власти за събитието и да получите съответен протокол, и след това да се обърнете към българското посолство в Подгорица за издаване на временен паспорт за завръщане в страната.

 

Митнически изисквания

Съгласно Правилник за деклариране на пренасяните през територията на Черна гора финансови средства /кеш, чекове и др./ в размер над 10 000 евро /десет хиляди евро/, същите се декларират. Декларациите се попълват на черногорската митница.
Съгласно черногорското законодателство е предвидено, че физическото лице, което не пребивава постоянно на територията на страната, може да изнася в чужбина ефективни парични средства в размер над определения - /10 000 евро/ при следните условия:
  • ако ги декларира при влизане в страната, въз основа на удостоверение за внасяне на ефективни парични средства в републиката, което осигурява и заверява митнически орган;
  • ако ги е изтеглил от валутна сметка или валутна спестовна книжка в банка в Черна гора, въз основа на банково потвърждение.
Отсъствието на митническо удостоверение или друг заместващ документ за удостоверяване произхода на пренасяната валута или нейната равностойност в размер над 10 000 евро води до правна възможност за отнемане на валутата от страна на митническите служители при напускане пределите на страната
Следва да се има предвид, че декларирането на валутата на границата между България и Сърбия не се зачита от митническите власти на Черна гора и то ще се изисква и на митническите пунктове между Сърбия и Черна гора.
Митнически изисквания за Черна гора можете да изтеглите от ТУК.

 

Здравеопазване

Здравната мрежа е сравнително добре развита и дава възможност за предоставяне на качествена медицинска услуга. Важно изискване за пътуващите български граждани е да имат валидна здравна застраховка, съответстваща на европейските стандарти за застраховане на граждани на ЕС зад граница, коeто означава застраховката да може да покрие здравен риск на сума не по-малко от 30 000 евро.
Движение по пътищата
При влизане на територията на Черна гора с МПС, задължително се изисква представянето на зелена карта, удостоверяваща международната застраховка „гражданска отговорност” на МПС.
На територията на Черна гора  е задължително управлението на МПС с включени къси светлини през цялата година.
В Черна гора липсват магистрали, а първокласните пътища, по които се извършва основният пътен трафик, са общо взето добре поддържани, но са характерни с множество завои, преминаване през тунели и рискови за изпреварване отсечки от пътя. Има опасност в отделни участъци от падащи камъни и лоша видимост при мъгла и дъжд. Следва да се шофира с повишено внимание.
Органите на пътната полиция стриктно проверяват пътуващите автомобили за включени светлини и за спазване на пътните знаци и маркировката на пътя. За превишаване на позволената скорост, която в населени места по правило е ограничена между 40-60 км/ч. и в извън населени 70-80 км/ч, нарушителят се санкционира с глоба, в зависимост от тежестта на нарушението, която е в порядъка между 150-500 евро. Отказът да се плати глобата е основание за даването на нарушителят на местен административен съд и отнемане правото за придвижване с МПС до приключване на съдебното производство.
В отделни случай при нарушаване на правилата за движение, полицията изземва документите за шофиране и изпраща водачът да заплати глобата по банков път. Неприятностите се увеличават когато нарушението е извършено в почивен ден и няма възможност глобата да бъде платена в същия ден.
В градовете и най-вече в столицата Подгорица има обособени платени паркинги и улици с възможност за паркиране срещу заплащане. Паркиране на такива места без заплащане води до налагане на глоба на нарушителя, която е 20 евро или до принудителното вдигане с „паяк” на МПС и освобождаването му срещу заплащане на солидна глоба, която зависи от района, където е било вдигнато .
При ПТП задължително се минава през съд, независимо от факта чия е вината. Полицията изземва документите за шофиране и те се връщат от съда. 
От 01.01.2012 год. не е допустимата концентрация на алкохол в кръвта на водачи,  управляващи МПС по пътищата на Черна гора. Страната е добре снабдена с гориво за МПС, като станции за гориво има на възловите пътни артерии и техни отклонения, както и във всички малки и големи градове. Горивото е качествено и отговаря на европейските стандарти за качество.
През зимния период е задължително използването на зимни гуми.
Забранено е използването на мобилни телефони по време на шофиране, освен ако водачът не използва „хендс фри“ устройство за телефон.
Ако водачът на МПС управлява автомобил, който не е регистриран на негово име, е необходимо да има нотариално заверено пълномощно от собственика на МПС.
В Черна гора не се заплащат винетни или тол такси. По маршрута Подгорица – Бар се плаща такса от 2.50 евро за преминаване през тунела „Созине“.
Актуална информация за пътната обстановка в Черна гора можете да получите денонощно на следните телефони: (00382) 020 234 999 и (00382) 063 239 987.
Спешни телефони – 122 за полиция, 124 за бърза помощ.
 
 

Документи за пътуване и визов режим

Гражданите на ЕС, в това число и българските граждани, имат възможност да влизат и пребивават в Черна гора с валиден задграничен паспорт или  лична карта, които трябва да бъдат валидни най-малко до 3 месеца от датата на напускане на страната. Българските граждани могат да влезнат и пребивават на територията на Черна гора с лична карта за срок от 30 (тридесет) дни.
Българските граждани могат да влизат и пребивават на територията на Черна гора без визи за срок до 90 (деветдесет) дни в рамките на 6 (шест) месеца, считано от датата на първото влизане.
В случаите, в които се налага продължаване на престоя за срок повече от 90 дни (обучение, работа, специализация и др.), се изисква българските граждани да се снабдят предварително с необходимия вид виза, съгласно законодателството на Черна гора.
От момента на пристигане в мястото на краткосрочно пребиваване, чужденецът е длъжен в срок от 24 часа да се регистрира адресно в съответното полицейско управление, ако ползва частна квартира на индивидуални начала. Когато се ползват услугите на туристическа организация, настаняване в хотел или в частна квартира под наем, това е задължение на туристическата организация, хотела или наемодателя. Същите в срок от 12 часа от настаняването на чужденеца трябва да извършат адресното му регистриране в полицията.
Констатирани са случаи местни граждани, които дават квартири под наем,  да задържат паспортите на българските граждани с различни намерения, оправдавайки се с необходимостта от извършваната регистрация. Това е неоснователно и своеволно действие. Българските граждани следва да изискат паспортите си след адресното им регистриране.


 

Практически съвети

Ако възникне проблем, незабавно изисквайте или потърсете връзка с българското посолство в Подгорица на посочения по-горе адрес и телефони.
 
 

Консулски услуги

Български лични документи
Консулската служба при посолството в Подгорица има техническата възможност за снемане на биометрични данни, поради което приема заявления за издаване на всички видове български лични документи - паспорт, лична карта, СУМПС и временен паспорт.
Заверки и  легализации
За да бъдат валидни пред властите на другата страна, издаваните от правоимащите органи на всяка една от двете страни документи следва да бъдат снабдени с печат „апостил” на Министерството на външните работи.
„Апостил“ могат да полагат и съдилищата от първа инстанция в Черна гора.
За неотразени промени в действащото законодателство на  Черна гора посолството на Република България не носи отговорност.

Почивки

Екскурзии

Новини

Бюлетин

Други услуги

Мероприятия
 

Организирането на определено мероприятие е свързано с огромни усилия, отнема време и ангажира голям колектив. Туристическа компания Кунчев Травъл  може да ви предостави пълен пакет от услуги, който да ви освободи от всички ангажименти.

Групи по поръчка
 

Вие сте група приятели или колеги и имате желание да пътувате заедно, по-изгодно, по съобразена с вашите изисквания и нужди програма :) - заявете пътуване с Група по поръчка.

Подаръчен ваучер


Подарете ваучер за пътуване, не вещ! Кунчев Травъл ви предлага да направите незабравим и оригинален подарък на любим човек, приятел, роднина или колега като изберете подаръен ваучер за туристическта услуга. 

виж още

Туристически застраховки


Кунчев Травъл предлага на български и чуждестранни граждани възможност за сключване на следните типове застраховки:

Медицинска застраховка "Помощ при пътуване" с Асистанс
Застраховка "Спасителни разноски" - вкл. планинска застраховка и др.
Застраховка "Отмяна на пътуване"

Транспортни услуги
 

  • Самолетни билети
  • Трансфери
  • Рент-а-кар
  • Автобуси под наем
  • Яхти под наем
  • Билети за влак в чужбина
  • Фериботни билети