Намери оферта

Екскурзия Исландия

Продължителност: 7 дни / 5 нощувки

Вид транспорт:
Самолет

Маршрут: София - Рейкявик – Златен кръг: парка Тингвелир, долината Хаукадалур, гейзерите – Строкур и Гейзир, водопада Гълфос, фермата Фридхаймар, кратера Керид – Вик - пясъчната пустиня Мирдалсандур и лавовото поле Елдраун – Национален парк Скафтафел – Ледн

Дати на отпътуване:

Код на програма: E-1572

Цена от: 0 лв.


Дата Цена Запитване

 

Резервирайте сега своето пътуване само с 5 % депозит! 

 

ДАТИ: 

23.04.2022 – 28.04.2022,

06.05.2022 – 11.05.2022, 28.05.2022 – 02.06.2022,

 

 

Програма:

 

Ден 1: София – Рейкявик

Отпътуване за Рейкявик от летище София, през Франкфурт. След кратък престой, полет за Рейкявик. Пристигане на летище Кефлавик. Трансфер и настаняване в хотела. Първи впечатления от града, разходка и вечеря. Laugavegur е главната улица на града, тя оживена и пъстра, изпълнена с магазини, барове и ресторанти. Прекрасна пешеходна зона, където можете да отидете в уютно кафене, да изберете традиционен исландски пуловер (лопапей) или да си купите бижу от вулканична лава в многобройните магазини с привлекателни витрини. Нощувка в Рейкявик.

 

Ден 2: Рейкявик – Златен кръг: парка Тингвелир, долината Хаукадалур, гейзерите  – Строкур и Гейзир, водопада Гълфос, фермата Фридхаймар, кратера  Керид – Вик

 

Закуска. Днес ще поемем по най-атрактивния и понорамен маршрут на Исландия, Златният кръг– включващ част от природните чудеса на острова.  Ще започнем с Национален парк Тингветлир. Тук е основан и исландският парламент Алтинг. В  националния парк  ще се насладите на чудесни пътеки за разходка, езера и водопади, но най-впечатляващото място е голямата пукнатина Силфра, където се разделят Северноамериканската и Евразийската тектонска плоча. Разлома е единственото място в света, където може да се гмурнете директно между двете плочи, които се отдалечават около 2 см. годишно. Смята се, че водата в Силфра е най-чистата в света.

Следващата ни спирка е долината Хаукадалур, ярко оцветена земя с бликаща пара, известна със своите гейзери Строкур и Гейзир. Строкур изригва на всеки 6-10 минути, достигайки 30 метра височина и е един от около 1000 активни гейзери в света.  Гейзерът Гейзир (Geysir) дава името на всички горещи извори на планетата. Около двата гейзера е пълно с горещи извори и бълбукащи кални басейни.

splashing water under gray sky


На кратко разстояние от гейзерите се намира друга спираща дъха забележителност – водопада Гълфос (Gullfoss). Името му на местен език означава „Златните водопади“, слънчевата светлина го прави да изглежда златист. Водопадът е един от най-емблематичните в Исландия и Европа, впечатлява не толкова с височината си, колкото с това, че водите му внезапно “потъват” в пропастта. Река Hvítá идва от ледника Langjökull и се спуска на два етапа с обща височина 32 метра. Първата каскада е 11 метра, а втората – 21 метра.

waterfalls beside grass field

Следобед ще посетим известната доматената ферма Фридхаймар (Friðheimar). Ще научим за процесите на оранжерийното градинарство в този студен климат с толкова дълга и сурова зима. Забележителното е, че се създава среда с топли средиземноморски условия през цялата година и това дава възможност за почти целогодишно земеделие. Атриумът включва и изложба за използването на геотермално отопление в исландското градинарство.

В южната част по протежението на Златния кръг се намира вулканичното кратерно езеро Керид. То е на повече от 3000 години, различното при него са червените склонове, а не обичайните вулканично черни. Кратерът е приблизително 55 м. дълбок и около 170 м. широк.

blue lake in the middle of brown mountains


Продължаваме към рибарското селище Вик, най-южната част на Исландия. Разходка и вечеря в хотела. Нощувка във Вик.

 

Ден 3: Вик – пясъчната пустиня Мирдалсандур и лавовото поле Елдраун – Национален парк Скафтафел – Ледниковата лагуна Йокулсарлон и диамантения плаж – Вик

 

Закуска. Отпътуваме от хотела, като пътят ни отвежда през необятните покрити с мъх лавови полета на Елдраун и черните пясъци на Мирдалсандур (Mýrdalssandur). Обширна пустиня от черни камъни и лава изхвърлени от вулкана Катла, а на заден план ледената шапка на глетчера Вахтнайокутл, обхващащ площ от над 8000 кв. км, с дебелина на леда, варираща между 400 и 1000 м.  Национален парк Скафтафетл (Skaftafell) е вторият по големина парк в Исландия и част от по-големия национален парк Ватнайокул (Vatnajökull National Park). Ненадмината красота, голямо разнообразие от живописни пейзажи, каньони, долини, айсберги, ледени тунели и арки, ледникови езера. Скафтафетл е и най-посещаваното от туристите място в Исландия заради зашеметяващите контрасти.  Ако климатичните условия позволяват ще минем и спрем през едно великолепно творение на природата – магическия каньон Fjaðrárgljúfur – трудно за произнасяне име, но изумително красив.

river between green and brown rocky mountain during daytime


Каньонът е дълбок 100 м. и е с дължина около 2 км. През него преминава река Fjaðrá, която образува живописни картини, осеяни с ледници потоци и вечно зелен мъх. Не случайно е считан за един от най-красивите каньони в света.  След като преминем през няколко по-малки ледника, част от Национален парк Вахтнайокутл, стигаме до ледниковата лагуна Йокулсарлон (jokulsarlon glacier lagoon).

landscape photography of sea and clouds

Тази лагуна се е образувала в началото на 20-те години на миналия век. В Йокулсарлон водата и вятърът са изваяли неповторими ледени скулптури. След зашеметяващите гледки, в края на деня се връщаме отново във Вик. Вечеря в хотела и нощувка.
 


Ден 4: Вик – плажа Рейнисфяра, глетчера Солхемайокул, водопадите Скогафос и Селяландсфос – Рейкявик

Закуска. След страхотните емоции и впечатления от предходния ден, продължаваме по пътя за нови такива. Отправяме се към невероятно красивия черен плаж Рейнисфяра (Reynisfjara). Намира се в най-южната част на Исландия. През 1991г. е класиран за един от десетте най-красиви нетропични плажа в света. Пет километра черни пясъци, контрастиращи на опасните пенливи вълни и впечатляващи базалтови колони, заснети в седми сезон „На север от Вала“ от сериала „Игра на тронове“. Колоните са създадени в резултат на охлаждането на лавата след изригване на вулкана.

brown rock formation near sea


Оттук се открива гледка към Дирхолай – малък полуостров със скални масиви, едно от предпочитаните места за гнездене на редица редки птици, между които и тъпоклюната кайра. Арката на Дирхолай е естествено оформена и разположена на брега на морето. Мястото е известно и със 120-метровата си крайбрежна алея и прекрасните гледки към южното крайбрежие на Исландия.
Обиколката ни продължава към най-големите и красиви водопади в страната – Скогафос и Селяландсфос. В зависимост от метеорологичните условия в този ден ще може да посетим и глетчера Солхемайокул (Sólheimajökull).

in distant photo of man walking on landscape field with body of water


Скогафос (Sкоgаfoss) е фантастичен водопад, който се намира на около 40 минути от селището Вик.  Тук ще видите мощна 60-метрова водна завеса с ширина около 25 метра. Можем да се изкачим и видим водопада от горе, гледката не е никак за пропускане.

time lapse photography of waterfalls


Следващият фантастичен водопад по пътят ни е Селяландсфос (Seljalandsfoss). Той е наистина впечатляващ, живописен и единствен по рода си – може да се разходите зад него и да усетите мощта на падащата вода.
Пътят минава през пасторални селца, ферми и безброй смайващи пейзажи.
Отново сме в Рейкявик. Настаняване в хотела, кратка почивка и туристическа обиколка на града.

Започваме от центъра на Рейкявик, напомнящ на лабиринт от тесни улички със стари дървени къщи от края на 19 и началото на 20 век. Ще посетим лутеранската катедрала Халгримскиркя (Hallgrímskirkja) – проектирана в съвременен стил и  висока 73 м, сградата е инспирирана от черните базалтови колони в парка Свартифос (Svartifoss). Продължаваме към скулптурата  Солфар (Sun Voyager), композицията наподобява дълъг викингски кораб, намира се на брега на океана и е чудесно място за фотопауза. Следва къща Хьофди, където се е състояла знаковата среща на Рейгън и Горбачов през 1986 г. Ще видим Университета, Nordic Hоuse, кметството на Рейкявик – модерна сграда, построена така сякаш плува във водите на езерото Тьорнин. Ще видим още две сгради със забележителна архитектура. Harpa (арфа) е  новата концертна зала на Рейкявик, намира се до пристанището и гледката от последния етаж е прекрасна, а архитектурата отвън – впечатляваща. Друга уникална сграда е Perlan (Перлата). В четири огромни цилиндъра се събира гореща вода, бликаща от недрата на земята и се разпределя по водопреносната мрежа, над тях е разположена тераса, a върху нея огромен стъклен купол, който покрива въртящия се панорамен ресторант. Гледката, която се открива от терасата е запомняща се.
Нощувка в Рейкявик.

                                    

Ден 5: Рейкявик – Синята лагуна – Рейкявик


Закуска. Свободно време за опознаване на града със собствено темпо или по желание:
 • Наблюдение на китове (срещу допълнително заплащане)
Една вълнуваща среща с тези впечатляващи животни в естествената им среда. Исландия е едно от най-подходящите места в света за наблюдение на китове. Тук може да видите кашалоти, орки, гърбати китове, редом с тях делфини, а във въздуха от горе им да прелитат редки исландски птици. Още за живота на китовете може да научите в музея Китовете на Исландия. Тук ще се запознаете с над 20 вида китове представени в естествените има размери. Атмосферата е магическа и за това допринасят приглушената светлина и озвучаване със звуци на китовете и други морски обитатели.
 • Посещение на Синята лагуна (срещу допълнително заплащане) 
Синята лагуна е една от най-популярните забележителности на Исландия и това едва ли ще ви изненада. Намира се на полуостров Рейкянес и е само на 40 минути път от Рейкявик. Описанията за нейната вода варират от гореща до леденосиня. Температурата е около 40 градуса и има лековити свойства. Не случайно я наричат „геотермалният рай на Исландия“.

people in blue lagoon Iceland

Дължи името си на уникалния цвят на водата, която е смесица от морска и сладка вода – 2/3 морска и 1/3 сладка – изключително рядко срещана комбинация. Дъното и стените на лагуната са покрити с 60 хил. парчета лава, което я доближава до естествените творения на природата. Водата на „Синята лагуна“ е известна по целия свят с лековитите си съставки: минерални соли, синьо-зелени водорасли и бяла глина. В почивния комплекс има медицински центрове, ресторант, бистро, сувенирни магазини. Една от причините Исландия да е „най–щастливото и зелено“ място в Европа за 2007 г. е именно това невероятно кътче. Счита се, че е едно от най-романтичните места на острова. Ще имате възможност да се насладите на релаксиращи бани сред невероятна природа и чист въздух.

 

Ден 6: Рейкявик – София


Закуска. Свободно време за последна разходка из Рейкявик. Трансфер до летище Кефавлик и полет за Франкфурт. Кратък престой и полет за София.
Хотели
3 нощувки в Hótel Ísland 4* (или подобен)
2нощувки в Hótel Katla 4* (или подобен)
Допълнителни екскурзии
 • Наблюдение на китове – 110 евро за възрастни и 54 евро за деца и младежи до 11 г.
 • Синята лагуна /Blue Lagoon/ – 85 евро

Цената включва:

 
 • Самолетни билети с летищни такси:  София – Рейкявик – София ;
 • Ръчен багаж с размер: 40 x 30 x 20 см;
 • 5 нощувки със закуска в хотел 4* или подобен;
 • 5 закуски, 2 вечери във Вик
 • Разглеждане на едни от най-атрактивните културни и природни забележителности на Исландия.
 • Всички трансфери по програмата;
 • Транспорт с комфортен автобус по време на целия маршрут;
 • Всички пътни такси по маршрута;
 • Местен екскурзовод
 • Програма на български език
 • Водач от България
 • медицинска застраховка за пътуване в чужбина с включени мед. разходи свързани с COVID-19

Цената не включва:

 
 • Лични разходи;
 • Чекиран багаж от 20 кг.
 • Застраховка "Отмяна пътуване"
 • Допълнителни екскурзии

Оферта № Е1572

Почивки

Екскурзии

Новини

Бюлетин

Други услуги

Мероприятия
 

Организирането на определено мероприятие е свързано с огромни усилия, отнема време и ангажира голям колектив. Туристическа компания Кунчев Травъл  може да ви предостави пълен пакет от услуги, който да ви освободи от всички ангажименти.

Групи по поръчка
 

Вие сте група приятели или колеги и имате желание да пътувате заедно, по-изгодно, по съобразена с вашите изисквания и нужди програма :) - заявете пътуване с Група по поръчка.

Подаръчен ваучер


Подарете ваучер за пътуване, не вещ! Кунчев Травъл ви предлага да направите незабравим и оригинален подарък на любим човек, приятел, роднина или колега като изберете подаръен ваучер за туристическта услуга. 

виж още

Туристически застраховки


Кунчев Травъл предлага на български и чуждестранни граждани възможност за сключване на следните типове застраховки:

Медицинска застраховка "Помощ при пътуване" с Асистанс
Застраховка "Спасителни разноски" - вкл. планинска застраховка и др.
Застраховка "Отмяна на пътуване"

Транспортни услуги
 

 • Самолетни билети
 • Трансфери
 • Рент-а-кар
 • Автобуси под наем
 • Яхти под наем
 • Билети за влак в чужбина
 • Фериботни билети