Намери оферта

Екскурзия в Йордания – Петра и пустинята Вади Рум

Продължителност: 4 дни / 3 нощувки

Вид транспорт:
Самолет

Маршрут: Акаба - Вади Рум - Петра

Дати на отпътуване:

Код на програма: E-1460

Цена от: 0 лв.


Дата Цена Запитване
 
Йордания - екзотична, красива, модерна, разнолика, гостоприемна държава, която пленява всеки посетител с топло отношение и превъзходна кухня. От древността до днес е била дом на няколко древни царства. Повлияни от арабската култура, ще станем свидетели на древна архитектура с множество запазени артефакти. Безпорен феномен  е древния град столица на набатеите - Петра. Непознат на западния свят в продължение на стотици години, розовочервеникавият град някога е процъфтявал като важна търговска точка. Обграден от високи планини и достъпен през тясно дефиле забележителните му изсечени в скалите сгради са запазени непокътнати. Дали заради историята, дали заради климата, дали заради благоухания аромат на арабски подправки и националния ястия, дали заради неустоимото кулинарно изживяване Йордания, трябва да се посети поне веднъж в живота! Елате и се насладете.

 

ПРОГРАМА:


ДЕН 1: София - Акаба

Среща на летище София и полет за Акаба, Йордания. Пристигане на летището в Акаба. Трансфер и настаняване в хотел.
Вечерна разходка.
Нощувка.
 
 

ДЕН 2: Акаба - пустинята Вади Рум

Закуска. Предстои ни вълнуващ ден в пустинята Вади Рум - лунната долина на Йордания. Трансфер и настаняване в пустинен камп. Предстои ни 4 часово джип сафари /вкл. в цената/.
Пътувайки навътре в пустинята, сякаш рязко попадаме на Марс. Пясък, прахоляк, тук-там растение и веднъж на няколко километра - дърво. И огромни величествени скали отвсякъде. Това е Вади Рум!
Първата ни спирка ще бъде червената, пясъчна дюна. Ще се събуем боси и усещайки финия пясък под краката си ще я изкачим. Гледката от върха е...сюрреалистична.

Ще продължим към каньонът Хазали. Това е едно от най-известните места в пустинята Вади Рум. Дълбок е по-малко от 100 метра. Вътрешните му стени са покрити с множество набатейски и ислямски надписи, както и скални рисунки. За съжаление, с течение на времето, надписите са трудно забележими.
Ще видим още Седемте стълба на мъдростта и скалния мост Бурда.
Ще имаме възможност да яздим камили /заплаща се на място/ и ще посетим бедуинско селище. В пустинята Вади Рум живеят няколко хиляди бедуини, които рядко се застояват на едно място. Те са единствените постоянни жители на тази негостоприемна среда.

Пустинята Вади Рум е била "декор" на много холивудски филми като "Лорънс Арабски", "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход" и "Трансформърс". За да станем част от всичко това, ще посетим мястото, където е сниман филма "Марсианецът" с Мат Деймън.
Връщане в пустинния камп и свободно време за почивка. Вечеря.
Нощувка.
 
 

ДЕН 3: Вади Рум - Петра

Закуска. Днес ще отпътуваме за Вади Муса, където ни предстои целодневна екскурзия до скалния град Петра - едно от Новите седем чудеса на света. Наричан е още "Розовия град", заради естествения розово-червен цвят на скалите. Забравена за векове, Петра е "преоткрита" от швейцарския пътешественик и изследовател Йохан Буркхард през 1812 г. Дотогава древните руини са били известни само на бедуините, които го наричали "Изгубеният град".
В миналото Петра е била един от най-богатите градове в света. Градът, изсечен в скалите преди хилядолетия, е бил кръстовище на важни търговски пътища. Наличието на вода го превръща в оазис и център на загадъчната номадска абатейска цивилизация. Петра изумява с изсечени в скалите над 4000 фасади, улици, колони, портали, гробници и паметници, издялани по непозната технология, директно в планината.
За да стигнем до Петра ще преминем през дългия над километър каньон Сик. Пътуването е повече от вълнуващо. Веднага след като излезем от него, пред нас ще се открие величествената Съкровищница.
Ще преминем покрай Римския амфитеатър със 7000 седящи места, Византийската църква с красивата цветна мозайка, царските гробници, пазарите, храмът на крилатия лъв и ще стигнем до Манастира - една от най-внушителните постройки в комплекса.
Нощувки.
 
 

ДЕН 4: Петра - Акаба - София

Закуска. Трансфер до Акаба. Свободно време за плаж и релакс или по желание /срещу допълнително заплащане/ разходка с корабче в Червено море.
Трансфер до летището и полет за София.
Пристигане на летище София.

Застраховка „Отмяна на пътуване“:
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка "Отмяна на пътуване". Полицата покрива разходите за анулиране на пътуването, за прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия или негови близки, съкращаване от работа, изпускане на полет и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора. Взима се предвид и възрастта на пътуващия. Стойността на застраховката е между 2% и 5% върху крайната дължима сума по договора за пътуване.
 

 

 

ДАТИ И ЦЕНИ:

Дата Цена на възрастен в двойна стая Цена на възрастен в единична стая
17.01.2021 – 20.01.2021 582 евро 687 евро
21.02.2021 – 24.02.2021 582 евро 687 евро
21.03.2021 – 24.03.2021 582 евро 687 евро

ХОТЕЛИ:

 • Акаба - 1 нощувка със закуска в хотел Plaza Maswada 3* или подобен
 • Вади Рум - 1 нощувка със закуска, обяд и вечеря в Hasan Zawaideh Camp или подобен
 • Петра - 1 нощувка със закуска в хотел Amra Palace International 3* или подобен
 
 

ВАЖНО:

 • При наличие на промяна на летищните такси цената ще бъде актуализирана
 • Няма задължителни имунизации и други здравни изисквания
 • Категоризацията на хотелите /понякога/ се различава от тази в Европа
 • Добре е да се носят леки, удобни и светли дрехи и обувки
 • Препоръчително е да имате слънцезащитни кремове и репеленти против насекоми
 • При лоши метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства програмата може да претърпи промяна в реда на провеждане!

В ЦЕНАТА СА ВКЛЮЧЕНИ:

 • Самолетени билети София – Акаба – София с вкл. 7 кг ръчен багаж

 • Всички летищни такси

 • Всички трансфери по програмата

 • 1 нощувка със закуска в Акаба

 • 1 нощувка със закуска, обяд и вечеря в пустинята Вади Рум

 • 1 нощувка със закуска в Петра

 • 4 часа джип сафари в пустинята Вади Рум

 • Застраховка "Помощ при пътуване в чужбина"

 • Водач на български език

В ЦЕНАТА НЕ СА ВКЛЮЧЕНИ:

 • Допълнителни екскурзии /по желание/

 • Лица на възраст над 70 години доплащат за медицинска застраховка

 • Бакшиши за местните шофьори и екскурзоводи

 • Лични разходи /телефонни разговори, мини-бар, градски транспорт и др./

 • Неупоменати в програмата услуги

 • Застраховка „Отмяна на пътуване"

Обща информация

 
Местна валута
 
 Йордански динар (JOD).
1 USD се разменя за 0.71JOD. 
 

 
Престъпност и сигурност
 
Общата обстановка  в страната е относително спокойна, особено в районите на главните туристически обекти и хотелите от известни международни вериги. В последните месеци, обаче, се наблюдава изразено нарастване на прояви на  криминалната престъпност, свързана с кризата в йорданската икономика и увеличаване на икономическите несгоди за по-голямата част от йорданското население. Има потвърдени  прояви на агресия  по отношение на чужденци, в т.ч. сексуален тормоз и насилие в различни форми.
 
Предвид това, българските граждани, посещаващи страната по различни поводи, би следвало да бъдат бдителни, да вземат всички рутинни мерки за своята сигурност срещу кражба, измама или физическо нападение. Посолството категорично не препоръчва самостоятелни посещения и придвижване из страната без съпровод от добре познати местни лица. Да се избягва наемането на автомобили и самостоятелно каране, т.к. начинът на управление на МПС от местните граждани, коренно се отличава, дори от България, и се характеризира с агресивност и неспазване на каквито и да са правила. При пътно-транспортни произшествия, в повечето от случаите,   вината се възлага на чужденеца, с всички произтичащи от това последици, вкл. имуществени и наказателни.
 
 
Особености на законодателството
 
Йорданското законодателство е смес от европейското и шериата, който регулира всички аспекти на гражданското състояние.
 

Митнически изисквания
 
Няма ограничения по отношение на пренасяната валута.
 
Чужденците имат право да внасят в Йордания до 20 кутии цигари и една бутилка алкохол.
 
Митнически изисквания за Йордания можете да изтеглите от ТУК.
 
 
 
Здравеопазване
 
Нивото е достатъчно високо, но много скъпо. Съветваме предварително да бъдат сключвани договори за здравна, туристическа, пътна или друг вид застраховки.
 

Документи за пътуване и визов режим


Паспорт – срок на валидност минимум 6 (шест) месеца от датата на пътуването.
 
Между България и Йордания няма подписани Консулска спогодба и такава за Правна помощ. Двете страни прилагат визов режим.
На 9 януари 2020 г. е влязло в сила Споразумението между правителството на Република България и правителството на Хашемитско кралство Йордания за взаимно освобождаване от изискванията за визи за краткосрочно пребиваване на притежателите на дипломатически и служебни паспорти, подписано на 20 август в гр. София.

Българските граждани, приносители на обикновени паспорти, могат да получат визи в йорданското посолство в Букурещ; от почетния консул на Йордания в София, както и на всеки граничен  контролно-пропусквателен пункт /КПП/, вкл. летището. Цената й е 40 йорд. динара  = на 56.4 щат. долара.
Визата, която можете да получите при влизане на КПП, е с право на престой от 15  до 30 дни, след което може да бъде продължена в съответното полицейско управление.
Чужденци могат да работят в Йордания само ако притежават работни визи.
Забранено е чужденци, влезли в страната с туристически визи, да бъда наемани на работа.
Внимание!
В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.
Практически съвети
Българското посолство препоръчва на български туристи или посетители да бъдат в контакт с посолството за времето на пребиваването си в страната и да се обръщат към него своевременно в случай на нужда.
Посещаващите страната български граждани следва да знаят, че снимането на държавни учреждения, посолства, хотели и други места, в които има въоръжена охрана и засилени мерки за сигурност, е забранено.
Има около 80 долини (Wadis) в ХК Йордания. С настъпването на дъждовния сезон в Йордания (ноември-март) съществува опасност от наводнения в тези долини. Това включва и каньона в туристическия комплекс "Петра". Преди да предприемете пътуване в страната, проверете прогнозата за времето и не пътувайте до места, където се очаква дъжд и поне един ден след това. Ако попаднете в извънредна ситуация, отидете на най-високата точка и не се опитвайте да прекосявате водата. Ако сте в превозно средство, опитайте да шофирате до безопасно място. При нужда се обадете на националния номер за спешна помощ 911 или се свържете с Генерална дирекция "Гражданска защита" (General Directorate of Civil defence) на телефон +962 5661111.
По време на месец Рамадан българските граждани, пребиваващи в Йордания, следва да имат предвид, че в часовете от изгрев до залез слънце се спазва общо въздържане /забрана/ от приемане на храна, вода и други напитки, както и тютюнопушене на обществени места (освен в хотелите, където са настанени). Законът предвижда строги санкции, вкл. затвор за нарушения на забраните.
Няма формални ограничения за облеклото, но е препоръчително да е в рамките на общоприетите норми, като се има предвид че в ХК Йордания се спазват мюсюлманските традиции, обичаи и морал на поведение.
Във връзка с полетите на авиокомпанията ‎Ryanair от София до йорданския град Акаба,  препоръчваме на българските граждани, когато посещават Йордания, да имат предвид, че в ХК Йордания се спазват мюсюлманските традиции, обичаи и морал на поведение. Следва да спазват законите и да вземат под внимание, че употребата на алкохол на публични места е забранена и не се толерира от местните власти.

Консулски услуги

Заверки и легализации
Хашемитско кралство Йордания не е страна по Хагската конвенция от 1961 г. и между България и Йордания няма подписан двустранен договор за правна помощ, поради което консулската служба към посолството на Република България в Аман заверява единствено печата на йорданското Министерство на външните работи. Същото важи и за документи/актове, съставени в България, които следва да носят печата на българското Министерство на външните работи.

Изготвяне на български лични документи
Посолството в Аман разполага с техническо оборудване за снемане на биометрични данни – пръстови отпечатъци и снимка, за издаване на нови документи за самоличност.

Гражданско състояние
В консулската служба към посолството в Аман може да бъде извършена регистрация на раждане, брак или смърт на български граждани.
Родителите на новородено дете следва да се снабдят в шест месечен срок с удостоверение за раждане, което е необходимо да бъде заверено последователно с подпис и печат от консулският отдел на Министерство на вътрешните работи на Йордания и от консулската служба при посолството в Аман, след което да бъде снабдено с превод на български език, заверен от Министерството на външните работи на Република България, и изпратено в общината по постоянен адрес на майката или на този родител, който е български гражданин.
Сключването на брак се допуска при спазване на местното законодателство и ако брачният договор се придържа към правните норми, не са наложени възбрани и не противоречи на морала в Хашемитското кралство.
В случай на смърт на български гражданин следва издадените за събитието йордански документи /акт за смърт, медицински заключения/ да бъдат легализирани в Министерството на външните работи на страната и донесени за заверка в консулската служба на българското посолство.
Българските дипломатически и консулски представителства в чужбина не финансират и не извършват дейностите по обслужване и транспортиране на починалия. При смъртен случай, близките на починалия български гражданин следва да установят контакт с погребално бюро/агенция в страната на пребиваване, където да се запознаят с обслужването и транспортирането на починалия зад граница.
 

Оферта № Е1460

Почивки

Екскурзии

Новини

Бюлетин

Други услуги

Мероприятия
 

Организирането на определено мероприятие е свързано с огромни усилия, отнема време и ангажира голям колектив. Туристическа компания Кунчев Травъл  може да ви предостави пълен пакет от услуги, който да ви освободи от всички ангажименти.

Групи по поръчка
 

Вие сте група приятели или колеги и имате желание да пътувате заедно, по-изгодно, по съобразена с вашите изисквания и нужди програма :) - заявете пътуване с Група по поръчка.

Подаръчен ваучер


Подарете ваучер за пътуване, не вещ! Кунчев Травъл ви предлага да направите незабравим и оригинален подарък на любим човек, приятел, роднина или колега като изберете подаръен ваучер за туристическта услуга. 

виж още

Туристически застраховки


Кунчев Травъл предлага на български и чуждестранни граждани възможност за сключване на следните типове застраховки:

Медицинска застраховка "Помощ при пътуване" с Асистанс
Застраховка "Спасителни разноски" - вкл. планинска застраховка и др.
Застраховка "Отмяна на пътуване"

Транспортни услуги
 

 • Самолетни билети
 • Трансфери
 • Рент-а-кар
 • Автобуси под наем
 • Яхти под наем
 • Билети за влак в чужбина
 • Фериботни билети