Намери оферта

ЕСКИШЕХИР - ВЕНЕЦИЯ НА ИЗТОКА, ГРАДЪТ НА НАСТРАДИН ХОДЖА И НА СТУДЕНТИТЕ

Продължителност: 6 дни / 5 нощувки

Вид транспорт:
Автобус

Маршрут: София - Ихтиман - Пазарджик - Пловдив - Поповица - Хасково - Харманли - Свиленград- Одрин - Хавса - Узункьопрю - Кешан - Гелиболу- Чанаккале

Дати на отпътуване:

Код на програма: E-1603

Цена от: 730 лв.


Дата Цена Запитване

Програма:

 

Ден 1: 

Отпътуване от София, 05.00 часа от площад „Ал.Невски”, по маршрут София - Ихтиман - Пазарджик - Пловдив - Поповица - Хасково - Харманли - Свиленград. Преминаване на ГКПП Капитан Андреево / Капъкуле. Продължаваме по маршрут Одрин - Хавса - Узункьопрю - Кешан - Гелиболу. Преминаване над пролива Дарданели по най-големия висящ мост в света, едно уникално инженерно съоръжение. Ще научим за славата на тези земи и ще сме едни от първите, които ще се насладят на панорамни снимки от него, чието официално откриване е на 18 март 2022. Около ранен следобед пристигаме в Чанаккале - най-големият град в района на пролива, район с бурна и вълнуваща история, датираща от 3 000 г пр. н. е. Настаняване в хотел. Кратка почивка. Ще направим пешеходна разходка до часовниковата кула, крепостта Чименлик и морския музей. Ще се снимаме и на Троянския кон, подарен на града от Брад Пит от едноименната продукция през 2004 г. Морска вечеря в ресторант с вечерен изглед към пролива. Нощувка.
 

Ден 2:

Закуска. Отпътуваме за Ассос или Бехрамкале, живописно разположен на полуостров Бига, на брега на Егейско море. Ще посетим първо храма на Аполон Симентеос. След това продължаваме към руините на древна Троада. Градът е основан между 1 000 и 900 г. пр.н.е. от еолийски колонисти от Лесбос, за които се твърди, че идват от Метимна и се възползват от благоприятния релеф на бреговата ивица. През 334 г. пр.н.е. персите са прогонени от Александър Велики. Между 241 и 133 пр.н.е. градът е управляван от царете на Пергам, но през 133 г. пр.н.е. те губят контрола му и той става част от Римската империя. Днес много от старите сгради на Ассос са в руини, но Бехрамкале все още е активно пристанище на Троада. В акропола на 238 м над морското равнище са останките от храма на Атина в дорийски стил с шест от оригиналните 38 колони, но с 32 запазени оригинални капители, по които археолозите съдят за оригиналната му архитектура и строителство. Западно от акропола се намира добре запазената градска стена и главна порта с високи близо 14 м кули. Древен павиран път води на североизток през портата до руините на голям гимназион, агора и булевтерион от II век пр.н.е. На юг към морския бряг се намира амфитеатър, построен за 5 000 зрители. През 2018 г. археолозите откриват много стригили - железни и изработени от бронз. 2 200-годишна лъвска скулптура от елинистическия период и 1 500-годишна каменна пещ, датираща от византийско време, също са разкрити от археолозите тук. Време за обяд в Ассос, да си поглезим вкусовите рецептури с местната кухня. Продължаваме по нашия маршрут покрай живописния Едремитски залив, посока към Балъкесир - Сусурлук - Караджабей - Бурса. Пристигаме в Бурса - административен център на едноименният вилает и града на коприната. Ще направим кратка спирка и фото пауза на един от символите - Старият чинар. Настаняване в хотел. Вечеря и нощувка.
 

Ден 3:


Закуска. Този ден ще посветим на някои от местните забележителности. Бурса става първата столица на младата Османска империя, след като градът е превзет от Орхан Гази - първият султан на империята през 1326 г. Тук процъфтява османската архитектура. Има повече от 125 джамии. Ще посетим Зелената джамия - сред най-хубавите на Турция. Работата по нея започва през 1421 г, по време на царуването на Мехмед І Челеби (1413-1421). Красотата и се вижда от мраморния вход, където в камъка са издялани сложни, но леки мотиви. Вътре е море от синьо-зелени плочки от Изник. Централната зала има два ниски купола, единия от които изпраща надолу лъч светлина, осветявайки фонтан, направен от парче мрамор. Зеленият мавзолей е гробницата на Мехмед І Челеби, построен през 1424 г. Продължаваме с панорамната площадка Топхане, с часовниковата кула от времето на султан Абдул Азис и гробниците на султаните Орхан и Осман. Свободно време в Коза хан, да изпиете чаша ароматно кафе или турски чай, и да се потопите в коприненото царство. Следобед ще се изкачим до Улудагъ - най-големият зимен курорт на страната. Националният парк си струва да се усети по всяко време на годината заради фантастичните гледки и кристално чистия въздух. Улудагъ е сред няколкото десетки планини, които в древността носят името Олимп. Според преданията от склоновете й, древногръцките богове наблюдават Троянската война и се намесват в развитието й на страната на едната или на другата воюваща сила. По-късно планината става убежище на монаси, откъдето идва и разговорното й име Кешиш Даъ (Монашеската планина). Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.


Ден 4:

Закуска. Отпътуваме за Ескишехир - градът на Настрадин Ходжа. Модерен град в Анадола, построен по европейски образец. Тук може да изпиете силно турско кафе, да хапнете традиционни сладкиши и да поплавате на гондола. Ескишехир в превод от турски означава „Стария град“. Град на университети и паркове. Тук на всяка крачка може да намерим забележителности. Старата му част напомня много на Копривщица с ниските си цветни къщички. Тук могат да се купят традиционни турски сладкиши, както и типичните за региона накити от морска пяна. Въпросната пяна представлява мек минерал, който се добива само край Ескишехир. От него се изработват и лули, за които се смята, че пречистват тютюна при пушене. Казват, че тук е най-вкусното реване в цяла Турция. Голяма част от местните жители са преселници от България. Не пропускайте да се снимате и до някоя от забавните скулптури, пръснати в целия град. Попътно ще разгледаме етнографското селище Джумалъ къзък. Според местните жители, които живеят в автентичната атмосфера на средновековието, селото им датира от 700 години. Старата архитектура е напълно запазена, променен е единствено поминъка на населението. Той вече не е земеделие и дърводобив, а туризъм и търговия. Тук ще имате възможност да опитате екологично чисти продукти, изработени от тях, от трахана до гьозлеме, приготвени по вековни рецепти. Може и да пийнете чаша турско кафе във филджанчета от времето на султаните. Продължаваме към Ескишехир. Пристигаме и ще направим разходка в парка Сазова. Настаняване в бутик хотел в центъра. Свободно време с възможност за разходка с гондола по река Порсук. Вечеря в ресторант CIERCI AZIZ с музикална програма и битова обстановка. Нощувка.
 

Ден 5: 

Закуска. Отпътуваме за Фригийската долина, наричана още и малката Кападокия. Ще се докоснем съвсем отблизо с останалото от града и акропола на легендарния фригийски цар Мидас. Въпреки че е по-познат от приказките и преданията, владетелят реално съществува и управлява долината преди близо 2 600 години. И за това има и доказателство - фригийски надпис върху висока 20-метрова скала, позната като Язалъкая или Писаната скала. Скалата, която веднага ще ви смае не само с височината си, но и с красивата си украса, приличаща на лабиринт и надписите на фригийски, които всъщност и споменават цар Мидас и датират от около 8-6 век преди Христа. По това време Язалъкая е второто най-важно селище за фригийското царство след столицата Гордион. Мястото е охранявано от 4 крепости, като само кратък поглед към близките върхове ще е достатъчен, за да ги откриете безпогрешно. Вертикалната писана скала прилича на вход на храм, но всъщност представлява плитко изсечена структура в скалите, в която според археолозите се е помещавала статуя на почитана от фригийците богиня Кибела, чието име се предполага, че е носила и майката на цар Мидас и съпруга на цар Гордион. Точно срещу Писаната скала се намира една от причините да наричат Фригийската долина малката Кападокия. Скалата на 40-те очи е с много издълбани ниши, като от източната й страна в нея се помещава изкопана в скалите гробница с две камери. Природата е изваяла от едната страна на скалата сякаш женско лице, а на гърба на същото - вълк, което, както се шегуват местните, не е случайно. Ще направим и кратък трекинг по фригийския път. Връщане в Ескишехир. Предложение за опционална вечеря в ресторант с местна кухня. Нощувка.


Ден 6:

Закуска. Потегляме вече и към родна България, изпълнени с много впечатления и хубави емоции. При възможност спирка за шопинг на хитовия VIAPORT MARINA TUZLA или VIAPORT ASIA OUTLET SHOPPING в азиатската част на Истанбул. Пристигане вечерта.

 

Забележка : Туроператорът си запазва правото да актуализира цената на екскурзията и на входните такси, при промяна цените на горивата, изменение размера на таксите по пътуването, промяна на валутните курсове.

Цената включва:

 
 • Транспорт с лицензиран и комфортен туристически автобус, с включени гранични, магистрални и паркинг такси.
 • 5 нощувки, 5 закуски и 2 вечери в 4 звездни хотели (1 нощувка в Чанаккале, хотел 4*; 2 нощувки в Бурса, хотел boutique; 2 нощувки в Ескишехир, 4* хотел boutique ).
 • Медицинска застраховка за чужбина с ковид покритие. За лица над 65 г има доплащане, според възрастта.
 • Вечерята в Чанаккале е в рибен ресторант на брега на Дарданелите, а вечерята на 28.03.2022 е в битов ресторант в Ескишехир.
 • Изкачване до курорта Улудагъ с включени такси за посещение на националния парк.
 • Екскурзоводско обслужване, включващо екскурзовод от агенцията, съвместно с турски лицензиран екскурзовод.
 • Индивидуални слушалки по време на цялото пътуване.

Цената не включва:

 
 • Опционална вечеря в ресторант с местна кухня, втората нощувка в Ескишехир.
 • Входните такси на туристическите обекти - около 56 турски лири.
 • Доплащане за единична стая: 204 лв


 

Местна валута

Турска лира (TRY)

 

Интересни факти

Турция е разположена на границата между Европа и Азия. На изток граничи с Грузия, Армения, Азербайджан и Иран, на юг – с Ирак и Сирия, на запад - с Гърция и на север - с България.

Страната има излаз на Черно, Егейско и Средиземно море, затова и климатът й е разнообразен – от умереноконтинентален до средиземноморски в южните райони. В административно отношение Турция е разделена на 81 области – вилаети. Областните управители (валиите) са служители на Министерството на вътрешните работи на Турция.

Столицата Анкара е разположена на Анкарското плато в Централна Северна Турция и е вторият по големина град след Истанбул. Истанбул е единственият град в света, разположен на два континента и най-големият град в Турция: населението му наброява над 12 милиона души, но се предполага, че в целия мегаполис живеят повече от 20 милиона.

 

Престъпност и сигурност

Уличните кражби са често срещано явление в туристическите райони на Турция. В големите градове, и особено в Истанбул, е препоръчително да се избягват посещения в крайните рискови квартали.

 

Митнически изисквания

Разпоредби относно вноса:

Безмитен внос
1. Тютюневи изделия (за пътници на възраст 18+ години) – 600 цигари, 100 пурети(ненадвишаващи 3 гр. всяка), 50 пури, 250 гр. тютюн (с 200 къса хартия за цигари) или 250 гр. тютюн за лула;
2. Алкохолни напитки (за пътници на възраст 18+ години) – 1 литър  с алкохолно съдържание над 22 % или 2 литра с алкохолно съдържание до 22 %;
3. Козметика – пет шишета парфюм, одеколон или др. (максимум 120 мл всяко);
4. Подаръци на стойност до 430 евро или 150 евро за лица под 15 годишна възраст;
5. 1 кг. кафе, 1 кг. разтворимо кафе, 500 гр. чай, 1 кг. шоколад, 1 кг. захарни изделия;
6. Лекарства за лична употреба.
7. Електронни устройства за лична употреба, но не повече от 1 бр. от всеки вид
Забранено е внасянето на: оръжия и боеприпаси, лекарства (освен за лична употреба),наркотици, месо и млечни продукти, радиоактивни вещества.
Ограничен е вносът на домашни животни. За тях се изискваздравен сертификат.


Разпоредби относно износа:

Безмитен износ
1. 2 кг. или 3 кутии местни тютюневи изделия;
2. 5 кг. алкохолни напитки и храни на стойност до100 турски лири. Всяка стока не трябва да надвишава 5 кг.;
3. Подаръци на стойност до 5 000 турски лири, ако стойността надвишава тази сума енеобходимо доказателство, че е обменена валута за сумата, надвишаваща 5 000 турски лири;
Забранено е изнасянето на: антики, зърнени продукти, чай, какао, кафе, подправки.
Ограничен е износът на сувенири, които са предмет на митническите разпоредби, съобразно възрастта и стойността на предмета.
За допълнителна и по-подробна информация може директно да се осъществи връзка стурските митнически власти или да се посети интернет сайта на Турските митници.

 

Движение по пътищата

Националната пътна мрежа на страната е в много добро състояние. Строго се спазват ограничения на скоростта: в извънградски зони - 90 км/ч (за автобуси и микробуси 80 км/ч), на обезопасени магистрали – 120 км/ч (за автобуси и микробуси 100 км/ч), в населените места – 50 км/ч.

За движение на МПС по автомагистралите е необходимо предварително закупуване на стикер HGS от клон на турските пощи PTT, наличен на ГКПП или в населените места. Стикери се продават и на магистралните гишета и в бензиностанциите SHELL, но не винаги са налични. Стикерът следва да бъде зареден със сума, достатъчна за покриване на магистралните такси. Например пътуването по автомагистрала от Одрин до Анкара струва около 40 т.л.Липсата на стикер води до сериозни глоби в зависимост от изминатото разстояние.
Бензиностанциите в Турция са регулярно разположени по основните пътни артерии и са лесно достъпни, като голяма част от тях работят денонощно.

Цената на горивото често варира, дори в рамките на един ден, като средно е около 4.20 турски лири за безоловен бензин и 3.55 турски лири за дизел.
Големите градове в Турция се характеризират с интензивен пътен трафик.
Системата на обществения градски транспорт е много добре развита и освен автобуси се използват таксита, маршрутни таксита, метро и морски линии.

По информация от Генералното консулство на Република България в Одрин, считано от 18 декември 2018 г. Турция въвежда промени при преминаването на тежкотоварни автомобили през ГКПП „Капъкуле“ /“Капитан Андреево“ от българска страна/ и ГКПП „Хамзабейли“ /“Лесово“ от българска страна/. Промените са свързани със задължителното пренасочване на тежкотоварните автомобили, превозващи стоки за износ от/през Турция с крайна дестинация България от ГКПП „Капъкуле“ към ГКПП „Хамзабейли“. Изключение се допуска единствено за тежкотоварните автомобили, подлежащи на ветеринарен контрол, които ще продължат да преминават през ГКПП „Капъкуле“. Промените касаят всички тежкотоварни автомобили, отговарящи на горепосочените условия, без оглед на тяхната национална регистрация.

Мотивите за въвеждането на посочените промени се обосновават с необходимостта от облекчаване на трафика и ограничаване на дългите опашки от тежкотоварни автомобили на ГКПП „Капъкуле“.


Обща информация за основните правила за движение по пътищата и  наказания и глоби за нарушаване на Закона за движението по пътищата в страната
I. Шофиране под въздействието на алкохол
Прилага се при наличието на 0.5 промила за водачи на частни МПС и при 0.2 промила за водачи на търговски, транспортни, товарни МПС и МПС от обществения транспорт.
1. Отнема се свидетелството за правоуправление:
- при първо нарушение в рамките на 5 години назад от деянието – за срок от 6 месеца;
- за второ нарушение – отнемане за срок от 2 години;
- при следващо нарушение – отнемане за срок от 5 години
2. Принудителни административни мерки: при отнемане на свидетелството за правоуправление за срок от две година за провинилите се водачи се организират образователни поведенчески курсове от Министерство на здравеопазването, като свидетелството се връща след успешно преминаване на курса. При отнемане на свидетелството за правоуправление за 5 години, съответните водачи подлежат на психо-технически проверочен изпит, както и на психиатричен преглед за установяване годността им да управляват МПС.
3. Парични глоби: всички посочени по-долу парични глоби мога да се заплатят по електронен път с кредитна карта на интернет адрес на турските данъчни служби https://intvd.gib.gov.tr/internetvd/template.jsp?page=IVD_MENU_MTV

Плащането може да стане и във всеки клон на турските пощи PTT (налични на турските ГКПП)или в кметствата на по-малките населени места. При плащане в 15-дневен срок от нарушението глобата се намалява с 25 %.
При употреба на алкохол паричните глоби са както следва:
- при първо нарушение – 844 турски лири (т.л.);
- за второ нарушение – 1058 т.л.;
- при следващо нарушение – 1698 т.л.

Внимание! При установено управление на МПС с употреба на алкохол над 1 промил срещу водачът се завежда наказателно дело по чл. 179 от Наказателния кодекс.

II. Управление на МПС без свидетелство за правоуправление е сериозно нарушение, което може да има сериозни последствия при евентуално ПТП. В общия случай глобата е в размер на 1698 т.л.
III. Управление на МПС с превишена скорост
1. При превишена скорост от 10 до 30% над позволенотоограничение на скоростта се налага глоба в размер на 199 т.л.
2. При превишена скорост над 30% над позволенотоограничение на скоростта се налага глоба в размер на 412 т.л.
IV. За непозволено паркиране глобата е 92 т.л. При принудително преместване на МПС на наказателен паркинг се заплаща допълнителна такса от 70 т.л. и 10 т.л. за всеки ден от престоя на МПС на наказателния паркинг.
V. За преминаване на червен сигнал на светофар се налага глоба от 199 т.л.
VI. За управление на МПС при липса на необходимата категория свидетелство за правоуправление се налага глоба от 700 т.л.
VII. За неправилно изпреварване се налага глоба от 199 т.л.
VIII. За влизане в забранен път се налага глоба от 199 т.л.
IX. За преместване на МПС след ПТП без разпореждане на компетентните органи се налага глоба от 199 т.л.
X. За управление на нерегистрирано МПС се налага глоба от 844 т.л.
XI. За управление на търговско МПС с неизправен или липсващ тахограф се налага глоба от 412 т.л.
XII. Глоба от 92 т.л. се налага за следните нарушения:
1. Управление на МПС без поставен предпазен колан.
2. Използване без причина на дълги светлини и фарове за мъгла.
3. Употреба на мобилен телефон при шофиране.
4. Неспазване на дистанция.
5. Слушане на силна музика в МПС.
6. Неизправни светлини на МПС.
7. Липса на пожарогасител, комплект за първа помощ и др.
8. Промяна във външния вид на МПС, неотразена в регистрационните документи.
9. Управление на МПС със скорост, по-ниска от минималната допустима.
10. Неразрешена смяна на лентите за движение, извършване на непозволен завой, отнемане на предимство на пешеходец или МПС.
11. Изхвърляне на отпадъци от МПС.
12. Управление на мотоциклет без предпазна каска.
Внимание! За всяко нарушение, причинено от лице, което не е собственик на МПС, същата глоба се налага и на собственика.
За всяко нарушение се налагат между 5 и 20 наказателни точки в зависимост от тежестта на провинението. При достигане на 100 наказателни точки се отнема свидетелството за управление на МПС.
 
 

Документи за пътуване и визов режим


Гражданите на Република България, притежаващи валидни международни паспорти, могат да влизат, пребивават, преминават транзит и напускат територията на Република Турция без визи за срок до 90 дни в рамките на 6 месеца, считано от датата на първото им влизане, през всички гранично-контролни пропускателни пунктове, открити за международни пътнически превози.

Тези, които желаят да останат за по-дълъг период, трябва да се обърнат към местните компетентни власти за издаване на разрешение за продължаване срока на пребиваване.

Забрана за влизане в Турция за срок от една година се налага на българските граждани, останали в страната за повече от три месеца, без да са получили надлежно разрешение.

Посещения на неакредитирани български журналисти в Турция, филмови дейци, археолози, учени, желаещи да извършват научни изследвания, които са с цел извършване на професионална дейност, могат да осъществят дейността си след получаване на входна виза, съгласно „Основните принципи, отнасящи се до чужденци, които желаят да развиват научна или изследователска дейност или да снимат филм в Турция, както и до тези, които кандидатстват от тяхно име, и членове на пресата”, приети с Постановление на Министерския съвет на Република Турция № 88/12839 от 04.04.1988 г.

 

Практически съвети

При кражба на лични документи или на превозно средство трябва да се потърси съдействие от най-близкото полицейско управление за издаване на документ за събитието.

Препоръчително е да се уважават местните нрави и обичаи.
При посещение на джамии обувките се събуват, а жените покриват главите и откритите части на тялото с кърпа. Мъжете не трябва да носят къси панталони (в някои по-големи и известни джамии са предвидени покривала за тези, които не са подходящо облечени).

Обидни думи и действия по отношение на турската нация, националния флаг и основателя на републиката - Мустафа Кемал Ататюрк, се считат за много тежки престъпления.

Снимането с фотоапарати и камери да се извършва само в туристически райони и на местата, където това не е изрично забранено.
При влизане в Република Турция с цел туризъм е забранено постъпването на работа. При установяване на такива случаи съответните граждани подлежат на задържане и принудително извеждане от страната.

Препоръчва се наличната валута да се обменя на малки суми. Обикновено валутата се обменя без комисионна в обменни бюра, банки или хотели. Почти навсякъде в градовете са на разположение банкомати, които приемат основните кредитни и дебитни банкови карти. Валутните курсове се публикуват ежедневно в турските вестници. Ако се обменя голяма сума валута или се прави голяма покупка с обменена валута, която ще се декларира на митницата, е необходимо запазване на бордерото от извършената обмяна на валута, което служи като доказателство пред митническите органи за законовия произход на паричните средства.

При пътнотранспортно произшествие, със или без пострадал, в никакъв случай да не се премества автомобила до идването на пътна полиция. В тези случаи се прави тест за алкохол, взимат се показания и се съставя протокол за произшествието.
За използване на застраховката е необходимо да се изиска копие от документа за теста на алкохол, както и предварителния протокол. Това може да се направи до три дни след инцидента в местния полицейски участък.

В случаите на телесна повреда или смърт, останалите участници в инцидента се отвеждат в най-близкия полицейски участък за вземане на показания. В тези случаи би следвало да се поиска да бъде уведомено най-близкото дипломатическо представителство на страната ни.

Оферта № Е1603

Почивки

Екскурзии

Новини

Бюлетин

Други услуги

Мероприятия
 

Организирането на определено мероприятие е свързано с огромни усилия, отнема време и ангажира голям колектив. Туристическа компания Кунчев Травъл  може да ви предостави пълен пакет от услуги, който да ви освободи от всички ангажименти.

Групи по поръчка
 

Вие сте група приятели или колеги и имате желание да пътувате заедно, по-изгодно, по съобразена с вашите изисквания и нужди програма :) - заявете пътуване с Група по поръчка.

Подаръчен ваучер


Подарете ваучер за пътуване, не вещ! Кунчев Травъл ви предлага да направите незабравим и оригинален подарък на любим човек, приятел, роднина или колега като изберете подаръен ваучер за туристическта услуга. 

виж още

Туристически застраховки


Кунчев Травъл предлага на български и чуждестранни граждани възможност за сключване на следните типове застраховки:

Медицинска застраховка "Помощ при пътуване" с Асистанс
Застраховка "Спасителни разноски" - вкл. планинска застраховка и др.
Застраховка "Отмяна на пътуване"

Транспортни услуги
 

 • Самолетни билети
 • Трансфери
 • Рент-а-кар
 • Автобуси под наем
 • Яхти под наем
 • Билети за влак в чужбина
 • Фериботни билети