Намери оферта

Туристически справочник   
 

Сандански и Мелник

 

 Град Сандански и най-малкият град в България – Мелник са добре познати дестинации в България и чужбина. Те се славят със своеобразните си климат, минерална вода, чист въздух, богата история и запазен фолклор. Освен това целият регион около административния център на общината – Сандански притежава богат туристически потенциал и дава възможност на гостите си да изживеят незабравими моменти и да спечелят нови приятели.


Местоположение

 
Община Сандански се намира в Югозападна България и е най-голямата в Благоевградска област (1002 кв.км). Тя обхваща 54 селища – градовете Сандански и Мелник и 52 села, като общото население е 46113 жители. Разположена е в подножието на величествената Пирин планина, граничните с Гърция – Славянка планина, с Македония – планините Огражден и Малешевска. Територията й заема голяма част от обширната Санданско-Петричка котловина и част от живописната долина на река Струма.
Курортът Сандански (29 149 жители) е главен административен и културно-икономически център на общината. Разположен е на 220-240 метра надморска височина в долината и двата бряга на река Санданска Бистрица.
Архитектурен резерват Мелник е най-малкият град в България, на 22 километра югоизточно от град Сандански, в югозападното подножие на Пирин планина. Намира се в сърцето на Мелнишките пясъчни пирамиди на 437 метра надморска височина. През градчето преминава Мелнишката река, ляв приток на Струма.
 

Климат

 
Климатът в региона е преходноконтинентален със средиземноморско влияние и летен минимум на валежите. Средната годишна валежна сума е около 670 мм. Географското разположение на община Сандански – по средата между Кресненското и Рупелското дефилета, е предпоставка за изключително благоприятните й климатични особености.
Град Сандански е известен като най-топлото селище в Република България, със средна годишна температура 13.9ºС, с най-ниската в страната средна относителна влажност на въздуха – 66%, с най-голяма продължителност на слънчевото греене – 2506 часа, с най-малко мъгливи дни през годината – средно 5. Въздухът в Сандански е с най-ниското съдържание на алергени в цяла България. Не е случайна славата му на най-добрата в Европа естествена балнеолечебница за хронични заболявания на белите дробове и горните дихателни пътища – бронхиална астма, хроничен и астматичен бронхит, състояния след бронхопневмонии, състояния на възстановяване след белодробни операции, енфизем на белите дробове, хронични ринити, фарингити, синуити, сенна хрема, респираторни неврози и др.
От хилядолетия Сандански е бил известен с лечебната си минерална вода. В курорта има 5 минерални извора с температура между 33° и 83°С, която се използва за профилактика и лечение на заболявания на опорно-двигателната, централната и периферна нервна система.
С право може да се каже, че днес град Сандански се е превърнал в своеобразен „завод за здраве”. Климатолечението и балнеолечението тук отдавна са доказали предимствата си и са превърнали града в национален и международен балнеоложки курорт.
Климатът в град Мелник  е преходно средиземноморски с летен минимум и зимен максимум на валежите. Средната годишна валежна сума е около 670 мм. Благоприятен е за лечение на белодробни, бъбречни и ревматични заболявания. Нивото на алергени във въздуха е сред най-ниските в България.
 

История


 

Град Сандански


Специфичните природно-географски и климатични особености на град Сандански, както и наличието на минерални извори, са причината той да е бил населяван от хилядоления (ІІ хилядолетие пр. Хр.). Днешният град е построен върху множество антични пластове.
По времето на римската епоха тези земи били населявани от тракийското племе меди, от което произхожда великият вожд Спартак. Със своята сила, храброст и стремеж към справедливост, той се превърнал в предводител на най-голямото робско въстание в Римската империя.

През същата епоха Сандански се превърнал и в най-значимия раннохристиянски център в региона. Свидетелство за това е богатото му археологическото наследство, съхранявано от Археологически музей – Сандански. Музеят е построен ин-сито, върху руините на Базиликата на епископ Йоан (ІVв) и е един от малкото по рода си. На територията на града се намират и запазена част от античния град – Раннохристиянски комплекс (ІV-VI в), както и Епископската базилика (ІV-VI в.) – най-представителният и значим паметник на раннохристиянското изкуство в региона.

По-късно (VІ-VІІв.) светците безсребреници Козма и Дамян, се заселили на това място, като помагали на болните чрез лечебната сила на минералната вода, климата и християнската вяра. Мястото на древната им лечебница днес е известно като извор  „Мирото”, а за свой дом те избрали малък манастир, който в наши дни носи тяхното име - „Св. св. безсребреници Козма и Дамян”. В тяхна чест селището било наречено „Свети Врач” – свети лечители.
Големите размествания на европейските племена към края на 6 и началото на 7 век слагат край на разцвета на древния Сандански. Едва в началото на 20 век селцето Свети Врач започва своя нов иконимически и културен възход, на който сме свидетели днес. През 1929 г. Свети Врач е обявен за град, а през 1947 г е преименуван на Сандански – в чест на българския революционер и воевода Яне Сандански. Оттогава насам Сандански продължава древната традиция да се използват местните природни ресурси, и в съчетание с модерните технологии и новото знание, да помага на хората, страдащи от различни заболявания.
ГРАД МЕЛНИК

В наши дни Мелник е малко градче, но неговата история ни връща далеч в миналото. Някога тук са живели траки и римляни, а славяните му дават настоящето име,  поради заобикалящите го пясъчни пирамиди – мелове.
В началото на ХІІІ в. (1215г.) Мелник се привръща в столица на независимото феодално княжество на Деспот Алексий Слав. Това е времето, в което градът преживява първия си голям икономически и културен подем. Руините от крепостта на деспота, както и някои храмове, изградени или обновени по негово време, могат да се видят и днес на хълма „Св. Никола” над Мелник.
Поради граничното разположение на град Мелник между България и Византия, неговият суверенитет се променял често и той бил част от териториите на България, Византия, Никейската империя и Сърбия. Най-значимият паметник от това време е Болярската къща – най-голямата частично запазена къща в България.

Втория си икономически подем градът преживява през ХVІІІ-ХІХв., когато започва развитието на вино- и тютюнопроизводството. Мелнишкото вино било изнасяно по цяла Европа, основно в Англия и Австрия. По това време Мелник бил многолюден, като в него имало над 70 църкви, три мъжки училища и едно женско, а в околността действали четири манастира. Мелник бил известен и с богата си библиотека.
През втората половина на ХІХв. градът започнал да запада, като през 1912 г. се присъединил към пределите на свободна България, макар и опожарен, благодарение на четата на Яне Сандански.
През 1968 г. Мелник е обявен за град-музей и архитектурен резерват с международно значение.

 

Природа

Община Сандански притежава красиво и съхранено природно богатство – от плодородната долина на река Струма до високите върхове на Пирин планина, всичко в тази земя отваря душата за величието на природата.
31% от територията на Национален парк “Пирин” са разположени в община Сандански. Тук можете да откриете и шестата по височина планина в България – Славянка, включваща резервата „Алиботуш”. НП Пирин и Алиботуш са включени в листата на биосферните резервати по програма „Човек и биосфера” на ЮНЕСКО като територия, служеща за запазване на световното природно наследство. Общината е богата на изворни води. Най-голям е карстовият извор „Бистрец” в село Петрово, който е трети по дебит на вода за цяла България. На територията на общината се намират 3 големи водопада – Попинолъшки (14м.), който е обявен и за природна забележителност, „Скоко” (19м.) се намира в близост до мелнишкото село Кашина и „Бяла река” (10м) – над село Пирин. Уникалната защитена местност „Мелнишки скални пирамиди” е един от най-посещаваните комплекси от високи скални пясъчни образования на територията на България.
 

Език

Официалният език в България е българският.

 

Религия

Официалната религия на община Сандански е православното християнство, като територията на общината се отличава с голяма концентрация на християнски религиозни храмове – църкви и манастири. Сред най-значимите в региона са: църква „Св. Пророк Илия” (1856 г.) в село Сугарево, „Св. Георги Победоносец” (1874 г.) в село Левуново, „Св. Николай” (1885 г.) в село Пирин, „Св. Георги” (1857 г.) в село Златолист. В село Ново Делчево се намира католическата униатска църква „Успение Богородично” (1931 г.).

В град Сандански действат четири православни храма. Най-големият от тях е църквата „Св. Георги” (1956 г.), която представлява умалено копие на храм-паметника “Александър Невски” в София. Най-старият храм е „Св. св. Козма и Дамян” (1861 г.). В края на града се намира манастирчето „Св. св. Козма и Дамян”, където всяка година от стотици години се организира празникът на град Сандански (първият четвъртък след Великден). В града има и старостилна православна църква „Живописен източник на Пресвета Богородица”, както и Евангелска баптиска църква.

Град Мелник е известен с големия си брой православни храмове, достигащ над 70 през ХVІІІ и ХІХ в. Голяма част от тях отразяват развитието на уникална не само за България художествена школа (иконописи, стенописи, ръкописи), известна като Мелнишко художествено средище, възникнала през Средновековието и просъществувала до началото на ХХ век. Някои от най-ярките й образци се съхраняват в Роженския манастир – паметник на културата с национално значение и най-голямата религиозна обител в Пиринския край.
 

Гастрономия

Пиринската кухня тук е много разнообразна и интересна. Тя е своеобразна смесица от традиционна българска и средиземноморска, защото е повлияна от близостта на Беломорието. В нея се използват най-различни местни подправки и билки.
Механите в Мелник и Рожен са много атрактивни с битовото си обзавеждане и автентична възрожденска атмосфера. Тук можете да опитате едни от най-интересните местни ястия и деликатеси, запазени през вековете. Задължително е с вкусната храна да отпиете и чаша мелнишко вино.
В селата Катунци, Левуново и Пирин ще Ви посрещнат сръчни домакини, които ще Ви научат как сами да си приготвяте вкусни пирински ястия, сред които: сарми увити в лист от широка мелнишка лоза, качамак, зелник, оризник, бисмемка, лангиди за лауци, сладко от зелени и зрели смокини с орехови ядки и др.
 

Фолклор и етнография

Местното население на община Сандански е запазило и съхранило традиционните за региона фолклор и етнография, като те са останали част от бита на хората, предавайки се от поколение на поколение. Свидетелство за това е големият брой формации и фолклорни групи, развиващи дейност в местните читалища и организации.

Фолклорът и етнографията в този регион има своите уникални качества. Характерни за региона са пиринските песни, изпълнявани двугласно, и Македонското хоро в размер 8/8 (бързо хоро). Широко разпространени музикални инструменти са гайдата, кеменето, тамбурата и сворчето. Типични са и зурната, съчетана с тъпан.

Местната традиция предполага дрехите и тъканите, необходими в бита, да се изработван в семейството. Българката е тъкала, шиела и везала сама нужните дрехи. Кошулите (ризите) са били ръчно бродирани, а саята (рокля) – изработена от дебел домашен шаяк, препасана с прегач (престилка), завършвала с пафти. Чорапите са били плетени и везани. Основните цветове за пиринската носия са червено и бяло.

Понеделник - петък
9:00 до 17:30 часа (обедна почивка - 12:00 до 13:00)
При посещение на групи е необходим
 

Как да пристигна?


 


Община Сандански се намира в Югозападна България и е най-голямата в Благоевградска област (1002 кв.км). Тя обхваща 54 селища – градовете Сандански и Мелник и 52 села с общо население от 46113 жители. Разположена е в подножието на величествената Пирин планина и граничните с Гърция и Македония планини – Славянка, Огражден и Малешевска. Територията и заема голяма част от обширната Санданско-Петричка котловина и част от живописната долина на река Струма.
 

Сандански

Град Сандански се намира до главен международен път Е-79, участък София-Кулата-Солун. До него минава ЖП линия София – Кулата – Атина.
Градът е леснодостъпен за чуждестранни туристи посредством международните летища в София (160 км) и Солун (150 км) Република Гърция. Туристите, кацнали на летище Солун преминават през Граничен контролно-пропусквателен пункт Промахонас-Кулата.

 

Мелник и Рожен

До град Мелник се стига по отклонение от главен международен път Е-79, участък София-Кулата-Солун, което се намира малко след град Сандански. По пътя има обозначителни табели за улеснение на пътуващите.
Село Рожен се намира на 6 км от град Мелник, като по пътя се преминава през село Кърланово.Роженският манастир е на 1 км от селото, като до него може да се стигне и по изградена екопътека.
 

Златолист и Пирин

До село Златолист, поради ремонт на отсечка на Автомагистрала Струма, се стига по временно отклонение от главен международен път Е-79, участък София-Кулата-Солун след Сандански в посока Мелник. От мелнишкия път се отклонявате при село Виногради към село Хърсово и следвате табела за село Катунци. След моста на село Катунци се отклонявате вляво и следва пътят до село Златолист.
До село Пирин се стига като след село Катунци се следва пътя за Гоце Делчев.
 

Къде да отседна?


 


 
Местата за настаняване в община Сандански включват луксозен петзвезден хотел, както и самостоятелни стаи за отдих за по-непретенциозните. Общият им брой е над 100 с леглова база от около 4000 легла.
 

Хотели в Сандански

 

Парк хотел „Пирин”*****

Град:  Сандански
Адрес:  Район „Хидрострой” № 27
Телефон:  +359/746/35656
Web site: www.parkhotelpirin.com
 
Хотелският комплекс е разположен на 300 метра след градския парк в посока Пирин планина, на левия бряг на река Санданска Бистрица. Клиентите му имат възможността да ползват уникална комбинация от традиционна балнеология, използвайки лечебните свойства на минералната вода и климат и характерните за България билки и аромати. Комплексът предлага разнообразие и от познатите в света СПА&Уелнес процедури и програми, сред които физио, хидро и аюрведа терапии, рехабилитация и масажи. Квалифициран персонал изготвя индивидуални спа и лечебни балнео програми, съобразени със здравословното състояние на гостите.
 
Член на: СХРТ – Сандански, БХРА, BUBSPA, ESPA
Награди:
От списание „Туризъм и отдих“ – „Златен приз за най-добър СПА хотел за 2013 година.”  
От списание Travel Magazine за „Най-добър петзвезден хотел за 2008 година.” 
Конкурс „Сграда на годината“ (награди в областта на архитектурата и строителството в България) за„Ваканционен хотел на 2008 година” 
От вестник „Пари за „Хотелски мениджмънт за 2008 година.”
От списание „Туризъм и отдих“ – „Златен приз за най-добър петзвезден хотел на България за 2008 година.”  
От Сдружение на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите – Сандански – „Награда за хотелски мениджмънт на 2008 година.”
От Сдружение на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите – Сандански  -„Награда за значителен принос за развитие и популяризиране на община Сандански като туристическа дестинация през 2008 година.”
От Балканска асоциация на хотелиерите и ресторантьорите за „Най-добър СПА комплекс на Балканите за 2007 година.“
От Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация  за „Ваканционен петзвезден хотел на България за 2007 година.” 
От Община Сандански за „Най-добър инвеститор за 2007 година.”
 
Хотелска част: 76 двойни стаи, 2 лукс апартамента, 4 VIP апартамента, 2 президентски апартамента.
Къщи: 57 лукс апартамента.
СПА и здраве:  СПА и балнео център, закрит и 2 открити басейни с минерална вода, сауна парк, бюти зона;
Спорт: фитнес център, спoртна площадка, еко и велопътека, велосипеди;
Бизнес: конферентна и бална зала
Удобства: детска забавачница и охраняем паркинг, Wi-Fi
Заведения:
 • Балкански ресторант;
 • Средиземноморски ресторант;
 • Лоби бар;
 • Пиано бар.
 

Интерхотел Сандански****

Град:  Сандански
Адрес:  Градски парк  
Телефон:  +359/746/31162 
Web site: www.interhotelsandanski.bg
 
Интерхотелът се намира в началото на градския парк. Той е най-големият балнеологичен център в България. Разполага с модерно медицинско оборудване и предлага процедури за лечение и профилактика на заболявания на горните дихателни пътища, бронхиална астма, опорно-двигателния апарат, следфрактурни състояния, ревматизъм, остеопороза и заболявания на периферната нервна система. Квалифициран персонал изготвя индивидуални спа и лечебни балнео програми, съобразени със здравословното състояние на гостите.
 
Член на: СХРТ – Сандански, БХРА, BUBSPA, ESPA
Награди: От Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация  за „Градски четиризвезден хотел на 2000г.”
 
Хотелска част:  263 двойни стаи, 3 лукс апартамента, 11 стандартни апартамента и 8 джуниър апартамента.
СПА и здраве: СПА и балнео център, лекарски кабинети, закрит, открит басейн и джакузи с минерална вода, сауна, солариум, бюти зона,
Спорт: Професионални игрища за тенис корт, фитнес център,
Бизнес: 3 конференти зали
Удобства: детска забавачница, охраняем паркинг, Wi-Fi;
 
Заведения:
 • Ресторант „Сандански”
 • Средиземноморски
 • Механа „Българе”
 


Спа хотел „Свети Никола”****
 

Град:  Сандански
Адрес: ул. “Македония” 1
Телефон: +359/746/33035
Web site: www. hotelsvetinikola.com
 
СПА хотел “Свети Никола” се намира в центъра на град Сандански, на площад “България”. Хотелският комплекс предлага богата гама от възможности за балнеология, релакс и почивка в СПА центъра. Квалифициран персонал изготвя индивидуални спа и балнео програми, съобразени със здравословното състояние на гостите.
 
Член на: СХРТ – Сандански, БХРА, BUBSPA, ESPA
Награди:
От БХРА за „Най-добър градски тризвезден хотел на 2009 година”.
От списание Туризъм и отдих за „Най-добър мениджър на 2010 година”, получил наградата Управител Карамфилка Христова.
От БХРА за „Най-добър средиземноморски ресторант за 2011 година” за средиземноморски ресторант Пломари .
От списание Туризъм и отдих за „Ресторант на годината” за средиземноморски ресторант Пломари.
От списание Туризъм и отдих за „Най-добър градски тризвезден хотел за 2012 година”.
 
Хотелска част: 21 единични стаи, 63 двойни, 6 апартамента и 1 лукс апартамент.
СПА и здраве: СПА и балнео център, бюти зона, закрит басейн с минерална вода, сауна, римска баня, фитнес, солариум.
Бизнес: конферентни зали, сейф на рецепция;
Удобства: казино, детски кът, детска площадка с градина, охраняем паркинг, Wi-Fi,
 
Заведения:
 • Класически ресторант
 • Средиземноморски ресторант „Пломари”
 • Снек бар с винен салон
 • Пиано бар
 

Спа хотел „Медите”****

Град:  Сандански
Адрес:  ул.”Поленишки път”  
Телефон:  +359/746/33200 
Web site: www.hotelmedite.com  
 
Хотелът е разположен в най-престижния квартал на Сандански – Поленица и предлага великолепна панорамна гледка към града. СПА и балнео центърът са модерно оборудвани и предлагат голямо разнообразие от лечебни и релаксиращи терапии и козметични процедури с възстановителен ефект и благотворно влияние върху духа и тялото. Квалифициран персонал изготвя индивидуални спа и балнео програми, съобразени със здравословното състояние на гостите.
Член на: СХРТ – Сандански, БХРА
Награди: от списание Туризъм и отдих за „СПА хотел на 2005 година”
Хотелска част: 13 двойни стандартни стаи, 17 двойни луксозни стаи, 3 студия, 1 ВИП апартамент и 1 луксозен апартамент с две спални.
Апартаментна част: 40 двойни стаи, 10 апартамента с една и две спални;
СПА и здраве: СПА и балнео център, бюти зона, закрит и открити басейни с минерална вода, сауна, солариум,;
Спорт: фитнес зала, тенис корт, игрище за мини футбол, еко и велопътека, велосипеди;
Бизнес: конферентна зала
Удобства: детска площадка с градина, охраняем паркинг, Wi-Fi;
Заведения:
                        ● Ресторант Медите
                        ● Дневен бар с градина
                        ● Нощен бар
 
 

Хотел „Панорама”***

Град: Сандански
Адрес: ул.” Околовръстно шосе” 1
Телефон:  +359/746/34500; +359/898/635 701
Web site: www.panoramahotel-bg.com
 
Разположен в градския парк, хотел „Панорама” се намира в непосредствена близост до
изкуственото езеро в него.
 
Хотелска част:  56  стаи Лукс, 10 апартамента;
Удобства: СПА и балнео център, фитнес зала, открит басейн с минерална вода, рум-сервис, детски кът, паркинг, Wi-Fi;
Бизнес: конферентна зала
 
Заведения:
 • Ресторант
 • Лоби бар с лятна тераса
 • Бар-басейн
 
 

Хотел „Тайм аут”***

Град:  Сандански
Адрес:  ул. “Поленишки път” 23  
Телефон:  +359/746/35121  
Web site: www.hoteltimeout.com
Хотелът се намира в близост до парка на Сандански с панорамна гледка към града.
Хотелска част:  31 двойни стаи и 2 апартамента;
Бизнес: конфернтна зала
Удобства: фитнес, джакузи, сауна, парна баня, масаж, Wi-Fi,
Заведения:
 • Класически ресторант
 

Хотел „Перун”***

Град:  Сандански
Адрес:  ул. „Р-н пътя на хидрострой” 22
Телефон:  +359/893 630 263  
Web site: www.hotel-perun.com
Хотелът е разположен в горната част на парковата зона на Сандански, сред вековни чинари.
Член на: СХРТ – Сандански
Хотелска част:  3 единични стаи, 18 двойни,  8 апартамента за трима или четирима;
Удобства: СПА-център с джакузи, сауна, парна баня, масаж, фитнес зала, Wi-Fi;
Заведения:
 • Ресторант „Перун” с лятна градина
 

Хотел „Сокол”*

Град:  Сандански
Адрес:  ул. “Скопие” 21
Телефон:  +359/746/31155
Web site: www.hotelsokol.com
Хотелът се намира в идеалния център на град Сандански.
Хотелска част: 20 двойни стаи и 2 апартамента,  1 ВИП апартамент;
Удобства: паркинг, Wi-Fi;
Заведения:
 • Класически ресторант
 

Хотел „Свети Врач”***

 
Адрес:  с. Поленица, общ. Сандански
Телефон:   +359/746/21100; +359/887 599 057
Web site:  www.svetivrach.com
Комплекс ”Свети Врач” е бил бивша правителствена резиденция и се намира на 5 километра от град Сандански. Разположен на площ от 430 декара, комплексът е обграден от голям и красив парк с изкуствено езеро и ботаническа градина, в която виреят над 200 редки средиземноморски растителни вида.
Хотелска част: 7 стаи, 13 апартамента
СПА и здраве: СПА и балнео център, закрит олимпийски басейн с минерална вода, външно джакузи с минерална вода, сауна, масаж;
Спорт: тенис на корт, еко и вело пътеки, велосипеди, гребни лодки;
Удобства: зимна градина, рум сервиз, Wi-Fi;
Заведения: 
 • Класически ресторант с тераса
 • Дневен бар
 • Бар-басейн
 

Хотел „Европас”***

Град: Сандански
Адрес: ул. “Осми март” 11
Телефон:  +359/746/30199; ­+359/888/551 999
Хотел  Европас е разположен в централната градска част, в близост до главната улица.
Хотелска част:  6  единични стаи, 13  двойни стаи, 6 апартамента;
Удобства:  сейф на рецепция, сауна, фитнес, паркинг, Wi-Fi;
Заведения:
 • Ресторант
 • Кафе-сладкарница
 

Парк хотел „Сандански”***

Град:  Сандански
Адрес:  ул. „Христо Смирненски” 13
Телефон:  +359/746/30206
Web site: www.parkhotelsandanski.eu
Хотелът се намира в централната част на град Сандански, в близост до река Санданска Бистрица и градския парк.
Хотелска част:  12 стандартни стаи, 3 стаи лукс, 1 VIP стая с веранда;
СПА и здраве:  релакс-център с джакузи, парна баня, сауна и масаж.
Заведения:
 • Ресторант-барбекю с лятна градина.
 

Семеен хотел „Пирински хан”***

Град:  Сандански
Адрес:  ул. „Стефан Стамболов” 51
Телефон:   +359/746/31140
Web site: 
Семеен хотел Пирински хан се намира на входа на град  Сандански. Идеята за Аджев хан произтича от опита и желанието на собственика да предоставя на своите гости уюта и гостоприемството типични за българската възрожденска култура.
 Член на: СХРТ – Сандански
Награди: – от БХРА за „Най-добър семеен хотел на 2008 година”
Хотелска част:  17 стаи, 3 студия, 2 апартамента;
СПА и здраве:  релакс-център с джакузи, парна баня, сауна и масаж.
Удобства:  зала за игри, малка конфернтна зала, 24-часов румсървиз, Wi-Fi.
Заведения:
 • Механа
 


Семеен хотел „Авис”***

Град:  Сандански
Адрес:  ул. “Стою Хаджиев” 5  
Телефон:  +359/746/32525, +359/885 405 520  
Web site: www.hotel-avis.com
Хотел „Авис” е разположен в парковата зона на град Сандански, в близост до река Санданска Бистрица.
Член на: СХРТ- Сандански
Хотелска част: 12 двойни стаи и 2 апартамента;
Удобства: фитнес, панорамна покривна тераса, сейф, Wi-Fi;
Заведения:
 • Класически ресторант
 
 

Семеен хотел „Пауталия”***

Град:  Сандански
Адрес:  кв. „Крайречен”, ул. „Асен Златарев”
Телефон:   +359/746/32633, +359/882 411313  
Web site: www.hotel-pautalia.com
 
Хотелът се намира в началото на град Сандански и е разположен на брега на река Санданска Бистрица.
Разполага с комфортно обзаведени единични и двойни стаи и апартаменти, оборудвани с климатик, телевизор и минибар.
В новооткритият  релакс-център  можете да се отпуснете и да се насладите на комфорта, който ще Ви предложат джакузито, парната баня и сауната.
Паркингът на хотела е подходящ както за автомобили на индивидуални гости, така и за автобуси на организирани групи.
 
Член на: СХРТ – Сандански
Хотелска част: 17 двойни стаи, 5 апартамента и 1 VIP апартамент
СПА и здраве:  релакс-център с джакузи, парна баня, сауна и масаж.
Удобства: паркинг, Wi-Fi;
Заведения: Македонски ресторант
 
 

Семеен хотел „Дева”***

Град:  Сандански
Адрес:  ул. “Стефан Стамболов” 6А
Телефон:  +359/746/30184; +359/878 446 384
Хотел Дева е разположен в централната част на град Сандански, в близост до автогарата и реката.
Хотелска част: 16 двойни стаи
Удобства:  паркинг, Wi-Fi;
Заведения:
 • Класически ресторант
 
 

Семеен хотел „Анели”**

Град:  Сандански
Адрес:  ул. „Гоце Делчев” 1
Телефон:  +359/746/31844, +359/888 434 333 
Web site: www.hotelaneli.com
Хотлът се намира в идеалния център на Сандански, до градския площад
Член на: СХРТ – Сандански
Хотелска част:  8 двойни стаи и 6 апартамента;
Удобства:  паркинг, Wi-Fi
Заведения:
 • Денонощен класически ресторант
 • Механа
 

Семеен хотел „Астра”**

Град:  Сандански
Адрес:  ул. „Васил Кънчев” 7
Телефон:   +359/746/31065  
Web site: www.astra.dir.bg
Хотелът е разположен в непосредствена близост до градския парк.
Член на: СХРТ – Сандански
Хотелска част: 20 двойни стаи, 6 апартамента;
Удобства:  мини-бар, Wi-Fi
 


Семеен хотел „Балевуров”**

Град:  Сандански
Адрес:  ул. „Мара Бунева” 14
Телефон:   +359/746/30013
E-mail: hotel_balevurov@abv.bg
Семеен хотел Балевуров се намира в идеалния център на град Сандански, в непосредствена близост до ранно християнска Епископска базилика (II-VIв.) и античен комплекс.
Член на: СХРТ – Сандански
Хотелска част: 15 двойни стаи, 3 студия
Удобства: Wi-Fi
Заведения:
 • Класически ресторант с лятна градина
 
 

Семеен хотел „Свети Георги”***

Град:  Сандански
Адрес:  ул. “Пере Тошев” 2
Телефон:  +359/746/32494, +359/878 299 911
Хотелът се намира в централната част на град Сандански.
Хотелска част: 15 двойни стаи, 4 апартамента;
Удобства: конферентна зала, бюти-салон, паркинг, Wi-Fi;
Заведения:
 • Класически ресторант
 • Лоби бар
 
 

Семеен хотел „Офир”***

Адрес:  с.Поленица, община Сандански, ул.”Младост” №1
Телефон:  +359/746/31135; +359/893 326 200
Web site: www.ofir-bg.com
Разположен в тиха и спокойна местност, бутиков хотел „Офир” се намира в непосредствена близост до град Сандански.
Хотелска част: 6  двойни стаи Лукс, 4 студия Лукс, 2 апартамента;
Бизнес: конферентна зала
Удобства: Релакс зона със сауна, парна баня, масаж, два открити басейна, детска площадка, паркова зона, Wi-Fi;
Заведения:
 • Вътрешен ресторант a-la carte
 • Външен ресторант – барбекю
 • Пулбар
 
 

Семеен хотел „Колосео”***

Адрес:  с. Поленица, общ. Сандански
Телефон:   +359/746/38626; +359/885 707 330
Web site:  www.colosseo-bg.com
Colosseo е разположен в тиха и спокойна местност, в непосредствена близост до град Сандански.
Хотелска част: 13 двойни стаи, 1 апартамент
Удобства:  детски кът на открито, Wi-Fi;
Заведения:
 • Ресторант „Медичи”

 

Керемедчиева къща***

Град:  Сандански
Адрес:  ул.”Солунска” 10  
Телефон: +359/746/32757; +359/886/115396
Web site: www.hotelsandanski.info
 
Керемдчиевата къща съчетава в интериора си възрожденски стил и съвременен комфорт. Намира се в непосредствена близост до централния градски площад  на Сандански.
Хотелска част: 13 двойни стаи и 1 апартамент
Удобства: детски кът, барбекю, охраняем паркинг, Wi-Fi;
Заведения:
 • Механа
 
 

Къща за гости „Мони”***

Град:  Сандански
Адрес:  ул.”Първи май” 14  
Телефон: +359/896/803 119
Къща Мони се намира в близост до автогара Сандански.
Хотелска част: 25 легла
Удобства: кухненски бокс, паркинг места, Wi-Fi
 
 

Grozdan & N**

Град:  Сандански
Адрес:  ул.”Гоце Делчев” 4  
Телефон: +359/746/32918; +359/887/908 892
Къщата се намира в идеалния център на Сандански, над градския площад.
Хотелска част: 6 двойни стаи и 3 тройни стаи
Удобства: Wi-Fi
 
 

Хотелска къща „Ники”*

Град:  
Адрес:  
Телефон: 
Къща Ники се намира в идеалния център на Сандански, над градския площад.
Хотелска част: 19 легла
Удобства: Wi-Fi;
 
 


Болярски път**

Град:  Сандански
Адрес:  ул.”Поленишки път”  
Телефон: +359/884/636 569
Къща „Болярски път” се намира на 2 км.  от град Сандански, в посока село Поленица.
Хотелска част: 5 двойни стаи, 2 тройни и 1 апартамент
Удобства: паркинг, Wi-Fi;
Заведения:
 • Ресторант
 
 

Вилно селище „Изгрева”

Адрес: село Поленица, община Сандански
Телефон: +359/878/638 001
Web site: www.izgreva-sandanski.com
Вилно селище „Изгрева” се намира на 2 км от град Сандански. Разположено е на хълм сред вековни чинари, а в подножието му тече река Гушевица. От него се открива прекрасна гледка към изгрева над Пирин планина. Вилното селище е комплекс от затворен тип с външно наблюдение. Разполага с 5 къщи за гости на две нива, които са комфортно обзаведени, всяка с площ от 140 кв.м., подходящи за семейство или компания от 4 души.
Удобства:  барбекю, паркова релакс зона с детски кът, паркинг, Wi-Fi;


 

Мотел „Прим”***

Град:  Сандански
Адрес:   ул. „Р-н пътя на хидрострой” 22
Телефон:  +359/746/31885; +359/879 031 885 
Web site: www.hotel-prim.com
Хотелът е разположен на красиво и тихо място, в близост до горната част на градския парк и река Санданска Бистрица.
Хотелска част: 4 единични стаи, 8 двойни, 3 тройни и 2 апартамента;
Удобства: открит малък басейн, джакузи, сауна, фитнес, еко и велопътека, велосипеди.
Спорт: затревен терен с размери 110/75 м. за професионални футболни отбори
Заведения:
 • Ресторант Прим.
 • Лятната градина с барбекю, разположена на брега на река Санданска Бистрица.
 
 

Мотел „Едиа”***

Град:  Сандански
Адрес:  ул. “Околовръстен път” 10
Телефон:  +359/746/32300 
Web site: www.hotel-edia.com
Хотелът е разположен сред вековни чинари, в близост до градския парк и река Санданска Бистрица.
Хотелска част: 13 двойни стаи, 3 апартамента и 7 ВИП апартамента
Удобства: открит басейн с хидро масаж, парна баня, сауна, баскетболен кош, открит и закрит детски кът, Wi-Fi
Заведения:
 • Ресторант-градина Едиа разположен на брега на река Санданска Бистрица.
   
 

Самостоятелни стаи „Hеaven”

Град:  Сандански
Адрес:  ул. „Марица” 10
Телефон:  +359/888/579 001                                         
Самостоятелни стаи „Hеaven” се намират в къща, в центъра на град Сандански, в близост до автогарата и градския пазар.
Хотелска част:  32 легла
Удобства:  масаж, паркинг, Wi-Fi;
 

Самостоятелни стаи „Бистрица”

Град:  Сандански
Адрес:  ул. „Христо Смирненски” 15  
Телефон:  +359/889/633 111
Самостоятелни стаи „Бистрица” се намират в близост до централната улица, преди градския парк.
Хотелска част: 10 двойни стаи
Удобства: Wi-Fi;
 

Самостоятелни стаи  „Амброзия”

Град:  Сандански
Адрес:  площад „България” 6  
Телефон:  +359/886/495 572 
Уебсайт: www.hotelambrozia.hit.bg
Самостоятелни стаи  „Амброзия” се намират в идеалния център на Сандански, непосредствено над градския площад.
Хотелска част:  3 двойни стаи, 3 тройни и 3 апартамента
Удобства:  Wi-Fi
 

Самостоятелни стаи  „Вайс”

Град:  Сандански
Адрес:  ул. „Борис Сарафов” 15 
Телефон:  +359/888/568 356
Самостоятелни стаи  „Вайс” се намират в къща, разположена на тиха и спокойна улица, на 200 м. от градския площад на Сандански.
Хотелска част:  2 двойни стаи и 3 студия
Удобства:  паркинг,  фризьорски и козметичен салон,  Wi-Fi
 

Самостоятелни стаи  „Жасмин”

Град:  Сандански
Адрес:  ул. „Петър  Берон” 4
Телефон:  +359/885/276 463
Самостоятелни стаи  „Жасмин” се намират в къща, в централната част на Сандански, на около 100 м. от градския площад.
Хотелска част:  5 двойни стаи и 2 апартамента
Удобства: паркинг,   Wi-Fi
 

Парк апартаменти "Попови"***

Град:  Сандански
Адрес: ул. „Христо Смирненски” 15, ул. „Христо Ботев” 15    
Телефон:  +359 899 126522, +359 899 126466, +359 897 820517
Самостоятелни стаи  „Жасмин” се намират в къща, в централната част на Сандански, на около 100 м. от градския площад.
Хотелска част:  5 двойни стаи и 2 апартамента
Удобства: паркинг,   Wi-Fi
 

Санаториум

Специализирана болница за рехабилитация – филиал Сандански
Град:  Сандански
Адрес: кв. „Смилово”
Телефон: +359/746/30834
Web site: http://www.rehabilitation.bg/bg-filiali-sandanski.php
Специализирана болница за рехабилитация – филиал Сандански се намира над парковата зона на града, в местност с уникален климат и хипертермални води.
Показания за лечение:
Неспецифични хронични и алергични заболявания на дихателната система:бронхит, астма, алергичен ринит, синузит, фарингит; състояния след пневмония, хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/;
Хронични ставни заболявания: болест на Бехтерев, спондилоартрози, следфрактурни състояния, ревматоиден артрит;
Заболявания на периферната нервна система: - невралгии, неврити, плексити; рехабилитация след инсулти.
Методи на лечение:
балнеолечение-минерален душ, минерални вани
физиотерапевтични процедури
медикаментозно-инхалаторно лечение
парафинотерапия
ЛФК
хидротерапия
луголечение
диетично хранене според заболяването
Специалисти:
физикална и рехабилитационна медицина
алергология
вътрешни болести
детски болести


 

Хотели в Мелник

 

Хотел „Мелник”***

Град:  Мелник
Телефон:  +359/7437/2272, +359/879/131 459
Web site:  www.hotelmelnik.com
Комплекс “Мелник” разполага с отлични условия както за почивка и Уелнес, така и за бизнес срещи и конгресни мероприятия. Автентичната визия и обстановка на комплекса ще Ви пренесат в атмосферата на възрожденските бит и култура. Интериорът впечатлява с богата колекция от големи картини на известни европейски майстори на четката. В хотелът  е обособен кът на социалистическото минало на България.
Член на: Сдружение на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите – Сандански
Хотелска част: 33 двойни стаи, 4 апартамента, ВИП апартамент;
СПА и здраве: Релакс център с джакузи, сауна, парна баня и масаж;
Бизнес: конферентна зала (100 места), лоби бар, Wi-Fi
Удобства:  обширен градински кът с удобства за пикник (скара), охраняем паркинг,
Заведения: 
 •     Ресторант Мелник разполага със 120 места на закрито и 70 на открита лятна тераса
 •     Автентична мелнишка изба, вкопана в пясъчна пирамида. 
 


Хотел „Елли Греко”***

Град:  Мелник
Телефон:  +359/7437/233, +359/885 852 324  
Web site: www.elligreco.eu
Хотелът се намира в самото начало на град Мелник, в подножието на източната кула на Деспот Славовата крепост (XIIв.).
Член на: Сдружение на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите – Сандански
Награди:
От списание “Туризъм и отдих“ VIII традиционни награди ЗЛАТЕН ПРИЗ за 2009 година за тризвезден хотел „Уникална природа, атмосфера на легенди и митове, отлично обслужване”
Хотелска част: 30 двойни стаи, 3 ЛУКС стаи с джакузи, 2 апартамента, VIP стая, мансарда с джакузи
Спорт: външен басейн, затревено игрище за мини футбол и баскетбол, тенис на маса
Удобства: Релакс център с джакузи, сауна, масаж и бюти зона.
Бизнес: малка конфернтна зала, лоби бар, Wi-Fi
Заведения:
 •   Ресторант Елли Греко
 •   Автентична мелнишка изба, вкопана в пясъчна пирамида

 

Хотел „Булгари”***

Град:  Мелник
Телефон:  +359/7437/2215, +359/889/585 850
Web site: www.hotelbulgari.net
Хотелът е изграден в типичната архитектурна възрожденска традиция на град Мелник.
Хотелска част: 5 единични стаи, 8 двойни стаи, 6 апартамента, 2 ЦАРСКИ апартамента и
ВИП апартамент;
Удобства:  мини бар, рум сервиз, сейф, паркинг, Wi-Fi;
Заведения: 
 • Ресторант Булгари
 • Нощен клуб
 • Винарна разположена в музей на виното

 

Лумпарова къща*

Град:  Мелник
Адрес: ул. “Мелник” 102
Телефон:   +359/7437/2218, +359/889/231 933
Web site: www.lumparovamelnik.com
Лумпаровата къща се намира в подножието на мелнишка пирамида и е паметник на културата. В миналото тя е била типична мелнишка богатска къща – с изписани холкери и прозорци с витражи, обитавана от няколко поколения на фамилията Лумпарови. Днес е възстановена в оригиналния си вид.
Хотелска част:  3 тройни и 3 двойни стаи
Удобства:  паркинг, Wi-Fi
Заведения:
 • Механа реставрирана в автентичния и средновековен вид.
 • Винарска изба, вкопана и навлизаща 20 метра в пясъчната пирамида
 
 
 

Парк хотел Макензен***

Град:  Мелник
Телефон:  +359/888/ 137 545; +359/888/ 673 956
Email: hotelmakenzen@abv.bg
Парк хотел Макензен е разположен на входа на град Мелник. Комплексът е идеалното място за ценителите на природата, за семейства или група приятели решили да се откъснат от забързаното ежедневие и да се насладят на безброй мигове прекарани заедно.
Прекрасната панорамна гледка към гората, допълнена от ромона на минаващата покрай хотела река ще ви очарова и изпълни с настроение. За малките палавници има детска площадка, където на воля могат да играят и се забавляват
Хотелска част: 17 стаи - двойни, тройни, апартамент;
Бизнес: конферентна зала, Wi-Fi;
Удобства:  детска площадка, басейн;
Заведения: 
 •     Ресторантът  разполага със 150 места на закрито и 150 в лятната си градина
 •     Външен бар с барбекю 
 

 

Семеен хотел „Болярка”***

Град:  Мелник
Телефон:  +359/7437/2383, +359/888/455 045
Web site: www.bg.melnikhotels.com
Комплекс Болярка обединява две чорбаджийски къщи, реставрирани в типичния за Мелник възрожденски стил. Той се намира в непосредствена близост до турската баня.
Член на: Сдружение на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите – Сандански
Хотелска част: 17 двойни стаи, 2 апартамента, 2 ЛУКС апартамента
Удобства:  сауна, солариум, фитнес,
Бизнес: малка конферентна зала, лоби бар, Wi-Fi
Заведения:
 • Механа Болярка (60 места на закрито + 50 места на открита тераса)
 

Семеен хотел „Славова крепост”***

Град:  Мелник
Телефон:   +359/889/ 414 001; +359/888/218 578 ; +359/877/564 213  
Web site: www.slavovakreposthotel.com
Хотел “Славова Крепост” носи името на крепостта на Алексий Слав (IX в.), намираща се на срещуположния хълм. Той е построен в традиционен възрожденски мелнишки стил.
Хотелска част: 12 стаи, 3 студия и 1 луксозен апартамент
Удобства:  Wi-Fi
Заведения:
 • Механа, която е свързана с 300 годишна мелнишка изба.
 

Семеен хотел „Литова къща”***

Град:  Мелник
Адрес:  Комплекс Литова къща
Телефон:   +359/7437/2313, +359/888/302 313  
Web site: www.litovakushta.com
Комплексът „Литова къща” е изграден върху руините на средновековна къща и възпроизвежда нейната автентична архитектура.
Хотелска част: 12 двойни стаи
Удобства:  езда и разходка с файтон
Заведения:
 • Механа, реставрирана и запазена в автентичния си средновековен вид
 • Винарска изба, вкопана в пясъчната пирамида.
 

Семеен хотел „Деспот Слав”***

Град:  Мелник
Телефон: +359/7437/2248, +359/899/984 406
Web site: www.despotslav.com
Хотел „Деспот Слав” е построен в традиционен мелнишки стил, с дебели каменни основи, ръчно дялано тавани и обзавеждане от ковано желязо.
Хотелска част: 20 двойни стаи и 4 апартамента;
Удобства:  сауна, солариум, фитнес, конферентна зала, лоби бар Wi-Fi
Заведения:
 • Механа (75 места)
 

Семеен хотел „Свети Никола”**

Град:  Мелник
Адрес:  ул. „Мелник” 55  
Телефон:  +359/7437/2211, +359/886/731 777
Web site: www.melnik-svnikola.com
Хотелът е изграден в типичната архитектурна възрожденска традиция на град Мелник.
Хотелска част: 2 единични и 8 двойни стаи;
Удобства:  мини бар, Wi-Fi
Заведения:
 • Механа и изба за съхранение и дегустация на вино собствено производство
 

Узунова къща**

Град:  Мелник
Телефон: +359/7437/270, +359/889/450 849
Узуновата къща е национален паметник на културата, построена през XVIII век. В миналото къщата е използвана за турски затвор. Тя разполага с голям дървен чардак (тераса).
Хотелска част: 10 стаи (24 легла)
Заведения:
 • Механа
 

Хотелска къща „Чинарите”

Град:  Мелник
Телефон: +359/893/ 424 281  
Web site: www.chinarite.cbbbg.com
Хотелска къща „Чинарите” се намира в центъра на град Мелник, в близост до пощата.
Хотелска част: 11 двойни и 3 тройни стаи;
Удобства: Wi-Fi;
Заведения:
 • Механа

 

Хотелска къща ”Марио”

Град: Мелник
Телефон: +359/ 886/438 976
Web site: http://hotel-mario.hit.bg
Хотелска къща ”Марио” се намира в централната част на град Мелник.
Хотелска част: 4 двойни и 3 тройни стаи;
Удобства:  мини маркет, Wi-Fi;
Заведения:
 • Механа

 

Агентова къща**

Град: Мелник
Телефон: +359/ 897/884 901
Web site: www.agentova-melnik.com
Къща за гости „Агентова къща” се намира непосредствено до Болярската къща.
Хотелска част: 5 двойни стаи;
Удобства: Wi-Fi;
Заведения:
 • Механа

 

При Шестака**

Град:  Мелник
Телефон: +359/889/391 128, +359/898/572 240
Web site: www.shestaka.com
Стаи за гости „При Шестака” и едноименната стара мелнишка винарска изба се стопанисват от семейство Манолеви (или както са известни в този край Шестаците). Фамилията е една от най-старите в региона и корените и могат да се проследят още от XIX век.  
Хотелска част: 1 двойна и 1 тройна стаи
Удобства:  магазин за сувенири, паркинг, Wi-Fi;
Заведения:
 • Винарска изба за дегустация
 

При Стамена**

Град:  Мелник
Телефон:  +359/884/414 105, +359/894/702 228
Web site: www.pristamena.com
Къща за гости „При Стамена” се намира след Римския мост, непосредствено до мелнишката река и от стаите се открива прекрасна гледка към пясъчните пирамиди.
Хотелска част: 3 двойни, 3 тройни стаи, 1 апартамент
Удобства:  паркинг, Wi-Fi;

 

Чавкова къща**

Град:  Мелник
Телефон:  +359/893/505 090
Web site: www.themelnikhouse.com
Стаи за гости „Чавкова къща” се намират в идеалния център, на площада на Мелник. Къщата е разположена сред вековни чинари.
Хотелска част: 3 двойни, 2 тройни стаи, 1 студио
Удобства:  паркинг, Wi-Fi;
Заведения:
                        ● МеханаВ Рожен

 

 Златен Рожен***

Адрес:  с. Рожен, община Сандански
Телефон:  +359/879/801 300
Web site: www.zlatenrozhen.bg
Бутиков хотел „Златен Рожен” е разположен в центъра на село Рожен, в непосредствена близост до Роженския манастир.
Хотелска част: 12 двойни стаи, 1 апартамент;
Удобства: паркинг, Wi-Fi;
Заведения:
 • Механа
 • Дегустационна зала

 

Комплекс „Рожена”

Адрес:  с. Рожен, община Сандански
Телефон:  +359/878/424 904
Web site: www.hotelrojena.net
Комплекс „Рожена” се намира в село Рожен, в близост до Роженския манастир.
Хотелска част: 10 двойни стаи, 8 тройни  и 2 апартамента;
Удобства: открит плувен басейн (сезонен), сауна, Уелнес център, фитнес, турска/парна баня, паркинг, Wi-Fi;
Заведения:
 • Механа

 

Динчова къща***

Адрес:  с. Рожен, община Сандански
Телефон:  +359/879/543 737
Web site: www.dinchovakushta.com
Хотел „Динчова къща” е разположен в село Рожен, в близост до Роженския манастир.
Хотелска част: 8 двойни стаи, 8 тройни и 1 апартамент;
Удобства: барбекю, градина, обширен двор, паркинг, Wi-Fi;
Заведения:.
 • Механа
 • Винарска изба

 

Мотел „Рожен”*

Град:  Мелник
Телефон: +359/7437/282  
Web site: www.rojen.hit.bg
Мотел „Рожен” се намира в едноименното село и подножието на Роженския манастир.
Хотелска част: 6 двойни стаи;
Удобства: Wi-Fi;
Заведения:
 • Ресторант с лятна градина
 

В село Пирин

 

Бисерова-Гоф къща**

Адрес: село Пирин, община Сандански
Телефон: +359/74386/241, +359/887/806 902
Web site: www.biserova-gough.com
“Бисерова-Гоф къща “** се намира в село Пирин (650 мнв), южния дял на Пирин планина, под връх Ореляк (2099 м нв). От селото се стига до хижите “Малина”, “Пирин” и “Горски Рай” (19 км). Нейна стопанка е световно известната народна певица Любимка Бисерова, която посреща гостите си с домашна баница, мляко и сирене.
Член на: СХРТ – Сандански
Хотелска част: 14 места за гости.
Удобства: кухня, трапезария, веранда, Wi-Fi

 

В Попина лъка

 

Хотел „Попина лъка”

Адрес: местност Попина лъка, община Сандански
Телефон: +359/746/3 98 25, +359/886/858 960
Къща за гости „Попина лъка” (1200 мнв) се намира в полите на Пирин планина, на 18км. от град Сандански на в едноименната местност.
Хотелска част: 45 места за гости.
Удобства: самостоятелен санитарен възел, цифрова телевизия, тераса, лятна градина, барбекю, паркинг, Wi-Fi;
Заведения:
 • Механа
 
 

Къща за гости „Катеричка”

Адрес: местност Попина лъка, община Сандански
Телефон: +359/878/436 032, +359/878/429 216
Къща за гости „Катеричка” (1250 мнв) се намира на 18 км. oт град Сандански в планинската местност Попина лъка– вилната зона на Сандански в Пирин планина.
Хотелска част: 7 места за гости.
Удобства: тераса, самостоятелен санитарен възел, барбекю, паркинг места, кабелна телевизия, Wi-Fi


 

Хижа „Яне Сандански”

Стопанин: ТД ”Еделвайс”, град Сандански
Информация и резервации: информационен център на БТС:+359/2/9801285, +359/882/966320, +359/882/966319
Web site: www.btsbg.orgwww.100nto.org
Е-mail: infotourbts@gmail.comcenterbts@btsbg.org
Контакти: +359/746/81747, +359/882/966464, +359/892/212008, +359/896/766174
GPS: 41.669729ºN23.394243ºЕ
Местоположение: Северен Пирин, местност „Попина лъка”, 1221 мнв.
Описание: Хижата е с капацитет 76 места, етажни и самостоятелни санитарни възли и бани и локално отопление. Тя разполага с ресторант, летен ресторант, туристическа столова, барбекю, детски кът и паркинг.
Изходен пункт: От град Сандански – 18 км по асфалтово шосе.
Съседни обекти:
Попинолъшки водопад (14 м) – 5 минути
хижа Беговица (Каменица) – 2 часа (11 км по шосе и почвен път)
хижа Синаница – 5 часа
хижа Вихрен – 7 часа
хижа Спано поле – 3 часа
хижа Демяница (през Винарска порта ) – 6 часа

 

Хижа „Каменица”

Стопанин: ТД”Еделвайс”, град Сандански
Контакти: +359/746/81747, +359/882/966464, +359/896/688404, +359/889/811000
GPS:  41.673921ºN 23.427946ºЕ
Местоположение: Северен Пирин, на левия бряг на река Беговица (Козя река),1799 мнв.
Описание: Хижата е с капацитет 90 места, локално отопление, етажни и самостоятелни санитарни възли и  бани. Разполага с ресторант, бюфет, туристическа столова и кухня, ски гардероб, ски влекове, ски писти, спортна  площадка, паркинг. В района на хижата има 3 двуетажни бунгала, всяко с по 2 до 6 легла със самостоятелни санитарни възли и  бани, локално отопление, салон с камина и кухненски бокс.
Изходен пункт: От хижа Яне Сандански (местност Попина лъка) на 29 км по асфалтово шосе и почвен път (2.30 часа).
Съседни обекти:
връх  Куклите (2686 м.) – 2.10 часа
връх  Зъба (2650 м.) –2.50 часа
връх  Яловарника (2763м.) – 3.50 часа
връх  Каменица (2822 м.)– 2.30 часа
хижа Пирин – 5 часа (през местност Солището) или 5.30 часа (през превала между върховете Куклите и Зъба)
хижа  Синаница – 5.30 часа
хижа  Вихрен – 7 часа
хижа  Яне Сандански – 1.30 часа
хижа Безбог – 7.30 часа
хижа Тевно езеро – 3.30 часа
хижа Спано поле – 3 часа
хижа Демяница през (Винарска порта) – 5 часа

 

Хижа „Малина”

Стопанин: ТД ”Еделвайс”, град Сандански
Информация и резервации: информационен център на БТС: +359/2/9801285, +359/882/966320, +359/882/966319
Web site: www.btsbg.orgwww.100nto.org
Е-mail: infotourbts@gmail.comcenterbts@btsbg.org
За контакти: +359/896/715161 , +359/746/8 17 47, +359/882/966 464
GPS: 41.614677ºN 23.538053ºЕ
Местоположение: Северен Пирин, местност Калугера, 1569 мнв.
Описание: Хижата е с капацитет 50 места, с вътрешни санитарни възли и бани и локално отопление. Разполага с туристическа столова и ресторант.
Изходен пункт: село Пирин, община Сандански – 19 км по асфалтово шосе и почвен път.
Съседни обекти:
хижа Пирин – 1.45 часа
хижа Попови ливади – 5.30 часа

 

Хижа „Пирин”

Стопанин: ТД ”Пирински орел”, град Мелник
Информация и резервации: информационен център на БТС: +359/2/9801285, +359/882/966320, +359/882/966319
Web site: www.btsbg.orgwww.100nto.org
Е-mail: infotourbts@gmail.comcenterbts@btsbg.org
Контакти: +359/887/797527, +359/896/766155
GPS: 41.631786 º N23.497795 º Е
Местоположение: Северен Пирин, м. Трите реки, 1616 мнв.
Описание: Сграда с капацитет 78 места, външни и вътрешни санитарни възли, собствено електрическо захранване, отопление на твърдо гориво, ресторант, туристическа столова.
Изходни пунктове:
От село Пирин община Сандански – 18 км по асфалтово шосе и почвен път.
От град Мелник – 6 часа.
Съседни обекти:
хижа Попови ливади – 7 часа
хижа Безбог – 6 часа
хижа Беговица / Каменица – 5 часа (през местност Солището) или 5.30 часа (през превала между върховете Куклите и Зъба)
хижа Тевно езеро – 4 часа
Хижа Малина – 1.45часа
Роженски манастир – 4.30 часа

 

Хижа „Синаница”

Стопанин: ТД „Синаница 2000”, град Кресна
Контакти: +359/887/494915, +359/896/798040
GPS: 41.732 490ºN 23.362530ºЕ
Местоположение: В Северен Пирин, Синанишки циркус, на северния бряг на Синанишко езеро, 2203 мнв.
Описание: Хижата е с капацитет 53 места, външни санитарни възли и баня. Тя се отоплява с твърдо гориво и собствено електрическо захранване. Хижата разполага с туристическа столова, кухня и бюфет, които през зимата се ползват на принципа на самообслужване.
Изходен пункт: град Кресна – 24 км по асфалтов, макадамов и почвен път до местност „Пещерата” и още 3 часа пеша.
Съседни обекти:
Върховете Синаница (2516 м) – 1.30 часа и Момин връх (2480м.) – 2 часа
циркус Голямо Спано поле – 1.30 часа
Георгийски циркус – 2.30 часа
хижа Вихрен – 4 часа
хижа Беговица (Каменица) – 4.30 часа
хижа Яне Сандански – 4 часа
хижа Спано поле – 1.45 часа

 

Хижа „Извора”

Стопанин: ТД “Славянка”, село Петрово
За информация и резервации:
Информационен център на БТС: тел. +359/ 2/9801285, +359/882/966320, +359/882/966319;
Web site: www.btsbg.orgwww.100nto.org
Е-mail: infotourbts@gmail.comcenterbts@btsbg.org
Контакти: +359/7432/2287, +359/882/966372
GPS: 41.414077ºN23.557324ºE
Местоположение: В Северното подножие на Славянка, на 6 км югоизточно от село Петрово, община Сандански, област Благоевград, 704 мнв.
Описание: Хижата е с капацитет 40 места, разпределени в три апартамента и стаи с вътрешни санитарни възли и бани. Отоплението е с електрически уреди и печки на твърдо гориво. Хижата разполага с туристическа столова и кухня. 
Изходен пункт: село Петрово, община Сандански, област Благоевград – 6 км по асфалтово шосе (1,20 часа).
Съседни обекти:
хижа Славянка (през село Голешево) – 3.30 часа
Гоцев връх (2212мнв) – обект №6 от 10-те п.п. – 3 часа
Мелник (обект №4 от 100-те НТО) – 20 км 

Къде да хапна?


 


Ресторанти в Сандански

 

Балкански ресторант

Балкански ресторант (150 места) предлага всички онези блюда и специалитети, които от векове са на трапезата на балканските народи – сърби, гърци, румънци, македонци и българи. За гостите на разположение е богата селекция от местни и световно известни вина и напитки.
Град  Сандански
Парк хотел Пирин *****
Адрес:  Район „Хидрострой” № 27
Телефон:  +359/746/35656

 

Средиземноморски ресторант

Средиземноморски ресторант (100 места) с лятна градина (80 места), в менюто му са намерили място специалитети, с които италианската, испанската и френската кухня завладяват света. Предлага богата селекция от местни и световно известни вина и напитки.
Град  Сандански
Парк хотел Пирин *****
Адрес:  Район „Хидрострой” № 27  
Телефон:  +359/746/35656  

 

Ресторант „Сандански”

Ресторант „Сандански” (320 места) е идеалното място за големи фирмени и семейни празнични събития и предлага специалитети от класическата европейска кухня. Предлага богата селекция от местни и световно известни вина и напитки.
Град  Сандански
Интерхотел Сандански****
Адрес:  Градски парк  
Телефон:  +359/746/31162

 

Средиземноморски ресторант „Ренесанс”

Средиземноморски ресторант Ренесанс (90 места) предлага разнообразие от специалитети на средиземноморската кухня и барбекю ястия. Предлага богата селекция от местни и световно известни вина и напитки.
Град  Сандански
Интерхотел Сандански****
Адрес:  Градски парк  
Телефон:  +359/746/31162

 

Класически ресторант „Свети Никола”

Класически ресторант „Свети Никола” (100 места) предлага ястия от традиционната българска трапеза, подбрани специалитети от балканската и европейска кухня, както и отбрана селекция от местни и световно известни вина и напитки.
Град  Сандански
Спа хотел Свети Никола****
Адрес: ул. “Македония” 1
Телефон: +359/746/33035

 

Средиземноморски ресторант „Пломари”

Награди:
От БХРА за „Най-добър средиземноморски ресторант за 2011 година” за средиземноморски ресторант Пломари .
От списание Туризъм и отдих за „Ресторант на годината” за средиземноморски ресторант Пломари.
Средиземноморски ресторант „Пломари” (300 места) е изцяло в средиземноморски стил – декорация, меню и начин на приготвяне на храната. Гостите на ресторанта имат възможност да наблюдават от местата си различните етапи от приготвянето на ястията. В менюто има голямо разнообразие от прясна риба и морски дарове, салати от свежи зеленчуци с подправки, приготвени по вкусен и здравословен начин.
Град  Сандански
Спа хотел Свети Никола****
Адрес: ул. “Македония” 1
Телефон: +359/746/33035

 

Ресторант „Медите”

Ресторант Медите (80 места) предлага на своите клиенти великолепна панорамна гледка към град Сандански и природата. Изкушава с  модерна българска и европейска кухня и богата селекция от местни и световно известни вина и напитки.
село Поленица, община  Сандански
Спа хотел Медите****
Адрес:  ул.”Поленишки път”  
Телефон:  +359/746/33200  
http://www.hotelmedite.com/restaurant/
 
 

Ресторант-лятна градина „Перун”

Ресторант „Чинарите” (80 места) разполага с голяма лятна и зимна градина. В богатото меню на ресторанта се предлагат както традиционни български ястия, така и от европейската кухня и вкусни пици на пещ.
град  Сандански
Хотел Перун***
Адрес: ул. „Р-н пътя на хидрострой” 22
Телефон:  +359/893 630 263  
http://www.hotel-perun.com/bg/restaurant/

Ресторант-барбекю (60 места) с лятна градина и панорамна гледка към парка и река Санданска Бистрица. Предлага богато интернационално меню – изкушение и за най-взискателните посетители на град Сандански
Парк хотел Сандански***
Адрес:  ул. „Христо Смирненски” 13
Телефон:  +359/746/30206
http://www.parkhotelsandanski.eu/index_main.html

 

Ресторант „Едиа”

Ресторант Едиа (50 места) разполага и с лятна градина (80 места), която е над река Санданска Бистрица.  Гостите на ресторанта могат да опитат специалитети от традиционната българска и средиземноморска кухня – ястия от риба и морски дарове.
град  Сандански
Хотел Едиа ***
Адрес: ул. “Околовръстен път” 10
Телефон:  +359/746/32300
http://hotel-edia.com/

 

Ресторант „Медичи”

Ресторант „Медичи” (80 места) носи името на известното италианско семейство, чийто представители дълго са управлявали Флоренция между 12 и 16 век. Ликове на архиепископи, папи, кардинали и дукове от фамилията Медичи са част от интериора на ресторанта, обзаведен с масивно дърво. В ресторанта можете да се насладите на специалитети от средиземноморската и европейска кухня и подбрана селекция от вина.
село Поленица, община Сандански
Хотел Колосео***
Адрес: ул. “Гушевица” 3
Телефон:   +359/746/38626; +359/885 707 330
http://www.colosseo-bg.com/
 
 

Ресторант „Свети Врач”

Насладете се на красотата на природата в реновирания класически ресторант, намиращ се в Комплекс Свети Врач, пресъздаващ атмосферата на старото и новото време, съхранявайки лукса, уюта и топлината в една бивша резиденция.
Ресторантът включва класическа зала с 80 места, прекрасна слънчева тераса с капацитет 60 места с уникална гледка към езерото, парка на резиденцията, Мелнишките пирамиди и Пирин планина, стилен лоби бар на две нива и оборудван детски кът с площ 60кв.м
Релаксираща атмосфера, чист въздух, уникална природа, безкрайно усещане за небе и звезди заедно с първокласна кухня и селекция от вина. Очаровайте сетивата си с кулинарно съвършенство вкусвайки едновременно ястия от българската и средиземноморска кухня на ресторанта. 
Предлагат се богат избор на свежи салати, домашно приготвени разядки, топли и студени предястия, специалитети по стари български рецепти, богат избор на рибни ястия и морски дарове.

Отпуснете  в компанията на близки и приятели, насладете се на изключително зареждащата приказна гледка към природния парк и ботаническата градина и се отдайте на нашето разнообразие от кулинарни изкушения. 

Идеалното място за една запомняща се среща, семейно или фирмено тържество, детско парти, рожден ден.
 
 

Хотел Свети врач ***

Телефон:  +359/746/900001; +359/898 203 061
http://svetivrach.com


 

Механи:

 
 

Механа „Българе”

Механа „Българе” (120 места) предлага кулинарното богатство на българската кухня и най-добрите ястия от балканския регион. Аранжирана е в типичния за района битов възрожденски стил, с който клиентите имат възможност да се докоснат до българския фолклор, бит и култура. Оркестър представя на клиентите най-доброто от българския и балкански фолклор. Предлага богата селекция от местни и световно известни вина и напитки.
град  Сандански
Интерхотел Сандански****
Адрес:  Градски парк  
Телефон:  +359/746/31162  
http://interhotelsandanski.bg/

 

Механа „Аджев”

Механа Аджев (90 места) е изпълнена изцяло в традиционен български възрожденски стил, с чардак и лятна тераса с живописна гледка към град Сандански и Пирин планина. За настроението на гостите на механата се грижи оркестър с жива музика. Кухнята изкушава със специалитети и манджи на тиган, фурна, барбекю и чеверме, прясна средиземноморска риба и морски дарове.
град  Сандански
Семеен хотел Аджев хан ***
Адрес:  ул. „Стефан Стамболов” 51
Телефон:   +359/746/31140
http://www.adjevhan.com/

 

Механа „Карат”

Механа Карат (35 места) се намира в центъра на град Сандански, над пазара. Предлага специалитети от българската и балканска кухня, барбекю скара на жар, ежедневно обедно меню с предложение на главния готвач за деня, което се обновява ежедневно.
град Сандански
Адрес: Ул. „Воден” 5
Телефон: +359/746/30566, +359/889 523 238
 http://mehanakarat.com/

 

Механа-барбекю „Сандански хан”

Механа – барбекю „Сандански хан” (100 места) разполага и с покрита тераса (50 места). Заведението е декорирано изцяло в битов стил и предлага ястия от българската и балканска национална кухня. В празнични и почивни дни както и за организирани групи заведението забавлява своите гости с фолклорна програма.
град Сандански
Адрес: ул. „Околовръстно шосе”
Телефон: +359/888 122 666, +359/887 959 909
http://www.baltov.eu/

 

Механа „Ювигий хан”

Механа „Ювигий Хан” (110 места) се намира на централната улица на град Сандански. Заведението предлага българска и интернационална кухня, а в празнични и почивни дни музикални изпълнения на живо.
град Сандански
Адрес: бул. Свобода 13
Телефон: +359/746/30417, +359/889 165 540

 

Механа „Голчев”

Механа „Голчев” (55 места), разполага с лятна тераса (50 места) и се намира в близост до Новия Санаториум. Механата предлага разнообразно меню от българската национална кухня.
Адрес: град Сандански
Телефон: +359/746/31754, +359/888 666 277
http://mehana-golchev.hit.bg/index.html

 

Пицарии:

 
 

Пицария „Санди”

Пицария Санди (30 места на закрито + 100 места на открито)  се намира на главната улица на Сандански, в началото на градския парк. Предлага богато меню от пици, паста, предястия, салати и десерти. Изкусните майстори готвачи са специалисти в приготвянето на българската, балканска, средиземноморска и италианска кухня.
град Сандански
Адрес: ул. Македония 65
Телефон: +359/898 701 132

 

Пицария „Планета Италия”

Пицария Планета Италия (40 места на закрито + 40 места на открито) се намира на главната улица на град Сандански.
Предлага пици и паста по оригинални италиански рецепти.
град Сандански
Адрес: ул. Македония 69
Телефон: +359/746/31232

Пицария „Анджили”
Пицария АН ДЖИ ЛИ (60 места), разполага и с открита тераса  (60 места). Намира се в близост до градския парк и река Санданска Бистрица. Любителите на италианската кухня могат да се насладят на превъзходни пици и паста, а за останалите има богат асортимент от български специалитети.
град Сандански
Адрес: ул. Банска 2
Телефон: +359/746/ 32181

 

Заведения за бързо хранене:

 
Заведение за бързо хранене „Давидов”
Заведение Давидов (30 места на закрито + 50 места места на открито) се намира до главната улица на града и предлага богато разнообразие от вкусна национална и световна кухня – супи, салати, аламинути, месни и постни ястия, скара, десерти. Доставка на храна по поръчка.
град Сандански
Адрес: ул. “Банска” 9
Телефон: +359/888 608 687

 

Снек бар:

 
 

Снек бар и винен салон „Свети Никола”

Снек бар и винен салон „Свети Никола” (100 места) с тераса (150 места) са идеалното място за срещи с приятели и предлагат много кулинарни изкушения – пици и арабски хляб на пещ, сладкарски изделия собствено производство, салати и др. Специалитетите на майсторите готвачи се съчетават чудесно с богата селекция вина, с която разполага Виненият салон.
град  Сандански
Спа хотел Свети Никола****
Адрес: ул. “Македония” 1
Телефон: +359/746/33035
http://hotelsvetinikola.com/bg/restaurants/snack-bar

 

Happy Bar & Grill

Happy Bar & Grill е приятно място, на което можете да починете и да вкусите добре приготвена храна. Намира се на главен път E-79 в близост до град Сандански и разполага със собствен паркинг. За уморените от дългия път Хепи Сандански предлага масажни столове, които ще ви накарат да се почувствате отпочинали и свежи. Ресторантът разполага със 120 места за гости в закритата си част и 120 в градината. За удобство на своите клиенти, заведението предлага възможност да се направи поръчка в движение (+359 885 411 114) и когато пристигнете, храната да бъде готова и сервирана.
Работно време: всеки ден от 9:00 до 00:00 часа
Интернет страница: http://happy.bg/bg/our_restaurants.html?restaurant=sandanski


 

В Мелник

 

Ресторант „Мелник”

Ресторант Мелник (120 места) е с великолепна панорамна гледка към възрожденското градче и извисяващите се над него пясъчни пирамиди, която връща в средновековието. Ресторантът е издържан в модерен стил, на две нива, с вплетени в интериора му традиционни елементи от българския бит, допълнени от уникална колекция ловни трофеи. Към него има лятна тераса със 70 места и градина с барбекю. В менюто му се предлагат традиционни местни гозби, български специалитети и богата селекция от местни и световни вина. Любителите на мелнишкото вино могат да го дегустират в стара мелнишка изба, вкопана в земята.
град  Мелник
Хотел Мелник***
Телефон: +359/7437/2272, +359/879/131 459
http://www.hotelmelnik.com/restaurants/

 

Ресторант „Елли Греко”

Ресторант „Елли Греко” се намира в самото начало на град Мелник. Неговият интериор е изискан и умело съчетан с битови елементи в две свързани зали. Голяма лятна градина с басейн допълва възможностите за избор на място за хапване. Менюто на ресторанта е уникално балансирано – съчетание на българската и средиземноморска кухня. Любителите на мелнишкото вино могат да го дегустират в стара мелнишка изба, вкопана в земята.
град  Мелник
Хотел Елли Греко***
Телефон: +359/7437/2233, +359/885/852 324
http://www.melnikelligrecohotel.eu/restaurantElliGreko.html

 

Ресторант „Булгари”

Ресторант Булгари (100 места) изненадва своите гости с изискан луксозен интериор и перфектно обслужване в сърцето на възрожденското градче Мелник. Предлага както специалитети от класическата европейска кухня, така и традиционни български и местни ястия. Богата винена листа с подбрани мелнишки и световни вина и напитки приятно допълва избора на клиентите.
град  Мелник
Хотел Булгари***
Телефон: +359/7437/2215, +359/889/585 850
http://www.hotelbulgari.net/modules.php?name=Index&file=gastr

 

Механи:

 

Механа „Болярка”

В механа Болярка имате уникалната възможността да опитате специалитетите на Йордан Стоичков или бай Данчо, който почти две десетилетия е приготвял храната на бившия Първи, на семейството му и на гостите му като Леонид Брежнев, Фидел Кастро, Муамар Кадафи. Кухнята изкушава с оригинални български и традиционни за региона гозби, които обилно можете да полеете с мелнишко вино. Там ще ви приготвят и любимата баница на Тодор Живков. Механа Болярка разполага с 60 места в зала обзаведена в традиционен възрожденски стил с камина и барбекю-градина с 50 места.
град  Мелник
Семеен хотел Болярка ***
Телефон:  +359/7437/2383, +359/888/455 045
http://www.bg.melnikhotels.com/mehana
 
 

Механа „Славова крепост”

Механа Славова крепост разполага с две зали (32 места всяка) и лятна тераса с панорамна гледка към Мелник и свещения хълм „Свети Никола”. Обзаведена е в традиционен възрожденски стил. Предлага на гостите си изкусителни български и местни гозби, които чудесно се съчетават с мелнишкото вино, зреещо в 300 годишната изба на механата, вкопана в меловете.
град  Мелник
Семеен хотел Славова крепост ***
Телефон:  +359/889/414 001, +359/888/218 578
http://www.slavovakreposthotel.com/mehana.php

 

Механа „Литова къща”

Механа Литова къща предлага уникалната възможност да хапнете в реставриран в автентичния му вид средновековен мелнишки дом, строен в края на XII и началото на XIII век, намирал се в престижния за времето си квартал Мурзу. В приземния етаж на някогашния господарски каменен дом е била винарската изба, традиционно вкопана в меловете. Оцеляла през вековете днес тя е автентично допълнение към механата с камина, реставрирана във възрожденския си оригинал. Механата изкушава с уникални за региона гозби и традиционна българска кухня, които обилно можете да полеете с мелнишко вино.
град  Мелник
Семеен хотел Литова къща ***
Телефон:  +359/7437/2313, +359/888/302 313
http://www.litovakushta.com/index.php?page=4

 

Механа „Деспот Слав”

Интериорът на механа Деспот Слав (75 места) е решен изцяло в традиционния за старите мелнишки къщи стил – каменни основи, цветно стъкло, дърво и ковано желязо. Механата предлага на своите гости българска национална кухня и дивечови специалитети. За любителите на местните гозби има няколко предложения на главния готвач, които изкушават с богатство от възможности за дегустация на отбрани ястия. Механа Деспот Слав предлага богат избор от мелнишки вина.
град  Мелник
Семеен хотел Деспот Слав ***
Телефон:  +359/7437/2248, +359/899/984 406
http://www.despotslav.com/index.php?page=mehana
                                                 
 

Механа „Свети Никола”

Интериорът на  механа Свети Никола е решен в типичната възрожденска архитектурна традиция на Мелник. В менюто се предлагат ястия както от българската национална, така и от световната кухня. Механата предлага богат избор от мелнишки вина.
град  Мелник
Семеен хотел Свети Никола ***
Телефон:  +359/7437/2211, +359/886/731 777
http://melnik-svnikola.com/hotel

 

Механа „Узунова къща”

Узуновата къща е паметник на културата от българското Възраждане. На разположение на гостите са типична мелнишка механа (25 места) и просторен вътрешен озеленен двор. В менюто са включени специалитети от националната и световна кухня. Механата предлага богат избор от мелнишки вина.
град  Мелник
Узунова къща**
Телефон:  +359/7437/270, +359/889/450 849

 

Механа „Чинарите”

Разположена в центъра на град Мелник, механа Чинарите разполага с 50 места в зала и лятна градина с 50 места. Обзаведена е в типичният за региона възрожденски стил. За своите гости тя предлага специалитети от българската национална кухня и традиционни за региона гозби, които могат да се съчетаят с мелнишко вино.  
град  Мелник       
Хотел Чинарите**
Телефон:  +359/878/688 328, +359/893/424 281
http://www.chinarite.cbbbg.com/tavern.html

 

Механа „Марио”

Механа Марио се намира в централната част на град Мелник и е част от едноименния комплекс. Предлага разнообразие от български национални ястия и световна кухня, както и богата селекция от алкохолни вина и напитки.
град  Мелник
Хотел Марио**
Телефон:  +359/7437/230, +359/886/438 976
http://hotel-mario.hit.bg/index.htm

 

Механа „Петра”

Механа Петра (50 места) се намира под Кордопуловата къща и разполага с  лятна градина с капацитет от 40 места. Нейният интериор е решен в типичния за Мелник български възрожденски стил. Заведението има уникален изглед към „светия хълм” на градчето Мелник и от него се виждат останките на манастир „Света Зона”. Механата предлага богат избор от местни специалитети и блюда от световната кухня, както и богата селекция от мелнишки вина.
град  Мелник
Телефон:  +359/7437/2315, +359/896/766 152
Е-mail: petra_melnik@abv.bg

 

Механа „Менчева къща”

Менчева къща е една от първите къщи във възрожденското градче Мелник обявени за паметници на културата. Нейният интериор е решен в типичния за Мелник български възрожденски стил. Механата разполага с 80 места, разпределени в зали на три нива и 20 места на открит чардак, който има изглед към главната мелнишка улица. Предлага национални и местни специалитети, богат избор от български вина и ракии, както и вино от собствена изба.
град  Мелник
Телефон:  +359/7437/2339, +359/889/406 861
Е-mail: melnik_m@abv.bg

 

Механа „Алексова къща”

Алексовата къща е строена преди повече от 200 години за гостилница. Намира се до най-старата черква в града „Св.св. Петър и Павел”. Нейният интериор е решен в типичния за Мелник български възрожденски стил. Разполага със зала с капацитет 40 места и лятна градина с 60 места, която има изглед към главната мелнишка улица. Предлага българска национална кухня, местни специалитети и ястия от дивеч. Механата предлага вино от собствена изба, произведено от широка мелнишка лоза и мерло.
град  Мелник
Телефон: +359/889/588 733

 

Механа „Липите”

Механа Липите се намира в центъра на възрожденското градче Мелник  Разполага с 30 места в зала издържана в типичния за региона български възрожденски стил и 25 места на лятна тераса.  За гостите си предлага аламинути и специалитети по домашни рецепти и мелнишко вино.
град  Мелник
Телефон:  +359/7437/2339, +359/889/406 861
Е-mail: melnik_m@abv.bg

 

Механа „Лозниците”

Механа Лозниците се намира в мелнишка къща строена през 1890г. Разполага с 50 места в зала издържана в типичния за региона български възрожденски стил и лятна градина с 24 места, която има изглед към мегдана и дървения мост над реката. Предлага на гостите си ястия от българската национална кухня и местни специалитети, както и домашно приготвени туршии. В миналото къщата е била собственост на винопроизводител и притежава  стара винарска изба, вкопана в скалите, в която и до днес се произвежда червено вино от широка мелнишка лоза.
град  Мелник
Телефон:  +359/898/705 515, +359/895/845 585
Е-mail: mariaforever@mail.bg

 

Механа „Света Варвара”

Механа Света Варвара се намира до руините на църквата „Света Варвара”, под Кордопуловата къща.  Заведението има уникален изглед към „светия хълм” на градчето Мелник и от него се виждат останките на манастир „Света Зона”. В механата се предлагат традиционни за пиринския край специалитети и вина от широка мелнишка лоза.
град Мелник
Телефон:  +359/887/992 191

 

Механа „Чавкова къща”

В самия център на град Мелник, сгушена между вековни чинари, се намира механа „Чавкова къща”. Разполга с 36 места в зала и лятна градина с 48 места. Механата е изградена на две нива и е декорирана в типичен мелнишки стил. В менюто се предлагат традиционни български ястия и местни специалитети, които можете да полеете обилно с мелнишко вино.
град  Мелник
Хотел Механа Чавкова къща **
Телефон:  +359/893/ 505 090
http://www.themelnikhouse.com/mehana.php
 

 

Механа „Макензен”

Интериорът на  механа Макензен е решен в типичната възрожденска архитектурна традиция на Мелник. Богатото меню се приготвя от готвач-професионалист, а специалитета на заведението са ястията на скара. Предлагат се ястия както от българската национална, така и от световната кухня. Механата предлага богат избор от мелнишки винa. Градината  разполага със 150 места с външен бар и барбекю.
град  Мелник
Парк хотел Макензен ***
Телефон:  +359/7437/2211, +359/886/731 777
Email: hotelmakenzen@abv.bg
 

 

В Рожен

 

Механа „Златен Рожен”

Механа Златен Рожен се намира в центъра на село Рожен и непосредствена близост до Роженския манастир. Нейният интериор е издържан изцяло в типичния за региона възрожденски стил и с декорации на ловна тематика. Механата разполага с две зали на различни нива и обособен ловен кът с камина. На разположение на любителите на винения туризъм е стилна дегустационна зала на две нива. Механата предлага специалитети от местната и традиционна българска кухня. В менюто е отделено специално място на дивечови специалитети. Гостите на механата имат възможност да дегустират както от богатата селекция вина собствено производство – винарска изба „Златен Рожен”, така и местни и световно известни вина и напитки.
село Рожен  
Хотел Златен Рожен ***
Телефон:  +359/879/801 300
http://www.zlatenrozhen.bg/hotel.php

 

Механа „Рожена”

Механа Рожена се намира в село Рожен и непосредствена близост до Роженския манастир. Нейният интериор е издържан в типичния за региона възрожденски стил. Механата разполага с две зали и градина, която през летния сезон има връзка с външен басейн. Механата предлага специалитети от местната и традиционна българска кухня.
село Рожен  
Хотел Рожена ***
Телефон:  +359/878/424 904
http://www.hotelrojena.net/index.php

 

Механа „Динчова къща”

Битова механа Динчова къща се намира в село Рожен и в близост до Роженския манастир. Нейният интериор е издържан в типичния за региона възрожденски стил. На разположение на любителите на винения туризъм е обособена дегустационна зала. Гостите на механата имат възможност да дегустират от богатата селекция вина собствено производство – винарска изба „Орбелия” и месни деликатеси и мезета. Механата предлага специалитети от местната и традиционна българска кухня, гозби и десерти по стари домашни рецепти.
село Рожен  
Хотел Динчова къща ***
Телефон:   +359/879/543 737
http://www.dinchovakushta.com/tavern 

Какво да видя?


Сандански е райско кътче, перла в короната на България и прочуто с божествената си природа и хилядолетна история. Тук ще откриете интересни забележителности и места, ще се запознаете с приветливи хора и докато хапвате вкусно и отпивате гъсто мелнишко вино ще се запознаете с неповторимия фолклор и традиции.
 


В Сандански

3200 годишна е поселищната история на град Сандански. Тя започва през късния период на новокаменната и каменно-медната епоха (VІ-Vв.пр.н.е.). Тази е земята и на тракийското племе меди, дало на света Спартак – легендарният предводител на първото робско въстание в Римската империя. С идването на Рим по тези земи започва и икономическият подем на региона. През ІІ-ІІІ в. селището с минерални извори получава статут на град с име Партикополис, който достига най-големия си разцвет през ІV-VІ в. Славяните, заселили се тук по-късно, дават ново име на града – Свети врач в чест на двамата братя светци – Козма и Дамян, които лекували хората безкористно със силата на природата и християнската вяра. През 1947 година Свети Врач получава името Сандански като признание за делото на легендарния революционер Яне Сандански, борил се за освобождаването на тези земи от турско робство.
 
 

Градски парк „Свети Врач”

Гордост за санданчани е красивият градски парк „Свети Врач”, един от най-големите в България и единствен с пясъчни алеи. Началото му поставя ген. Георги Тодоров, командир на Втора българска армия, през 1916 – 1919 г., когато с войниците си засажда първите фиданки от бял и черен бор и внесените от Италия кедър и софор. На територията от 344 дка виреят около 200 средиземноморски растителни вида, между които вековни чинари, обявени за природни забележителности. Мекият климат благоприятства за разнообразието от стройни секвои, магнолия, върби, гинко билоба, корков дъб, тис, нар и др.
Над преминаващата през парка река Санданска Бистрица са провесени два люлеещи се дървени моста. Тук можете да намерите и дървени беседки, детски кътове, множество малки водни басейни, както и голямо изкуствено езеро с водни колела. В сърцето на парка се намират Летният театър и стадионът на гр. Сандански.
 
360-градусови панорамни снимки:
Градски парк – начало 
Езеро
Кът “Снежанка и седемте джуджета”
Фонтанът пред Летния театър
Фонтан “Девойката с амфора” (Фирда)

 

Археологически музей

Археологическият музей е основан през 1936 г. и е един от 5-те археологически музеи в България, специализиран в областта на античната археология. Разположен е над основите на базиликата на епископ Йоан. В музея се намира уникална колекция от римска надгробна мраморна пластика (І-ІІІ в.) – най-голямата в България, рядко срещана в Европа и характерна само за този регион. Събирана е в продължение на 80 г. от всички селища на общината. Истински шедьоври на античното изкуство са плочите на Юлий Максимум, на Асклепий, дарствената плоча на Флавиана Филократия  и др. Колекцията се допълва от различни посветителни оброчни плочки – на Артемида, Афродита, Зевс, Тюхе, местното божество Теос Селенос и др. и статуи-реплики на известни копия на Афродита и Тюхе – гордост за всеки музей. Притежава колекция от мозайки от раннохристиянския период (ІV-VІ в.) с площ над 350 кв.м. Богатата му колекция включва 11 367 музейни експонати.
 
Адрес: Ул. Македония 55
Тел: +359 746 90887, 0896713202
Ел. поща: museum_sandanski@mail.bg
Работно Време:
Зимен период (ноември-март)
Почивен ден: неделя и понеделник
10.00-12.00 14.00-17.00
Летен период (април-октомври)
Почивен ден: понеделник
10.00-12.00 14.00-19.00

 

Базилика на епископ Йоан

Архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение. Базиликата е разположена “ин сито” в сградата на Археологическия музей. Има великолепни подови мозайки, част от които са с изображение на риби и птици  а в центъра на притвора й се намира уникален за страната мозаечен строителен надпис (края на V – началото на VІ в.) с ценни сведения за базиликата,  че е построена от епископ Йоан. Открита е през 1960 г. и е частично проучена.

Раннохристиянски комплекс
Архитектурно-строителен паметник на културата от античността с национално значение. Включва базилика, стоа и антична улица от V – VІ в., експонирани на открито.  Открити са и великолепни подови мозайки, съхраняващи се в Археологически музей Сандански.

Епископска базилика
Архитектурно-строителен паметник на културата от Античността с национално значение. Най-представителната и монументална сграда, откривана досега в античния град от периода V-VІ в. Тя е типична класическа елинистична базилика със скъсен наос разделен на три кораба, вероятни размери  на наоса 22/23 м. и ориентирана изток-запад, с атриум (вътрешен двор), с притвор-нартекс, в наоса се намира добре запазен амвон, олтар и синтрон с три реда седалки. Комплексът включва и баптистерий (кръщелня), който по форма и размери е единствен в България. Разкрити са великолепни подови мозайки в стил “опус тесалатум” и “опус сектиле” и разкошна вътрешна архитектура с колонади в римо-коринтски стил, уникална мраморна олтарна преграда с изображения на сцени от Евангелието.

 

Комплекс „Паметник на Спартак”

Историческата легенда разказва, че някъде в околностите на днешния град Сандански е роден и израсъл храбрият тракийски вожд Спартак. Днес този легендарен тракиец, и неговият произход от тези земи са увековечни с мемориален комплекс „Спартак”, който посреща и изпраща гостите на Сандански на самия вход на града.

 

Църква „Свети Георги”

Построена през 1952 г., църквата представлява умалено копие на храма “Св. Александър Невски” в София. Изографисана е през 1964 – 1967 г. от художника Николай Шелехов, син на руски емигрант и майка германка, а иконите от иконостаса са дело на художника Христо Апостолов.
Църквата се намира в близост до центъра на града, а районът около нея е оформен като място за отдих и почивка.

 

Манастир „Св. св. Козма и Дамян”

Манастирът се намира на 2 км северно от централната част на гр. Сандански, близо до десния бряг на река Санданска Бистрица. Той е разположен в живописно място сред естествени ливади, овощни градини и богата зеленина. Историята му започва през ХІV в, като по-късно е разрушен от турците. Възстановен е през 1928 г., а през 90-те в двора му са изградени параклисите на св. Петка и св. Димитър. Счита се, че тук са живели и лекували светите братя безсребреници св. св. Козма и Дамян.

 

Чешмата под чинара

Чешмата е изградена през 1854 г. и е пренесена от гр. Серес през 1918 г. от войниците на ген. Тодоров. Има интересен мраморен релеф, като символиката на  изображения все още не е напълно разгадана. Смята се, че представлява планетната система според старобългарския календар, съставен от прадедите ни през третото хилядолетие пр.н.е. Чешмата е ценен паметник на възрожденското ни изкуство. Намира се в близост до градския съд, под най-старото дърво в града – чинар на около 700 г.

 

Парк „Свети Врач” – село Поленица

Паркът е част от хотелски комплекс „Свети Врач” – резиденция на бившия държавен глава на България Тодор Живков.  Разположен е на територия от 430 дк и е отворен за посетители през светлата част на деня. Тук са засадени над 150 растителни видове. Има изкуствено езеро с водни птици, както и отделни кътове със зайчета и др. животни.

 

В Мелник

 • Музей на виното
 • Кордопулова къща
 • Църква „Света Варвара”
 • Болярска къща
 • Турски конак
 • Църква „Свети Антоний”
 • Църква „Свети Николай Чудотворец”
 • Църква „Свети Петър и Павел”
 • Църква „Свети Йоан Предтеча”
 • Митрополитска църква „Свети Никола”
 • Деспотславова крепост
 • Манастир „Св. Богородица Спилеотиса” (Св. Зона)
 • Манастир „Свети Харалампий”
 • Мелнишки скални пирамиди
 

В региона

 • Национален парк „Пирин”
 • Резерват „Али Ботуш” – Славянка планина
 • Роженски манастир
 • Църква „Свети Георги” – село Златолист
 • Попинолъшки водопад
 • Тремошница
 • Водопад „Бяла река” – село Пирин
 • Пещера „Змейова дупка”
 • Пещера „Яворова дупка”
 • Водопад „Скока” – село Кашина
 • Църква „Свети Илия” – село Сугарево
 • Чешма-паметник – село Левуново
 • Църква „Свети Никола” – село Пирин
 • Карстов извор – село Петрово
 • Музейна сбирка на Яворов – село Голешово
 Празници и фестивали


 


 
Неподправената любов към миналото и традициите по тези земи са причината местните ревниво да пазят фолклора и обичаите си в тяхната неподправена пищност и многообразие. Не се изненадвайте, ако посещавайки Сандански или селцата около него, се озовете в сърцето на някой от традиционните фестивали, многобройни селски събори или празници. Те са важна част от живота на местните и незабравимо преживяване за гостите на дестинацията.

„Пирин фолк“ е международен фестивал на балканското фолклорно творчество, който се провежда през месец септември (първия уикенд) в град Сандански. Той е един от най-престижните  фестивали в България, който всяка година събира участници от различни държави и е среща на традиции,  култури и езици в името на песенния фолклор.

Балкански младежки фестивал „Младостта на Балканите” се провежда през месец септември (втория уикенд) в Сандански и е най-голямото международно младежко събитие в Югоизточна Европа. Той дава възможност на младите да разширят своя мироглед и контакти в многообразна палита от разнообразни интереси, умения и възможности за изяви на разлинчни сцени.
През месец септември (последния уикенд) посоката е към най-малкия град в България –фестивал „Гроздобер в Мелник”. С песни и танци на мегдана в Мелник, винопроизводители и любители почитат и благодарят за божествената дионисиевата напитка, благославяйки двете големи сили – плодородието на земята и човешкия труд.

Всяка година, през месец февруари (втория уикенд), фестивалът „Златен грозд” в Мелник събира винопроизводители и ценители на мелнишкото вино на празнични дегустации, надигравания и надпявания.
Какво е фолклорът на Пирин без творчеството на сестри Бисерови от едноименното село? През месец юни солистката на световноизвестното трио – Любимка Бисерова представя на публиката автентичния местен фолклор на фестивал „С песните на сестри Бисерови”. Всяка година гости на фестивала са представителни фолклорни групи от различни държави.
Село Склаве е едно от най-старите поселища в община Сандански. Всяка година в дните предшестващи християнския празник Свети дух, се провежда събор с хилядолетна традиция – тук е бил най-големият пазар за роби в античността, откъдето идва и името на селото (латинската дума склав, която означава роб). Легендата разказва, че на този пазар тракиецът Спартак е бил продаден като роб. В наши дни на празника в селото се прави възстановка надревния римски пазар със стоки, които са се търгували и преди хилядолетия, продажба на роби и робини, зрелищни гладиаторски битки.
Посетителите имат възможността да вкусят блюда и напитки от времето на римляни и траки. Изкусни майстори и занаятчии показват как се изработват оръжия, предмети за бита и монети.


 

Какво да правя?


 


Ако сте по-артистична натура и усещате в себе си творчески заряд, който не сте успели да развиете подари редица тривиални причини, с нашите предложения в този каталог, Вашият престой в Сандански може да се превърне в реална възможност за откриване и развиване на Вашите таланти и духовни търсения. Тук ще можете да работите със стъкло, четка или дърво и да се върнете в дома си  с изработен лично от Вас витраж, икона, картина или дърворезба.
Ако пък сърцето ви е запленено от българския фолклор и желаете да се запознаете и с пиринския бит и култура, Ви предлагаме интересни идеи за Вашето семейство и приятели през цялата година.
 • Изкуство, занаяти и обичаи
 
 • Витражи
Направете  ежедневието си по – цветно …
Преоткрийте  себе  си в крехкия свят на стъклото …
Галерия “Ликин” и Туристически информационен център – Сандански отправят към Вас предизвикателството:
СЪТВОРЕТЕ ВАШАТА ЦВЕТНА СТЪКЛЕНА КАРТИНА!
Техниката, по която се работи е  ВИТРАЖ “ТИФАНИ” – технология,  създадена  в  края на  19  век,  наречена  на  своя  създател  Луис  Комфорт Тифани (1848г – 1933г).  Всяко  парче  стъкло  (цветно или не) се  слепва  с  медна  лента,  след  което  отделните  елементи се  спояват.  С  тази  техника  се  изработват  лампи,  аплици, стенни часовници,  кутии  за  бижута,  гербове,  паравани  и  други.
Курсовете  се  организират  при  следните  условия:
- Минимална продължителност на курса – 3 дни;
- Тридневният курс включва изработване на проекти и витражи;
- Продължителност на заниманията на ден – до 4 астрономически часа;
- Курсовете се водят на български, английски, руски, гръцки и немски език;
- Участниците ще получат знания за възможности за художествено приложение на цветното стъкло и локални особености на мелнишката възрожденска къща;
- Участниците заявяват удобен за тях начален час на заниманието за  деня;
- Заявка за участие се прави 3 дни предварително в Туристически информационен център – Сандански.

 

Дърворезба

Освободете въобръжението си!
Галерия “Ликин” и Туристически информационен център – Сандански отправят към Вас предизвикателството:
СЪЗДАЙТЕ СВОЯТА ТВОРБА ОТ ДЪРВО!
 Курсовете се организират при следните условия:
- Минимална продължителност – 3 дни, максимална – 5 дни;
- Тридневният курс включва изработването на декоративни пана, резбовани часовници и др;
- Петдневният курс включва изработването на по-сложни композиции или православна икона;
- Продължителност на заниманието на ден – до 3 астрономически часа;
- Курсовете се водят на български и английски език;
- Участниците ще получат познания за традициите в дърворезбата, различните школи, технология за изработване на различни изделия;
- Участниците в курса заявяват удобен за тях час на заниманието за деня;
- Заявка за участие – 1 седмица предварително в Туристически информационен център – Сандански.
 

Живопис

Искате ли да нарисувате ваша собствена картина?
Да разширите вашите познания по живопис?
Да се запознаете с особеностите на натюрморта и пейзажа?
Галерия “Ликин” и Туристически информационен център – Сандански отправят към Вас предизвикателството:
 
БЪДЕТЕ ХУДОЖНИЦИ ЗА ЕДНА СЕДМИЦА!
 
 Курсовете се организират при следните условия:
- Минимална продължителност на курса 3 дни, максимална 7;
- Продължителност на заниманията на ден – до 4 астрономически часа;
- Курсовете се водят на български, английски, руски, гръцки и немски езици;
- Участниците ще получат знания за създаване композиция на картина, развиване на цветови знания и особености на различни живописни техники;
- Курсовете се водят от дипломирани магистри художник-реставратори на Националната художествена академия;
- Участниците в един курс заявяват удобен за тях начален час на заниманието за деня;
- Заявка за участие се дава 2 седмици предварително в Туристически информационен център – Сандански.
 

Иконопис

Искате ли да изработите сами спомен от Сандански?
Да разширите вашите познания по иконография?
Да се запознаете с особеностите на Средновековната мелнишка иконописна школа?
Галерия “Ликин” и Туристически информационен център – Сандански отправят към Вас предизвикателството:
 
ИЗОГРАФИСАЙТЕ ВАША СОБСТВЕНА ПРАВОСЛАВНА  ИКОНА!
 
Курсовете се организират при следните условия:
- Минимална продължителност на курса – 3 дни, максимална – 7;
- Тридневният курс включва изписване на еднофигурна православна икона;
- 4, 5, 6 и 7 дневните курсове включват изписване на двуфигурна православна икона;
- Продължителност на заниманията на ден – до 4 астрономически часа;
- Курсовете се водят на български, английски, руски, гръцки и немски езици;
- Участниците ще получат знания по идеология, иконография, технология на иконописта и локални особености на Мелнишката иконописна школа;
- Курсовете се водят от дипломирани магистри художник-реставратори на Националната художествена академия;
- Участниците в един курс заявяват удобен за тях начален час на заниманието за деня;
- Заявка за участие се дава 1 седмица предварително в Туристически информационен център – Сандански.
 

Българско народно творчество

ВЪЗСТАНОВКИ НА ФРАГМЕНТИ ОТ БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ОБИЧАИ:
 
 

Женска фолклорна група „Детелина”

Отвеждане на младата невеста за вода 
Местен обичай, който се изпълнява на втория ден след сватба. Невестата се отвежда до най-близкия извор, от който трябва да носи вода, съпроводена от свекъра и млади моми и невести. Разчупва се обреден хляб на два пъти, като третата част се закача на плодно дърво. Целият обичай е съпроводен от песни и танци.
Времетраене: 45 минути
 
 

Женска фолклорна група „Стримона”

Шиене на фуруглица (сватбено знаме)
Шие се в дома на младоженеца. Цветът на плата е червен и се украсява с бели дантели, билки и цветя. Дръжката на фуруглицата задължително е от бамбук. Чупи се обреден хляб, пеят се песни за младите и се повежда хоро от девера или шафера със знамето.
Времетраене: 30 минути
 
 

Женска фолклорна група „Здраве”

Седянка
Седянката е тържество за всеки българин, стар и млад, където всички се веселят, пеят и играят. Момците и момите слушат разказите на старите, народни предания от деди и прадеди, които им служат като пътеводител в живота.
Времетраене: 30 минути
 
 

ОБУЧЕНИЯ

1. Пирински народни песни
2. Пирински народни танци
3. Български популярни песни
4. Хип-хоп танци
Минимален брой участници: 6 души
Времетраене: 5 учебни часа
 
 

ФОЛКЛОРНИ И ДРУГИ ЗАБАВНИ ПРОГРАМИ

Ансамбъл „Никола Вапцаров”
Ансамбъл за народни песни и танци (камерен състав) 6 оркестранти, 3-ма солисти и 8 танцьори /4 жени и 4 мъже/
Мъжка фолклорна група
10 певци и оркестър от  6 инструменталисти
Фолклорна китка
Женски народен хор (16 певици), Мъжка фолклорна група (10 певци) и оркестър от 6 инструменталисти
Женска група за стари градски песни „Младост”
Китаро-мандолинен оркестър
Вокална група „Звънче”
с репертоар от популярни песни на известни български и чуждестранни изпълнители
Времетраене на всички програми: 30 минути
Заявка за участие се дава 1 седмица предварително в Туристически информационен център – Сандански.

На гости на Любимка Бисерова в село Пирин.


 

Стъпки в миналото


  

Пиринска сватба

Фрагменти от местен сватбен ритуал, съпроводен с обредни народни песни: ритуално измиване и превисане (пребулване) на булката, рязане на баница, обуване на момата от младоженеца, даруване и изпращане (благославяне на зетя и невястата).
 

Да си сготвим вкусна гозба

Приготвяне на традиционни гозби от село Пирин с екологично чисти продукти: пърлета с капички (млади тиквички и зелен фасул), сюлдюрме (лятна овчарска гозба), варене на традиционен градински фасул в гърне, лангиди за лауци (родилки),  доене на коза и приготвяне на прясно козе сирене и кисело мляко, варене на сладка от диви плодове – зунички (диви ягоди), бруснак (боровинка), малини и капини, приготвяне на обреден хляб (призвии, лютюрги), точене на ложена баница, приготвяне на чай.
 

Един ден на село

Доене и изпращане на кози за паша. Разходка из някои от местните забележителности и пикник. Посрещане и доене на козите. Приготвяне на храна за седянка – плацинка (тутманик), голомяник (питка с тиква и царевично брашно). Седянка (плетене на дантела и чорапи, предене, изработване на украса за носия и скутове – престилка).

Разходка с кон (магаре)
Историческите околности на село пирин, църквата „света троица”, водопад „бяла река” и други забележителности по избор.

Музикална разходка из България с Людбимка Бисерова
Представяне на  етнографските области на България с характерни народни песни от съответната област: Пиринска, Родопска, Странджанска, Тракийска, Северняшка, Кюстендилска, Шопска и още много песни: жетварски, сватбени, лазарски, Великденски, ритуални и религиозни.

Да запеем народна песен
Пирински двуглас, техника за звукоизвличане на вокала, дишане, позиция на тялото, гласова диета.
Народно лечение с билки и терапия на гласовия апарат при заболяване.

Занаяти:


Ковачница
В село Пирин самоковство  съществува като занаят още от създаването на селото през 1150 г. В него са майсторили сечива и пособия поколения ковачи. Сега в единствената останала малка ковачница работи 65-годишният бай Кольо, с който можете да изковете сами от желязо подкова, която да носи щастие на вашия дом.
Тъкане
на копринено, памучно или вълнено платно, за изработване на носия и завивки. Технология на обработка на вълна. Боядисване на преждата с естествени билки и отвари. Родови цветове и шарки. Изработване на фрагменти за украса на носия.
Транспорт: възможност за организирано придвижване до с. Пирин и обратно при допълнително заплащане.
Заявка за участие се дава 1 седмица предварително в Туристически информационен център – Сандански.

Съкровища от бабината ракла в село Левуново.
Потопете се в емоция и цветове !
Сътворете красота със собствените си ръце !

Тъкачество и предене
Тъкачеството е древен занаят, запазил до наши дни бита и традицията на поколения българи. Докато навлизате в тънкостите му, методите на обработка и подредба на нишките, баба митра и баба софия ще ви покажат живота през своите очи и ще ви върнат във време, когато сякаш  всичко е било по-спокойно и добро.
 
Програма:
- Запознаване с начини за обработване на преждата (вълна, козина, лен, коноп и памук).
- Демонстрация и обучение за работа с тъкачен стан със стогодишна история, в съпровод от местни фолклорни изпълнения.
- Тъкане на чанта,  декоративна възглавница, пътечка или малък китеник
Еднодневен курс:
Изработване на мотиви и композиции за чанта или декоративна възглавница.
Двудневен курс:
Изработване на мотиви и композиции за пътечка или малък китеник .
Място на провеждане: Етнографски кът в село Левуново

Плетене и предене
Всички знаем, че някога нашите баба сами са плели дрехи, чорапи, шапки и какво ли още не. Нека заедно с бабите от левуново вплетем цветната прежда в красиви мотиви и композиции, които ще ни топлят през студените зимни дни и нощи.
Програма:
- Запознаване с начини за обработване на преждата (вълна, козина, лен, коноп и памук).
- Демонстрация и обучение за различните техники на плетене на две и повече куки, в съпровод от местни фолклорни изпълнения.
- Плетене на чорапи, търлъци, шал, шапка, пуловер
Място на провеждане: Етнографски кът в село Левуново

Ръчно тъкани картини за стена (гоблени) и изработка на пъстро чердже
Надка Петелова ще ви запознае с тънкостите на тъкането на картина за стена (гоблен) с християнска тематика. Ще боядисате сами прежда в любимите си цветове и  изтъчете за дома си цветно килимче – спомен от Пиринския край.
Транспорт: възможност за организирано придвижване до с. Катунци и обратно при допълнително заплащане.
Работни езици: български, английски; възможност за проводач от немски, френски, гръцки, руски
Заявка за участие се дава 1 седмица предварително в Туристически информационен център – Сандански.
Приготвяне на зимнина
Научете се сами да приготвяте вкусна зимнина от продукти, набрани от градинката на двора. Можете да забъркате домашна лютеница, лятна манджа или да си направите туршия от зеленчуци по ваш вкус, но така както само по бабината рецепта могат да станат.
Място на провеждане – село Левуново, на гости на една левунлийка.
Заявка за участие се дава 1 седмица предварително в Туристически информационен център – Сандански.

 

Корени към наследството – село Катунци.

 

Сватба в Момковата къща

Фрагменти от местни сватбени ритуали, които се извършват в дома на младоженеца преди сватбата.  Сватбените дни започват с направата на фуруглица (сватбено знаме). Тя се ушива от червен плат и се украсява с билки и цветя (чимшир, здравец), а дръжката й се прави от бамбук. Ритуалът се съпровожда с изпълнение на обредни песни. С фуруглицата деверът (братът на младоженеца) или шаферът повежда хоро, което е знак, че сватбата е започнала. След това се хвърля в одеяло жито (прави се посевка за плодородие) и в него свекървата хвърля венчалния си пръстен. Жените канят свекървата, за да я полюлеят в одеялото и да й попеят. Ритуалът включва и бръснене на младоженеца.

Празници и обичаи

Участвайте във възстановка на фрагменти от местни обреди, научете хоро и изпейте ритуална народна песен.
 

Зимни и пролетни:

Бабин ден – езически славянски обичай (8 януари), свързан с много смях, веселие, хумор и забава. Голям народен женски празник, посветен на “бабите” – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали (януари).
Сирница (прошка) – (7 седмици преди великден), началото на великите пости. Обичай „ацкане” и палене на ритуални огньове, наречени  „сирници”, които се подготвят от момчета и ергени, като се използва хвойна и се прескачат за здраве. Около тях се играят хора и се пеят песни, бабугери гонят злите сили. На този ден всички искат прошка един от друг и посещават възрастните си роднини и кумове.
Трифон зарезан – народни ритуали по зарязване на лозя за берекет
Баба марта – изработване на мартеници (амулети) за здраве, дълголетие и късмет.
Великден – замесване на козунак, боядисване на яйца в съпровод от великденски хора и песни.
Гергьовден – биене на мътеница, точене на празнична баница, печене на агне.

 

Летни:

Еньов ден – езически славянски празник, съвпада с лятното слънцестоене и култа към слънцето. Билкарство – рецепти от българската народната медицина и природосъобразни начини за лечение на някои видове заболявания.
 

Спорт

Ако се стремите към екстремните изживявания и спортът Ви привлича, то Сандански  е точната дестинация за Вашата ваканция и приключение. Далеч от шума на градовете и човешката суета, нищо няма да отмести вниманието Ви от величието на планините Пирин и Славянка. Рафтингът и каяка по река Струма са изживявания, които не можете да пропуснете, а за каньонингът със сигурност ще покачи адреналина Ви. Разгледайте нашите предложения как да осмислите времето си в този регион и се потопете в дъха на едно време, което със сигурност не говори езика на съвремието.

 

Рафтинг

На 120 километра от София, по международен път Е79 София-Кулата се намира Кресненското дефиле. Това място, на което река Струма разсича планината и образува примамливи бързеи, е идеално място за търсачите на екстремни рафтинг изживявания.
Рафтинг центърът се намира на брега на река Струма. Осигурява се пълна екипировка (фирма Хико), която се дезинфекцира след всяко спускане. Продължителност – около 2 часа. След спускането е осигурено връщане до рафтинг центъра, разполагащ със съблекални за преобличане. Мястото осигурява и възможности за релакс и почивка. Рафтинг спускането може да се комбинира с каньонинг, пейнтбол турнир, въжена градина, спускане по тролей, стрелба с въздушна пушка и лък по мишени.
Минимален брой участници: почивни дни – 1, делнични дни – 4, минирафт – 2

 

Каякинг

За хората, които искат да карат каяк в района на Сандански, предлагаме тази възможност по течението на р. Струма.
За разлика от рафта, каякът дава възможност на по-малко хора (2 души) да усетят силата на реката от по-близко разстояние.
Продължителността на гребането е около 2 часа.
Минимален брой участници: 6 души

 

Каньонинг

Каньонинг на Попинолъшки водопад
На 20 км от гр. Сандански, на брега на река Санданска Бистрица, се намира живописната местност „Попина лъка” с едноименния водопад. Водата му се излива от височина 15 м, като първите 10 м воден стълб падат в уникална каменна чаша.
Преди провеждането на каньонинга има инструкция и екипиране с необходимите каски, неопренови акета, боти и спасителни жилетки.
Минимален брой участници: 4 човека       

 

Каньонинг на река Влахи

Река Влахи се крие от пътя, водещ към едноименното село, затова до целта – шесте водопада, трябва да се върви пеша. След слизането до първия водопад няма място за връщане назад. Следват спускане с тролей, рапел, скачане във водите на водопадите, спускане по естествена водна пързалка и така до слизане на последния водопад.
Минимален брой участници: 4 човека

 

Въжена градина

Това е първата по рода си въжена градина, изградена извън горски фонд в България. Градината е изграден на две нива. Първото ниво е за деца, второто – с височина над 5 м и с много екстремни елементи. Цялата градина се състои от 24 елемента.
Задължително преди влизане в градината се провежда инструктаж относно осигуровката. Можете да си носите ръкавици с цел удобство при преминаване.
Минимален брой участници: деца (до 16 год.) – 2, възрастни – 4

 

Пейнтбол

Пейнтболът е възприет като един от най-популярните, вълнуващи и предизвикателни спортове на открито в целия свят. Практикува се от милиони мъже и жени на различна възраст и начин на живот. Общото между тях е силният конкурентен дух. Веднъж влезли в играта ще забравите ежедневните си грижи и проблеми. Доведете своите приятели за една приятелска и забавна игра.
 


Програма
Пристигане на рафтинг центъра. Инструктиране относно правилата на играта, както и за безопасността. Раздава се екипировката и отборите се разделят. След изчерпване на 100-те топчета, имате възможност за допълнително закупуване, след което играта продължава.
Минимален брой участници: 10 човека


 

Военно-приложен спорт

 
Изпитание за вашите физическите и психически възможности!
МЯСТО: Паркова зона на хотел „Свети Врач” (бивша резиденция на Тодор Живков),  село Поленица
 
ПРОГРАМА:
1 ЕТАП – ВОЕННО-ПРИЛОЖНА ЩАФЕТА (дължина на трасето – 400 м): Преодоляване на различни препятствия със състезателен характер, преминаване през равновестна греда, ров, височинно и тройно препятствие, преодоляване на двуметрова стена и пожарникарска греда, пълзене под мрежа,  стрелба с пневматична пушка, хвърляне на граната в цел.
2 ЕТАП – ЛЕТЕН БИАТЛОН (800 М):  Бягане през пресечена местност и стрелба с пневматична пушка по пет падащи мишени и наказателни кръгове за неулучена мишена. Финиширане за време.
3 ЕТАП – ДУЕЛНА СТРЕЛБА: Отборно или индивидуално състезание с пневматично оръжие.
 
Подходящи сезони: от април до октомври
Условия за участие:
-          Продължителност – до 4 астрономически часа
-          Участниците заявяват удобен за тях начален час
-          Заявка за участие се прави три дни предварително
За повече информация потърсете Туристически информационен център – Сандански


 

Спортна стрелба

 
Проверете своята концентрация, точно око и … се забавлявайте!
 
СТРЕЛБА С ЕЛЕКТРОННО ОРЪЖИЕ
Интуитивна стрелба с електронно оръжие (система LaserShot) по изкачащи видео мишени в различни ситуации и виртуални програми. В САЩ системата се използва от ФБР и въоръжените сили, както и в много школи за телохранители.  Добиват се навици за прицелване, техника на спускане, тренировка на дишането и захвата, прихващане на целта и вземане на решения за откриване на огън.
Продължителност: 15 мин
 
СТРЕЛБА С ВЪЗДУШНА ПУШКА И ПИСТОЛЕТ
Въздушните оръжия са неогнестрелни пневматични цевни оръжия. Боеприпасите за пневматичното оръжие са сачми с различна конфигурация и калибър. Изстрелването им се осъществява под действието на сгъстен газ.
Продължителност: 30 мин
 
ОБУЧЕНИЕ ЗА БОРАВЕНЕ С ГАЗОВО ИЛИ ВЪЗДУШНО ОРЪЖИЕ
Видове газови, въздушни оръжия, правила за безопасност при боравене с тях и боеприпаси. Правила за съхранение и поддържане на оръжието и боеприпасите
Продължителност: 30 мин
Условия за участие:
-          Навършени 18 год. (документ за самоличност)
-          Лица под 18 год. стрелят само с въздушно оръжие
-          Не се изисква разрешително за носене на оръжие
-          Патрони и мишени се предоставят от стрелбището
Работни езици: български, английски, гръцки
Инструктори: Александър Дамянов и Стоян Тросков
Допълнителни възможности:
-          Почистване на оръжие (възможност за обучение)  
-          Монтаж и настройка на оптика
-          Прострелка на оръжие
-          Технически преглед и ремонт на оръжие
Стрелбището работи без почивен ден. Възможност за резервация.
Местоположение: срещу светофарите на пазара в град Сандански
За повече информация потърсете Туристически информационен център – Сандански


 

Тенис на корт

 
Град Сандански предлага следните възможности за практикуване на този олимпийски спорт:
 
ТЕНИС – КОМПЛЕКС ИНТЕРХОТЕЛ САНДАНСКИ
Комплексът предлага пет тенис-корта с модерна настилка и цялостно професионално оборудване. Кортовете не замръзват дори и в най-студените зимни дни, а след проливен дъжд могат да се ползват само след 30 минути. Настилката е червена, подобна на тази в “Ролан Гарос” и е лицензирана от Международната федерация по тенис (ITF), не цапа маратонки и дрехи и не се разпилява при вятър. Нанесена е идеално равно, отскокът на топката е перфектен, като в лабораторни условия, и създава комфорт, както на професионалните тенисисти, така и на любители и начинаещи!
За повече информация позвънете на:
+359 888 919 139 или на рецепция – 359 746 3 11 65, вътр.тел. 121
 
СПА ХОТЕЛ МЕДИТЕ
Хотелът разполага с два тенис корта с размери – 50м/20м, покрити с настилка „килим“ (изкуствена трева), която е относително бърза.
За повече информация позвънете на:
+359 888 366 000 или на рецепция  +359 746 3 32 00
Тролей
Тролеят представлява опънато метално въже с дължина 100 метра над река Струма. Участниците са екипирани със седалка, сбруя и каска. Началната точка е на около 15 метра над реката и направите ли първата крачка няма връщане назад. Спускането е изпълнено с адреналин, продължителността му е около 10 секунди.
Минимален брой участници: 2 души


 

Планинско колоездене


Еднодневни маршрути за "Желязната завеса"
Вижте с очите си места, които четири десетилетия са били недостъпни…
 
Разходка из Китка планина (Славянка)
Трудност: 1/3
Разстояние: ~ 18 км 
Маршрут: с. Петрово – с. Голешово – Момина поляна
Трансфер от Сандански до село Петрово (500 м нв) – подножието на Славянка планина. Започваме усилено изкачване до село Голешово (1135 м.) Тръгваме към Момина поляна – носете си фотоапарати, намираме се в Балкански зелен пояс, част от Зеления пояс на Европа.

Ничия земя
Трудност: 2/3
Разстояние: ~ 32 км 
Маршрут: село Горно спанчево – село Бельово – село Храсна – село Калиманци – с. Катунци
Трансфер от Сандански до село Горно Спанчово  (340 м нв) – западната част на Южен Пирин. Намираме се в граничната зона “кльона” между България и Гърция – 10 километрова тясна ивица, екологичен рай, която в миналото разделяла световете на социализма и капитализма. Изкачваме се до с. Бельово  (700 м) и се отправяме към с. Храсна (530 м.) Слизаме в с. Калиманци (200 м), финал и хапване в с. Катунци.


 

Еднодневни маршрути около Мелник

 

Земя на феномени

Трудност: 2/3
Разстояние: ~ 20 км 
Маршрут: Мелник – Роженски манастир – село Златолист – село Катунци
Трансфер от Сандански до Мелник (400 м нв) – заобиколени сме от причудливи скални пирамиди. Започваме зверско изкачване до Роженски манастир (700 м) – религиозния център на Пиринския край, обяд. Насочваме се към манастир „Св. Георги” – дом на пророчицата преподобна Стойна, предшественичка на Ванга, село Златолист (376 м). Отправяме се към село Катунци (160 м).

На път към себе си

Трудност: 3/4
Разстояние: ~ 15 км
Маршрут: село Рожен – село Любовище – село Кашина
Трансфер от Сандански до село Рожен – 600 м нв (Роженски манастир). Отправяме се към село Любовище (550 м) и минаваме през тунел, издълбан в скална пирамида. Продължаваме към село Кашина (600 м) и водопада Скоко (19 м), там възстановяваме силите си.
 

Назад във времето

Трудност: 2/3
Разстояние: ~ 24 км 
Маршрут: село Кърланово – село Сугарево – село Пирин
Трансфер от Сандански до с. Кърланово (530 м нв). Намираме се в началото на прочутия Винарски път, свързвал Мелник и Банско в Средновековието. Носете фотоапарат – тръгваме от подножието на три прочути скални пирамиди – Малкия, Средния и Големия брег. Изкачваме се до село Сугарево (750 м) и продължаваме към село Пирин (680 м), където хапваме домашни гозби в къщата на известната народна певица Любимка Бисерова.
 • Tour De Sandanski
 
 •  STEVENS и олимпийският шампион Олаф Лудвиг, с подкрепата на Парк хотел Пирин, хотелска верига Шарлопов
Идея: една седмица почивка в Сандански, фитнес, уелнес и опознаване на природата и хората в региона.
 •  Ежедневни обиколки на две групи – напреднали (с водач бивш професионалист – Михаел Шифнер, 40 км на ден)  и професионалисти (с водач Олаф Лудвиг, 80 км на ден). Организаторите предоставят професионални велосипеди тип  ASPIN.

-          Забележителностите на Сандански, термални извори (35 км)
-          Тур Гърция (75 км) и тур Македония (110 км)
-          Тур Рилски манастир (100 км) и тур Банско (голф комплекс и ски-писта) (85 км)
-          Тур Пирин планина (15 км)
-          Тур Рожен и Мелник (70 км)
 
Кога: месеци септември и май                                               
   
Интернет страница:  www.tour-de-sandanski.dе

Масов детски и младежки колопоход „Не на наркотиците”
Организатори:  Спортен клуб „Пирински орел” с ръководител Николай Бойчев, под патронажа на Община Сандански
Кога: октомври
 
Маршрут:
Старт – гр. Сандански, площад „България”
Първи етап – гр. Сандански – село Ново Делчево – село Спатово – село Склаве
Втори етап – село Склаве – село Ново Делчево – гр. Сандански


 

Пешеходни преходи из Пирин планина


 

 

Еднодневни маршрути:

 

Свети отец – общо 3 часа (половин час изкачване)

Програма: Тръгваме от местността Тремошница, където някога е живял Св. Иван Рилски преди да се пресели във великата рилска пустиня. След половин час изкачване се озоваваме в молитвения дом „Св. Отец” , съграден в негова памет.  Стъпваме в пещерата, в коята са минавали в молитви нощите му. Преходът ни приключва в местността Влаовица.
 

Пиринска изворна вода – общо 6 часа (1 час изкачване, 5 часа по равно)

Програма: Тръгваме от местността Попина лъка (1230 м нв), където се намира природната забележителност – Попинолъшки водопад, висок 15 метра, разположен по течението на река Башлийца. Насочваме се към водохващането на реките Мозговица и Башлийца, навлизаме в Национален парк Пирин. Тук може да бъде уловена една от най–вкусните риби – пъстърва.  Риболовът е позволен от началото на април, но само в светлата част на деня (в уикенда и празнични дни). След кратка почивка  тръгваме към местността Сърчалийца и водохващането на едноименнтата  река. Връщаме се в Попина лъка  сред чистия и свеж въздух, напоен от иглолистните гори.
 

За пастърва – 2 часа преход

Програма: Посещение на развъдник за пастърва в полите на Пирин и риболов. Изкачване до Попина лъка, за която се носят легенди, и приготвяне на улова „При Горан”. Разходка до Попинолъшки водопад, който се отличава с целогодишното си пълноводие и двустепенен пад на водата. Търсачите на силни усещание практикуват тук скок от скалите на водопада и каньонинг. Хапване и почивка.
 
Разходка сред пясъчни пирамиди – 2 часа преход
Програма: Посещение на религиозната обител на Югозападна България – Роженски манастир. Тръгваме към най-малкия град в България и архитектурен резерват – Мелник. През цялото време сме на територията на природна забележителност Мелнишки скални пирамиди. Разглеждане на града и дегустация на вино, отлежало в древна изба.


 

Двудневни маршрути:

 

Кукленско езеро – високопланински маршрут

Програма: Тръгваме от Попина лъка и след около 3 часа пристигаме в хижа „Беговица”. Пътят ни минава през известния на всички „Душевадник”, които веднъж изкачен, не се забравя. Разходка из местността.  Нощувка и рано сутринта, след като се подкрепим и опитаме пиринския чай, се отправяме към  Кукленското езеро.  Очаква ни 3 часов високопланински преход в едната посока и още толкова – в другата до х. Беговица. Носете фотоапарати – целия преход преминава през територията на Национален парк „Пирин”. Връщаме се в началната точка на маршрута – Попина лъка, 1 час и 30 мин слизане.
 

Спано поле – високопланински маршрут

Програма: Тръгваме от Попина лъка и след около 3 часа се изкачваме местността „Спано поле”, която е част от Национален парк „Пирин”. Нощувка в бунгалата в местността, наричани „Гъбките”, заради характерната им форма и цвят. Берем според сезона горски билки и плодове (боровинки, малини, горски ягоди) на път за Спанополските езера. Слизане до началната точка на прехода – Попина лъка (около 2 ч и 30 мин).


 

Тридневни маршрути:

 
 

Пътека на мира – високопланински маршрут

Маршрутът е разработен под егидата на ЮНЕСКО – „Развитие в мир”.
 
Идеята: старт от място, свързано с войната – войнишки гроб и преминаване по места, посещавани от много хора, мислещи за любов и приятелство.
 
ПРОГРАМА: Пътеката е разделена на три лъча, със сборен пункт хижа „Пирин”. Маршрут и преход на първи лъч:
1. ДЕН: Сборен пункт в Сандански, поклон пред Паметника на загиналите във войните. Транспорт до Попина лъка и изкачване до хижа „Беговица”. Намираме се в парков район „Каменица”, част от територията на Национален парк „Пирин”. Нощувка.
2. ДЕН: Тръгваме от хижа „Беговица”  и преминавайки между върховете „Куклите” и „Зъбът” и след 6 часа високопланински преход  достигаме до хижа „Пирин” – среща на трите лъча. Намираме се в сърцето на Национален парк „Пирин”. Подаваме си ръка над гробовете на нашите деди и заедно градим нови пътища, защото омразата не е път. Нощувка.
3. ДЕН: Тръгваме от хижа „Пирин” и след 6 часа пристигаме в село Рожен. Палим свещ в Роженския манастир и се връщаме в изходната точка – Сандански.
Подходящи сезони:
За отмора: април – октомври
Високопланински:  юни – октомври
Планински водач – Благой Симов
Задължителна екипировка за всички маршрути: туристически обувки, яке, раница, дъждобран
Работни езици:  български, немски, английски, руски
Цена за транспорт до изходна и финална точка на прехода се уточнява в момента на заявката.   
Записване: 3 дни предварително за еднодневните маршрути, 10 дни предварително за двудневните и тридневния маршрут
При записване – авансово плащане: 50% от цената
За повече информация търсете Туристически информационен център – Сандански
 

 

Вино


 
Виното е неизменна част от историята на Мелнишкия край, местната култура, бит и душевност. Тези земи са наследници на древни цивилизации, които са оставили отпечатък върху нашето съвремие. Днес от траките са ни останали уникални български сортове лози, сред които Широка мелнишка и Керацуда. В този край хълмистите терени, сравнително бедните почви, високите годишни температури и сухия климат като цяло са предпоставка за отглеждане на червени местни сортове лози – Стара широка мелнишка, Широка Мелнишка, Мелник 55, Мелник 82, Мелник 1300, Руен, Сандански мискет и бялата лоза – Керацуда.

Предлагаме Ви да направите пътешествие и да откриете Вашето вино сред нашите 6 винени маршрута. Тук можете да откриете и своето ново хоби – да участвате в гроздобер, да станете лозаро-винар и да направите свое собствено вино. Бъдете наши гости и на винените фестивали през септември и февруари в град Мелник.

 

Станете лозаровинари

 
Ако сме Ви “грабнали” за каузата на виното следва втора стъпка – „Осиновяване на лозе”.  Осиновете определен от Вас брой и сорт лози от масивите на винарска изба „Вила Мелник”, за което ще получите  сертификат, а лозите Вашето име. Юридически не сте техни собственици, а ги получавате за един вегетационен цикъл (1 година) като имате възможност да извършвате всички необходими дейности, които предшестват направата на едно вино. В качеството си на „осиновител” вратите на винарската изба са широко отворени за Вас през цялата година, за да я посетите със семейството и приятелите си. Ще прекарате приятно времето си и ще смените обстановката в офиса със среща с природата и с хората на земеделския труд. Ще научите нови и полезни неща и ще гледате вече с други очи на виното в чашата си.

 

Аз правя мое вино

 
През пролетта (април-май) сам или с приятели, можете да направите собствено кюве с подкрепата на винарска изба „Вила Мелник”. Ще имате на разположение 250 лози от сорт по ваш избор, обозначени с табелка с вашето име за една вегетационна година.
Вашето вино ще има “история”, с която ще Ви запознае експерт лозаро-винар. Ще посетите „вашите” лози, където ще участвате (по желание) в различни практически занятия през годината – резитба, кършене, филизене, култучене, прореждане на гроздовете и гроздобер. Накрая рабира се ще имате своя бъчва от 225 литра (барик), в която виното ще „стареее”. По време на ферментацията, филтрирането и утаяването на виното, вие ще следите узряването му заедно с енолог и практически ще направите Вашето вино. Направете своя купаж, а след това участвайте в бутилирането и си тръгнете с 250 бутилки от вашето собствено кюве с Ваш етикет.

 

Гроздобер

 
През септември/октомври, снабдени с ножица и кошница, участвайте в гроздобера на масивите на Винарска изба „Вила Мелник”. След уморителна работа от 1, 2 часа (! … по желание) традиционната местна кухня ще възвърне силите Ви. Гроздоберът е добър повод да опитате виното на избата от последната реколта. След като се възстановите от тежката работа по брането на гроздето, ще имате възможност да проследите пътя му до избата, където ще се запознаете с работата по винифицирането (първите етапи на правене на вино) под ръководството на енолог.

Мама, татко и аз

 • 1001 усмивки за нашите деца
ДЕТСКИ ТЕМАТИЧНИ ПАРТИТА
Рецепта за весело детско парти на парти агенция „ЕЙ ДЖИ ЛОРНИ”: килограм деца, няколко грама родители, чаша забавни герои и няколко шепи усмивки.
 
БЕБЕШКО ПАРТИ
Весело парти с любимите приятели на децата – животните.
Подходящо за: деца от 1 до 3 год.
 
БАЛОНЕНО ПАРТИ
Всяка уважаваща себе си дъга би завидяла на цветната феерия от щури балони на вашето парти.
Подходящо за: деца от 4 до 12 год.
 
ОЛИМПИЙСКО СЪСТЕЗАНИЕ
Олимпийско парти за победители. (Подсигурено е подходящо облекло за всички деца гости.)
Подходящо за: деца от 6 до 12 год.
 
КОСТЕНУРКИТЕ НИНДЖА
На твоето парти в Микеланджело се превърни. (Костюм Нинджа за рожденика)
Подходящо за: деца от 5 до 7 год.
 
ДРАКУЛА
С Дракула ела на голяма веселба. (Костюм Дракула за рожденика)
Подходящо за: деца от 5 до 12 год.
 
ПРИНЦ
А кой казва, че принцове има само в приказките? Елате и се забавлявайте – участвайте в дуел с принц Хенри, бъдете победител в конни надбягвания. А защо не и да спечелите сърцето на най-прелестната принцеса. (Костюм Принц за рожденика и аксесоари за всички деца гости.)
Подходящо за: деца от 5 до 12 год.
 
ЗОРО
С шпага Зоро напиши, а после ти се усмихни. И за куп игри се приготви!!! (Костюм Зоро за рожденика)
Подходящо за: деца от 7 до 10 год.
 
ЯГОДКА
Децата ще се забавляват с Добрата фея в магическия свят на приказките. (Костюм Ягодка за рожденичката и аксесоари за всички деца.)
Подходящо за: деца от 3 до 5 год.
 
ПРИНЦЕСА
Коя принцеса искаш да бъдеш? – Снежанка (костюм – 4-6 год.), Розовата принцеса (костюм – 4-6 и 10-12 год.) или Нежната принцеса (костюм – 8-10 год.). (Аксесоари за всички деца гости.)
Подходящо за: деца от 1 до 12 год.
 
КРАЛИЦА
Какво ли е да си кралица за един ден? (Костюм Кралица – 8-10 год. и аксесоари за всички деца гости.)
Подходящо за: деца от 4 до 12 год.
 
ХАВАЙСКО ПАРТИ
Време е да проверим как се справяме с танците. Можем ли да чупим кокосов орех с голи ръце, само маймунители обичат банани и много други щуротии за малки и големи.  (Аксесоари за всички деца гости.)
Подходящо за: деца от 5 до 12 год.
 
КЛОУНСКО ПАРТИ
Пейте и танцувайте с веселия клоун. (Костюм Клоун (110-130 см) за рожденика и аксесоари за всички деца)
Подходящо за: деца от 1 до 10 год.
 
С ВОКАЛНА ГРУПА ЗВЪНЧЕ
Пейте и танцувайте със сладкопойните Звънчета. (много танци с караоке изпълнения)
Подходящо за: деца от 5 до 10 год.
 
КАРИБСКИ ПИРАТИ
Кой ли ще открие съкровището? (Костюм Пират за рожденика и аксесоари за всички деца гости.)
Подходящо за: деца от 7 до 12 год.
 
ПАРТИ МИНИ И МИКИ МАУС          
Подходящо за: деца от 2 до 6 год.
 
ПАРТИ ПИПИ ДЪЛГОТО ЧОРАПЧЕ
Подходящо за: деца от 4 до 6 год.
           
Времетраене на всички партита: 120 мин.
Цената включва: аниматор, наем зала, аксесоари за игрите, тематична украса, рисунка на лице, озвучаване, поднасяне и разрязване на тортата, покани, грамота и подарък изненада за рожденика, свещичка за торта, ползване на атракциони в център Алора.
 
КРЪЩЕНЕ И ПРОЩЪПУЛКА
Православният ритуал КРЪЩЕНЕ се извършва от свещеник, който миропомазва кръщавания, като прави малки кръстчета на челото, гърдите и ръцете му с осветен елей. Така се освещават ума, чувствата и волята му. След това кръщаемият се потапя три пъти в купела със свещена вода в името на Отца, Сина и Светия Дух, като се очиства от първородния грях.         
Организиране на ритуала: Среща и консултация относно задълженията на родителите и кръстниците, избор на детайли за кръщенето – погача, свещи, покани, подаръци, декор и украса, кетъринг, торта и т.н., координация на църковната церемония.
 
РАБОТИЛНИЧКА СРЪЧНИ РЪЦЕ
Приложни занимания с професионални материали за малки художници.
Открийте удоволствието сами да изработите нещо различно и специално.
Рисувайте върху текстил, керамика и стъкло.
Запознайте се със салфетната техника и декупажа.
Вижте предложенията ни за декорация на предмети, съдове и интериор.
Условия:
-          За деца над 5 год. възраст
-          Заниманията са с продължителност 1 час и 30 мин.
-          Провеждат се всяка събота, за останите дни от седмицата – с предварителна заявка
-          В цената са включени консумативи
При нас вашите деца ще развият своите способности и умения, докато се забавляват.
Военно-приложен спорт за ученици със стрелкови клуб „Санел” – Сандански

 
Програма:
1 ЕТАП – ВОЕННО-ПРИЛОЖНА ЩАФЕТА (дължина на трасето – 200 м): Преодоляване на различни препятствия със състезателен характер, преминаване през равновесна греда, „прозорец”, тройно препятствие и пожарникарска греда, пълзене под мрежа,  стрелба с пневматична пушка, хвърляне на граната в цел.
 
2 ЕТАП – ЛЕТЕН БИАТЛОН (400 М):  Бягане през пресечена местност и стрелба с пневматична пушка по пет падащи мишени и наказателни кръгове за неулучена мишена. Финиширане за време.
 
3 ЕТАП – ДУЕЛНА СТРЕЛБА: Отборно или индивидуално състезание с пневматично оръжие.
 Място: Паркова зона на гр. Сандански
Подходящи сезони: От април до октомври
Цената включва: инструктор, техническо осигуряване, боеприпаси
 
Условия за участие:
-          Продължителност – до 4 астрономически часа
-          Участниците заявяват удобен за тях начален час
-          Заявка за участие се прави три дни предварително
-          Всеки от етапите може да се проведе самостоятелно 

Фотография

Уловете красотата на мига и го съхранете за любимите хора!
 
Курсовете се провеждат на две нива:
1. Начинаещи – обучение по основни параметри, функции, настройки на фотоапарата, техники за снимане на хора и пейзажи и др. (продължителност – 1 ден).
2. Средно ниво – ръчни настройки, работа с блендер, скорост на затвора и др.
 
Курса се организира при следните условия:
-          Брой на наличните фотоапарати – 4
-          Времетраене – 4 часа на ден
-          Работен език – български
-          Възможност за преводач при допълнително заплащане
-          Място на провеждане – Сандански и региона

 

Художествено студио за възрастни

Открий в себе си художника!
Осъществи мечтата си!
Научи се да рисуваш!
 
 

Клуб за творческо развитие “Еделвайс” ви предлага:

- Живопис с маслени и акрилни бои;
- Рисуване на коприна;
- Рисуване на стъкло, дърво и керамика;
- Витрини „Тифани”;
- Декупаж;
- Моделиране на дрехи от коприна;
- Иконопис.
Преподавателите са руски художници с богат опит и международно признание, изразен в организиране и участие в множество изложби и аукциони в световните културни столици.
 
Тел: 0877 278 130

 

Нощен живот

Гледан през очите на младите, нощният живот на Сандански изглежда разнообразен и интересен. В зависимост от предпочитания стил музика, можете да избирате сред пиано барове и нощни клубове.

Пиано бар „Faces”
Разположен  в петзвездния Парк хотел „Пирин”
Предлага:
 • Изискана обстановка
 • Селектирани напитки
 • Подбрана музика
 • Караоке парти
 • Руска вечер
 • ”Рожден ден” парти
 • Коктейлно парти
 
Ел. поща:marketing@parkhotelpirin.com
Моб: 0894 399429

 

Пиано бар „Свети Никола”

Разположен в самия център на град Сандански, пиано-барът предлага изискана атмосфера и атрактивна музикална програма. Можете да проявите певческата си дарба на караоке всяка неделя, в сряда да се доближите до руската душевност, а в четвъртък сте на ретро парти.
 
Адрес: СПА хотел “Свети Никола”, площад България
Тел. (0746) 330 35
Работно време:
Сряда до неделя: 22:00 – 04:00
Четвъртък: 21:00 – 04:00

 

Нощен клуб „Massa Club”

Намира се в комплекс “Медите”.
MASSA CLUB e идеално място за развлечение и незабравими нощи. Изисканата и модерна обстановка допринасят да се почувствате специални, наслаждавайки се на хубавата музика и богатото разнообразие на алкохолни напитки, коктейли и любими питиета.
 
Моб.: 0886 565 656
Ел. поща: massa@hotelmedite.com

 

Нощен клуб „Fuego”

Разположен на главната улица на град Сандански
Предлага:
 • Резервации
 • Посрещане на входа на заведението
 • Фолк парти с гост – изпълнител
 
Адрес: ул. Македония 53
Моб.: 0886 292939
Ел. поща: fuego_bg@abv.bg
Фейсбук: Fuego night club Sandanski
Работно време:
Четвъртък до събота: 23:00 – 06:00

 

Нощен клуб „Night Life”

Разположен в центъра на град Сандански, площад „България” 
Предлага:
 • Резервации
 • Посрещане на входа на заведението
 • Добро място за групи
 • Кетъринг
 • Организиране на всякакъв вид празнични партита
 • Фолк парти с гост – изпълнител
 
Фейсбук: Night Club NIGHT LIFE Sandanski
Моб: 0894 919897

 

Нощен клуб „Jukebox”

Разположен на булевард Свобода 7
 
Моб.: 0878 299903
Фейсбук: JUKEBOX Music House – Sandanski

Нощен клуб „Гочис”
Разположен в центъра на град Сандански, площад „България” 
 
Моб.: 0889 802042
Фейсбук: Gochis Night Life

 

Нощен клуб „Fashion Hall – Bar & Lounge”

Разположена в близост до село Кулата, на гръцката границa 
Предлага:
 • Резервации
 • Посрещане на входа на заведението
 • Добро място за групи
 • Места на открито
 • Паркинг
 • Фолк парти с гост – изпълнител
 
Моб.: 0888 040403
Фейсбук: Fashion Hall – Bar & Lounge
Работно време:
Понеделник до неделя: 12:00 – 07:00


 

Балнеология в Сандански


 Сандански е идеално място за провеждане на модерна климатотерапия, балнеоложко лечение, рехабилитация, първична и вторична профилактика и рекреация. Градът е известен още от древността и щедрo надарен от природата с изобилие от минерални води, лековити въздух и климат.

Дългогодишни научни изследвания потвърждават ефективните лечебни качества на Сандански и през март 1981г.  с разпореждане на Министерски съвет курортът е утвърден като първостепенен климато- и балнеолечебен център с национално и международно значение. Климатът на град Сандански е уникален – преходноконтинентален с изразено средиземноморско влияние. Наречен е ”българският климатичен юг” заради многото благоприятни биоклиматични константи. Пролетта тук идва рано, следвана от сухо, понякога горещо лято, а продължителна и топла есен преминава след средата на декември в мека зима.

Неизчерпаем природен източник на здраве, красота и енергия са минералните води на Сандански. Те са бистри, безцветни, без мирис и с приятен вкус: силициеви – 70-135 мг метасилициева киселина на литър, флуорни – до 6,5мг флуор на литър, хипертермални – от 42 до 810 С, слабоминерализирани, хидрокарбонатно- сулфатно- натриеви с лека алкална реакция. Подходящи са за лечение на заболявания на дихателната система, периферната нервна система, ставно-ревматологични, бъбречни, рехабилитация след инсулти др.
 
 

Характеристика и химичен състав на минералната вода в Сандански:

Газове
mmol/l
Флуорид (F)
mmol/l
Мета-силициева
киселина (H2SiO3)
mmol/l
Обща
Минерализация (M)
mmol/l
Аниони
mmol/l
Катиони
mmol/l
Т°
C
Дебит
l/s
Алкална
реакция
(pH)
Обща характеристика
на минералната вода
0,006 0,131 0,650 HCO3 – 50 SO4 – 39 Na – 88 42-81°С 20 7,55 хипертермална , силициево-флуорна, хидрокарбонатно-сулфатно-натриева, леко алкална
 
Пресечените и разнообразни терени в околностите създават условия за дозирано теренно лечение. На фона на природните дадености, уникален мек климат и наличието на минерални извори, се предлагат отлични възможности за комплексно лечение, рехабилитация и профилактика.
 • Климатолечение – аеротерапия, хелиотерапия;
 • Кинезитерапия – лечебна физкултура – индивидуална и групова, подводна гимнастика, лечебен масаж, теренно лечение, йога гимнастика;
 • Аерозолотерапия – индивидуални инхалации с минерална вода, билки и медикаменти;
 • Апаратна физиотерапия – светлолечение, електролечение, лечение с магнитно поле, лазер терапия;
 • Балнеолечение – вани с минерална вода, подводен масаж, открити и закрити минерални басейни, сауна парк;
 • Криотерапия, термотерапия, парафинотерапия;
 • Фитотерапия.
 
Сандански е подходящо място за климатотерапия през цялата година. Препоръчва се климатолечението да бъде около 30 дни, а за да се прояви напълно оздравителният ефект при болните – два пъти годишно.


 

Балнеология в региона

 

Рупите           

Местност Рупите е позната с лековитата си минерална вода (75°С) с високо съдържание на сяра, която извира от кратера на изгасналия преди 4 милиона години вулкан Кожух. Даденостите на тези термални извори са познати от древни времена и първите им откриватели били живеещите по тези земи тракийци от племето синти, които създали свой град тук – Хераклея Синтика. В непосредствена близост до парка на Ванга и храма „Света Петка българска”  има изграден плаж с 3 отделения – мъжко, дамско и общо. В мъжкото и дамското отделение има по два басейна, като единият е само с минерална вода, а другият – с лечебни водорасли. От стотици години хората посещават и малки естествени басейни в местността, съдържащи лечебна кал и водорасли.
Минералната вода на Рупите се препоръчва за лечение на заболявания на сърдечно-съдовата и нервната система, опорно-двигателния апарат, болест на Бюргер, простата, дискова херния, радикулит, ревматизъм, стерилитет и др.

 

Марикостиново           

Курортният калолечебен комплекс Марикостиново е разположен на 17 км от Сандански. Намира се на 80 м надморска височина. Съчетанието на минералната вода и лечебна кал са ценно природно богатство на региона. Даденостите на термалния извор са познати от древни времена и първите им откриватели били живеещите по тези земи тракийци от племето синти. През османско владичество минералната гейзерна кал от Марикостиново е била карана с биволски коли до Цариград. Минералната вода от различните водоизточници в Марикостиново е с близък състав и лечебен характер с наличие на въглероден двуокис (200 мг/л) и свободен сероводород (1,1мг/л). Значителна част от дебита на минералния извор (60°С) се излива в езеро с лечебна кал, образувана при отлагане на фино глинесто вещество, носено при извирането на минералната вода.  Минералната вода в Марикостиново в съчетание с лечебната кал, се отразяват благоприятно при заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система и псориазис.

 

Минерална вода „Преподобна Стойна”, село Катунци

В района на село Катунци има няколко сондажа, от които извират различен по състав минерални води. Водата от сондаж 236 ХГ съдържа рядко срещани на Балканите минерали. Докато флуоридът съпътства всички термални води от поречието на река Струма и околността, в тази минерална вода неговото присъствие е незначително. По отношение на  физико-химичения си  състав водата се характеризира като термална, слабоминерализирана, хидрокарбонатна и натриева, със съдържание на сребърни йони. Водата се използва за бутилиране като натурална минерална вода „Преподобна Стойна”.


 

Видове туризъм


 
Културен

Като регион с хилядолетна история и наследство, оставено от древни цивилизации, община Сандански има какво да предложи на своите гости, които имат интереси в областта на историята, културата, етнографията, религията, архитектурата и изкуството. По територията на цялата община са пръснати уникални археологически открития –византийски раннохристиянски базилики, средновековнна крепост, архитектурен резерват, църкви и манастири, и други.
 

Еко и планински

Чиста природна среда, наличие на защитени природни територии, мек климат, изобилие от минерални лечебни води, богат селскостопански хиндерланд, даващ екологично чисти храни и още много други благоприятни фактори определят възможността за практикуване на еко туризъм в град Сандански и околностите.

 

Национален парк „Пирин”

 
Национален парк „Пирин” заема значителен дял от красивата Пирин планина, която славяните при заселването си оприличават на своя бог Перун и чието име е в основата на съвременното й наименование.
Паркът е създаден през 1962 год. като площта му е над 40 000 ха. На територията му попадат два природни резервата – „Баюви дупки – Джинджирица”, един от най-старите в България (1934 г.), и „Юлен”, обявен за такъв през 1994 г. През 1977 г. НП „Пирин” е обявен за биосферен резерват по програмата „Човек и биосфера” на ЮНЕСКО.
НП „Пирин” се характеризира с разнообразна горска растителност – черна, бяла мура, клек. Билните части на планината са заети от алпийски пасища. Сред тревните видове особено характерни са еделвайсът, пиринският чай, божурът, омайничето, игликата и други. Животинският свят е представен от, диви кози, диви свине, сърни, мечки, вълци и др. От влечугите се срещат усойница, пепелянка и някои видове смокове. От птиците са характерни глухарят, скалолазката, алпийската гарга, снежната чинка, алпийският бързолет, балканска чучулига, див гълъб и др. В езерата и реките се въди балканска пъстърва.
На територията на парка са обявени и някои природни забележителности: водопадите Демянишки скок, Юленски скок и Бъндеришки скок, осем вековни дървета – Байкушевата мура, три черни мури, три бели мури и един бял бор.Пешеходни маршрути с изходен пункт община Сандански:

 • Хижа „Яне Сандански” – хижа „Беговица” – Беговишко (Кукленско) езеро – еднодневен преход;
 • Хижа „Яне Сандански” – заслон „Спано поле” – еднодневен преход;
 • Хижа „Беговица” – върховете „Куклите” и „Зъбът” – хижа „Пирин” – село Рожен – тридневен преход;
 • Хижа „Яне Сандански” – хижа „Беговица” – заслон „Тевно езеро”;
 • Заслон „Спано поле” – Винарска порта – заслон „Тевно езеро”;
 • Заслон „Спано поле” – хижа Беговица – хижа Пирин;
 • Хижа „Пирин” – хижа „Малина” – хижа „Папазчаир”.

 

Маршрути за велотуризъм:

 • Дебрене – Бождово – Джигурово – Дебрене;
 • Петрово – Голешово – Момина поляна;
 • Горно Спанчево – Бельово – Храсна – Калиманци – Катунци;
 • Мелник – Роженски манастир – Златолист – Катунци;
 • Рожен – Любовище – Кашина;
 • Кърланово – Сугарево – Пирин;
 • Златолист – Роженски матастир.

 

Резерват „Али Ботуш”

 
Биосферен резерват “Али ботуш” е разположен в планината Славянка (известна като Али ботуш) с най-висок връх – Гоцев връх (2212 м.).
Уникалността на планината се дължи изключително на нейното растително богатство. Въпреки карстовия си характер и безводност почти през цялата година, тя представлява истинска цветна градина. Това е поводът да бъда  наричана също и Китка планина.”Али ботуш” е обявен за резерват през 1977 г. и е включен в списъка на биосферните резервати по програмата “Човек и биосфера” на ЮНЕСКО.  Целта е била да се запазят уникални реликтни гори от черна мура, черен бор, борисова ела, богат растителен и животински свят с множество редки и застрашени растителни и животински видове. Разширяван неколкократно, в момента общата му площ е 1628 ха. В резервата се намира и най-голямото находище на черна мура на Балканския полуостров. Поради уникалната си геология и климат, районът е съвременен център за формиране на нови видове растителни съобщества, богат на ендемични и редки растения. Животинският свят също е много интересен и разнообразен, представен главно от средиземноморски и субсредиземноморски видове. Славянка е едно от най-важните орнитологични места в страната.

 

Пешеходни маршрути:

 • Петрово – хижа “Извора” – местност “Ливада” – Гоцев връх – хижа “Извора”
 • Петрово – Голешово – хижа “Славянка” – Парил – Гоце Делчев

 

Мелнишки скални пирамиди

 
Мелнишки скални пирамиди  са най-посещаваните земни пирамиди в България. Разположени в югозападното подножие на Пирин, те представляват красиви пясъчни образувания, с характерни отвесни стени, извисяващи се величествено над най-малкия град в България – Мелник. На височина достигат до около 100 м.
Образували са се преди 4-5 милиона години в днешната Санданско-Петричка котловина, където имало обширно плитко езеро. По дъното му са се утаили глинесто-песъчливи материали. По-късно, с издигането на планините Пирин, Беласица и Огражден, езерните води се оттекли на юг. В осушената котловина започнали да се отлагат скални материали, свличани от планинските реки и потоци. Върху езерните пясъчни утайки се образувала дебела наносна покривка около 500-600 метра, от слабо споени червеникави конгломерати. Точно в тези скални маси временно течащите води изорали дълбоките ровини и долове и изваяли най-разнообразни фигури – днешните Мелнишки пирамиди.
Мелнишките пирамиди са обявени за природна забележителност през 1960 година.     
 
 

Екопътеки:

 • Мелник – църква „Свети Никола” – Деспотславова крепост – църква „Света Богородица Спилеотиса”
 • Рожен – Роженски манастир – Златолист
 • Мелник – Златолист


 

Селски

Селата в община Сандански са съхранили в голяма степен корените на българския дух и характер и своеобразието на българските обичаи и традиции. В селото гостите получават уникална възможност да усетят и навлязат в един бит, прокарващ мостове между времена и култури. Атрактивна природна среда, съхранени фолклор, обичаи и занаяти, селища-архитектурни резервати, традиционна кухня и не на последно място известното българско гостоприемство, правят почивката на село все по-предпочитана.
Българското село дава възможност на туриста да се почувства желан гост и приятел. Той може да се идентифицира и живее с местното население, да се включи в селскостопанските дейност, в пешеходни турове, преходи с коне и каруци, в занаяти като дървообработване, резбарство, текстил, керамика, тъкачество, ковачество и др. и да занесе вкъщи платно, глинен съд или друг предмет, изработил със собствените си ръце. Тук гостът може да се включи и в кулинарни курсове или дегустации на вино, да изучава българския фолклор, да наблюдава местните семейни и религиозни празници.
 • Село Рожен
 
Село Рожен се намира на 31 км от град Сандански, 6 км източно от Мелник и в непосредствена близост (на 1 км) до Роженския манастир. Сгушено в подножието на Пирин планина, селцето съчетава в себе си духа на уникалната култура и живописната природа на България. Старинните къщи впечатляват със своята автентична архитектура и потапят в атмосферата на отминали векове. Името на селото води до логична и неизменна асоциация с Роженския манастир.
През 19 век Рожен е малко българско село, числящо се къмМелнишката каза на Османската империя. В началото на 20 векцялото село е под върховенството на Цариградската патриаршия. Днес селцето, запзаило своя старинен облик, предлага на своите посетители различни възможности за настаняване – от автентични къщи за гости до луксозни бутикови хотели. Основният поминък на хората от селото е производството на вино от прочутия сорт грозде широка мелнишка лоза, за който се говори, че е най-старият в света и расте само в този край).
 • Село Златолист
 
Село Златолист се намира в община Сандански, разположено в Санданско-Петричката котловина в югозападното подножие на Пирин планина на 27 км от град Сандански и на 5 от град Мелник единствено по еко пътека. Селото е известно с църквата „Свети Георги“, в която в началото на 19 век е живяла пророчицата преподобна Стойна. Монахинята е смятана за предшественичка на Ванга и тя като нея пророкувала и помагала на хората. Църквата „Св. Георги“ е издигната през ХII в. Храмът е забележителен със стенописите си. В средата на храма, под купола, се намира мраморна плоча с двуглав орел. Съществуват легенди, че тази плоча има здравословно излъчване, когато се стъпи върху нея. Оригиналната плоча е открадната и на нейно място е поставено копие, но от това лековитата сила на мястото не е секнала. Чудесата не свършват с това – в селото се издига чинар на 1295 години, за който се вярва, че помага при различни заболявания. През 90-те години на 20 век храмът е реставриран, а около него е оформен малък манастирски комплекс, в който може да се пренощува. В женското отделение е запазена килията, в която е живяла преподобна Стойна, а в двора на църквата е изграден мемориал при гроба на пророчицата. И днес село Златолист и манастирът „Свети Георги” са посещавани от стотици богомолци от цялата страна.
 • Село Голешово
 
Село Голешово е разположено в север-северозападното подножие на граничната планина Славянка (Алиботуш). В непосредствена близост до него се намира биосферният резерват „Алиботуш”. Голешово отстои на 46 километра от град Сандански, на 21 километра от селоКатунци и на 14 километра от село Петрово. Голешово се слави с богатото си историческо минало. Според археолозите в околностите му е имало поселищен живот още от времето на новокаменната епоха(5000 г.пр.Хр.), а при сегашното му разположение – след последната четвърт на IV в.пр.Хр. Важна духовна опора на местното население се двете черкви – „Свети Димитър”, построена през 1833 г. и „Успение Богородично”, построена през 1853 г.
Село Голешово е победител в конкурса на БНТ САТ за най-красиво и малко известно място в България “Моят край е най” 2009 година. Конкурсът бе обявен от предаването “Пътеводител БГ” на БНТ, съвместно с Държавната агенция по туризъм и Камарата на строителите в България.
Историческа забележителност в село Голешово е запазената Хаджисимеоновата плевня, в която през 1903 г. поетът революционер Пейо Яворов с група четници води продължително сражение с турския аскер. През 1903 г. Яворов пише за Голешово в книгата си “Хайдушки копнения”. В селото правят впечатление няколкото старинни каменни моста над селската рекичка. В планината има малка пещера Капе, в която през 1903 г. са отсядали четниците на Гоце Делчев. Северозападно от Голешово в местността Врися има останки от селище от новокаменната епоха, съществувало през античността, средновековието и османския период. В местността Краище, югоизточно от селото, е открито селище от късния период на бронзовата епоха. Близо до него, в местността Езерища, е открит античен некропол с гробове от каменни плочи. Северозападно от селото, в местността Солището и Перинарски лъки, е открито поселение от късния период на желязната епоха. Следи от антично селище и некропол от периода III – IV в. са намерени в местността Мъшиник, южно от селото. Останки от антични селища – в местността Тучидол, Бъза и Черешар. Останки от късната античност има в местността Пазлак – некропол и в местността Градището – крепост. Югозападно от Голешово в местността Селище, са открити останки от средновековно селище, съществувало и през османския период. На Голешовска река в селото са запазени 4 каменни моста от края на XVIII и началото на XIX в.

 

Религиозен

Едно от най-големите богатства на община Сандански са множеството църкви и манастири – мълчаливи свидетели и пазители на хилядолетна история. Храмовете са уникални не само със своята архитектура, икони и стенописи, а и заради легендите и преданията, свързани с някои от тях. В тези свети обители e била създадена част от българската книжовност и живопис. В годините на османско владичество манастирите са запазили българските дух, култура и религия и са били сърцето на революционната подготовка.

 

Винен

В този южен край на България, щедро огряван от слънчеви лъчи, вирее грозде, събрало в себе си ласките на утрото, топлината на деня и любовта на вечерта. Единствено в този край растат познатите по целия свят древни сортове лози – Широка мелнишка и Керацуда. Много са историите за вината, създадени от грижовните ръце на стопаните – за тях ще ви разкажат енолози в местните винарски изби и в Музея на виното – Мелник.
За почитателите на Мелнишкото вино предлагаме шест различни възможности да опитат от божествената напитка – виното в комбинация с местни гозби и деликатеси от българската и средиземноморска кухня и различни видове сирена – кулинарен триумф на хилядолетните традиции и кулинарни възможности на този южен край.
 

Винен маршрут „Мелник”

Мелник е най-древната и популярна винена дестинация в България. Чар на градчето са старинните къщи с механи и вкопани в меловете изби. Разходката в малкия възрожденски град ще Ви върне назад във времето. След като сте се насладили на обстановката, идва време да усетите вкуса на региона и се насочвате към хотел “Мелник”, където ще Ви очакват за дегустация на отбрани 5 мелнишки вина в автентична подземна, вкопана в пясъчната пирамида изба.
 
Имате възможност да посетите:
- Кордопуловата къща е построена през 1754 г. специално за съхранение и търговия на вино. В нея има приземен етаж с изби-лабиринти за вино, с капацитет за отлежаване до 300 тона. Днес тя е музей и представя възрожденската архитектура и дизайн.
- Крепост на Деспот Слав, построена през 13в. от Деспот Слав – сестрин син на цар Калоян на върха на свещения хълм над Мелник. Там се намират останките от манастирите: “Св. Зона”, “Св. Никола”, оброчища и останки от параклиси.
 

Винен маршрут „Вила Мелник”

 
Винарска изба “Вила Мелник”се намира в с. Хърсово сред лозята, на живописен хълм на 7 км. южно от град Мелник. Тя е семейна винарна с  300 дка собствени лозя с местни и класически сортове. Винарската изба е проектирана да посреща гости, които да наблюдават процеса на отглеждането на лозята, правенето на вино и за дегустация. Технолог на избата е Дидие Майе. Избата е достъпна за посещение от инвалиди.
Предлагани вина за дегустация: серия „Aplauz”, серия „Bergule”, серия „Villa Melnik”, серия „МЕЛЕНИК” .
 
Имате възможност да посетите:
- Село Катунци, където да източите една македонска баница и докато тя се пече, да извиете кръшно пиринско хоро и да попеете местни фолклорни песни.
- Село Златолист, където да посетите църква “Св. Георги” (1857 г.), дом на Преподобна Стойна, смятана за предшествиничка на баба Ванга.
- Мелнишко
 

Винен маршрут „Рожен”

 
Село Рожен е наследник на вековна култура и традиции във винопроизводството, предавани от поколение на поколение.
В избата на Динчова къща Вие ще дегустирате 5 мелнишки вина собствено производство, наточени директно от бъчвата.  Тук хилядолетната традиция е превърнала домашното вино от питие в лек за всяка болка – била тя телесна или душевна.
Предлаганите вина са произведени от широка мелнишка лоза.
 
Имате възможност да:
- посетите Роженски манстир (12 в.) – най-голямата религиозна обител в Пиринския край.
- по екопътека от Роженски манастир да слезете в Мелник или да отидете по другия и лъч и да посетите село Златолист и църква “Св. Георги”, дом на Преподобна Стойна.

 

Винен маршрут „Златен Рожен”

 
Винарска изба „Златен Рожен” е семейна винарна и разполага с лозов масив от 140 дка лозя (каберне совиньон, мерло, мелник 55, мелнишки рубин и широка мелнишка) в село Капатово, в близост до Мелник. Винарската изба е проектирана да посреща гости, които да наблюдават процеса на правенето на вино. Технолог на избата е Димитър Петков.
Предлагани вина за дегустация: Мерло и Каберне Совиньон, Сира, Мелнишки купаж, Мелник 55 и Рубин, Розе, Сандански мискет, Каберне Совиньон и Мерло.
 
Имате възможност да:
- посетите дегустационна зала на бутиков хотел “Златен Рожен”, където ще опитате деликатеси от дивеч от „Българска ловна компания”.
- да учатвате в ловен тур (групов и индивидуален лов и риболов), организиран от „Българска ловна компания” в дивечовъден участък “Лопово”.


 

Винен маршрут „Синтика”

 
Винарска изба „Синтика” е модерен комплекс с хотелска част с градина с екзотични растителни видове и подземната изба за отлежаване на виното. Избата разполага със 325 дка лозови масиви, които се намират в землището на древния град Хераклея Синтика (ІІІ век пр.н.е), в близост до магнетичната местност Рупите. Технолог на избата е Валерия Стоева.
 
Имате възможност да посетите:
- Археологически парк Сандански
- Парк “Свети Врач”

 

Вино и гурме

 
Ако сте “градски чеда” и обичате лукса и удобствата, ние ще дойдем при Вас. Вие ще определите мястото на срещата. Организирайте си пътешествие в света на виното с тематични дегустации от различни винени области в света.
 
Предалагат се дегустация в:
- Парк хотел Пирин ***** – „Балкански ресторант”
- Интерхотел Сандански **** – механа „Сандански”
- СПА ризорт Медите **** – класически ресторант
- Хотел  „Свети Никола” **** – средиземноморски ресторант „Пломари” или винен салон
- Аджев хан *** – механа
За VIP, стилен прием,  дегустация или просто приятелска среща предлагаме  Винен салон „Свети Никола” (капацитет до 50 души). Разполага с колекция вина, включваща над 60 етикета, с акцент върху класиката от Франция, Италия и новия свят, представени са и най-добрите български производители.


 

Конферентен

Сандански е перфектното място за организиране на делови и бизнес срещи, семинари и фирмени мероприятия, обучения, корпоративни прояви. Екипи от отлично подготвени специалисти са на разположение през цялото време, за да отговорят на нуждите на клиентите относно планирането, организацията и провеждането на конференции, семинари и други специализирани мероприятия. Предлаганият пълен спектър от услуги е съобразен с изисквания и по отношение на бюджета на съответното мероприятие. Част от предлаганите услуги са конферентни зали с професионално оборудване и неизменно съпътстващите ги кафе-паузи, коктейли, работни и официални обеди и вечери, голям избор от хотели различна категория. Специалистите ще се погрижат и за малкото свободно време, което остава при подобни мероприятия с неустоими предложения за различни развлекателни програми и турове до близки дестинации.
 • Парк хотел „Пирин”*****
Парк Хотел Пирин *****  предлага шест обособени конферентни зали с мобилна конфигурация на местата според нуждите на съответното мероприятие, обзаведени с мултимедия, озвучителна техника, екран, флипчарт, шрайбпроектор, висоокоскоростен интернет, техническо лице за съдействие при подготовката, личен асистент по време на мероприятието.
Зала „България” – до 260 места
Зала „Санданска Бистрица” – до 35 места
ВИП зала „Дезудава” – до 14 места
 • Интерхотел Сандански****
Интерхотел Сандански ****  предлага три конферентни зали с осигурено техническо оборудване – флипчарт, екран, мултимедия, озвучаване, безжичен интернет, техническо лице за съдействие при подготовката, личен асистент по време на мероприятието, възможност за подредба на залата според желанието на участниците в събитието.
Зала Сандански – до 250 места
Зала Син салон – до 80 места
Зала Червен салон – 35 места
 • Спа хотел „Свети Никола”****
СПА Хотел Свети Никола **** - идеалното място за организиране на делови и бизнес срещи, семинари и фирмени мероприятия, обучения, корпоративни прояви – преференциални оферти и възможност за избор на конферентна зала – малка – с капацитет до 30 места и по-голяма – до 100 места. И двете зали са оборудвани с мултимедиен проектор, флипчарт, екран, озвучаване и климатизация. Залите са с мобилна конфигурация на местата според целта и предпочитанията на съответното мероприятие.
Конферентна зала 1 – до 100 места
Конферентна зала 2 – до 30 места
 • Спа хотел „Медите”****
В улесние на бизнес идеите СПА Хотел Медите ****  предоставя на разположение конферентна зала, разполагаща с до 200 места. По желание на нашите клиенти може да се променя конфигурацията на масите и столовете в тях.
 • Хотел „Панорама”***
Отлични условия за бизнес туризъм предлага и хотел Панорама***. За делови мероприятия и осъществяване на бизнес контакти, хотелът предлага многофункционална конферентна зала, оборудвана с озвучителна уредба, голям екран, шрайбпроектор и  всички необходими удобства. Залата е с мобилна конфигурация на местата.

Ловен
Една от най-древните дейности на човека е ловът. В далечните исторически епохи той е бил източник на храна, облекло и гаранция за развитието и оцеляването на човешкия род. В днешни дни ловът на дивеч се е превърнал в спорт и хоби.
В България ловът и риболовът стават организирано движение и са регулирани със закон още през ХІХ в. Благодарение на грижата за дивеча, популацията му е под наблюдение, определени са ловни сезони, създадени са горски и ловни стопанства, лесничейства и държавни дивечоразвъдни станции, където се отглежда едър и дребен дивеч.
 • Българска ловна компания
В местността „Лопово” на Държавното горско стопанство, община Сандански, имате възможност да участвате в организиран групов или индивидуален лов и риболов. Дивечовъдният участък „Лопово” е с приблизителна площ от 1000 ха., разположен над културно-историческите селища град Мелник и село Рожен и достигащ до Национален парк „Пирин” на север.
Фирма „Българска ловна компания” разплага с екип от професионалисти в областта на ловноустройствената дейнност, който целогодишно се грижи за дивеча като създава благоприятни условия за формиране, развитие и поддържане на здрави и жизнени налични видове дивеч – дива свиня и сърна. Усилията на компанията са съсредоточени в грижата за оптимална гъстота, възрастова структура, наблюдение, селекция. Превръщането на подборния отстрел е основен метод за ползване на едрия дивеч е с цел достигане критериите на съвременната ловностопанска наука и опазване на околната среда.
 

За контакти:
Сайт: www.blk.bg
Ел. поща: info@blk.bg
Тел.: +359 888 394 995


 

Сватбен

Влюбените, които искат да кажат заветното „да“ в подножието на Пирин – Сандански или Мелник, имат възможност да избират между традиционен сватбен ритуал и два допълнителни вида –римски, който подчертава античното значение на региона, ипирински, залагащ на българските традиции. Макар да протичат по съвсем различен начин, двете специфични церемонии са алтернатива на традиционните сватби и със сигурност могат да задоволят и най-нетрадиционните вкусове.
 • Вашата сватба в Сандански
Един от най-щастливите мигове в живота на всеки човек е сватбеният ден! Той трябва да бъде уникален, приказен, неповторим, незабравим … В този ден всеки детайл е важен – от сватбените чаши, от които се отпива горчивото вино до първия семеен танц. Танц, незабравим и вълнуващ, танц, който ще продължи цял живот! След тържествената част на всяка сватба следват музика, танци и веселие с най – близките хора.
Изберете Сандански за вашата сватба и ние ви обещаваме тя да бъде съвършена.
Сключване на граждански брак
Ритуалът по подписването може да бъде организиран на открито в двора на Епископската базилика, датираща от IV век от н.е., уникалния градски парк от 344 дка. Друга възможност е залата на избрания от вас ресторант или градината на съответния хотелски комплекс.
Църковен брак
Венчавка в санданския православен храм „Свети Георги”, който е умалено копие на храм-паметник „Александър Невски” или в църквата „Св. св. Козма и Дамян”, известна като Манастирчето.
Организиране на сватбено тържество
Венчавка в санданския православен храм „Свети Георги”, който е умалено копие на храм-паметник  „Александър Невски”, или в църквата „Св. св. Козма и Дамян”, известна като Манастирчето.
 • Организиране на меден месец за младоженците и почивка за техните близки в СПА дестинацията на България – Сандански или романтичното градче Мелник;
 • Кетъринг – в случай, че решите да поканите вашите гости сред природата, бихме могли да организираме уникално декорирани храни и напитки на посочено от вас място;
 • Уникални тематични подаръци за гостите на вашия сватбен ден;
 • Сватбена торта;
 • Фотограф (артистични фотосесии, видеооператор);
 • DJ, изпълнители и танцьори;
 • Сватбени покани и поздравителни картички за гостите – ръчна изработка;
 • Сватбен пакет „Красива в сватбения ден” – козметични, фризьорски услуги, маникюр, педикюр, професионален грим (по желание могат да бъдат включени и СПА терапии);
 • Шаферски рокли;
 • Фойерверки и пиротехника.
 
Възстановки на сватбени обреди
Сватбени атракции, които ще разнообразят сватбения ден и ще го направят незабравим за вас и вашите гости: изберете да минете под венчило според древните българските народни обичаи с песните на Любимка Бисерова или да сключите брак като римляни с античен ритуал, воден от Понтифекс Максимус Нум Помпилий.
Сватбена тематична украса
В римски или традиционен български народен стил и декорация на ритуала и тържеството.
 • Вашата сватба в Мелник
Красива сватбена церемония в Мелник – романтично градче, което винаги е привличало влюбените. Елате в Мелник, за да се вречете във вярност на любимия човек. Тук вие и вашите гости ще попаднете в капсула на времето – малкото градче ще ви очарова със старите си средновековни къщи и улици, със слънчевото си лято, ранна пролет, тежка плодна есен с дъх на узряло грозде и мека зима. Заобиколени от красивата природа, причудливи скални пирамиди, български древни обичаи и омаяни от тежкото мелнишко вино и вашата обич, споменът за вашия сватбен ден ще топли сърцата през годините на щастливия ви живот. Мелник е идеалното място за вашата уникална сватба – с много музика и танци.
Сключване на граждански брак
Ритуалът по подписването може да бъде организиран и на открито – двора на Кордопуловата къща или нейната гостна стая, откритото олтарно пространство на църквата „Света Варвара”, уникалния панорамен изглед към Мелник, който се открива над  Болярската къща.
Църковен брак
Венчавка в осемвековната църква „Свети Николай Чудотворец”, която е била и митрополитска църква през Средновековието или църквата “Св. Антоний” в Мелник.
Организиране на сватбено тържество
В ресторант по ваш избор и съдействие на консултант по отношение на менюто за вашите гости.
 • Организиране на меден месец за младоженците и почивка за техните близки в спа дестинацията на България – Сандански или романтичното градче Мелник.
 • Кетъринг – в случай, че решите да поканите вашите гости сред природата, бихме могли да организираме уникално декорирани храни и напитки на посочено от вас място.
 • Уникални тематични подаръци за гостите на вашето най-щастливо мероприятие.
 • Сватбена торта.
 • Фотограф (артистични фотосесии, видеооператор).
 • DJ, изпълнители и танцьори.
 • Шаферски рокли
 • Сватбени покани и поздравителни картички за гостите – ръчна изработка.
 • Фойерверки и пиротехника
 • Сватбен пакет „Красива в сватбения ден” – козметични, фризьорски услуги, маникюр, педикюр, професионален грим (по желание могат да бъдат включени и спа терапии).
Възстановки на сватбена обредност
Сватбени атракции, които ще разнообразят сватбеният ден и ще го направят незабравим за Вас и вашите гости: изберете да минете под венчило според древните българските народни обичаи с песните на Любимка Бисерова или да сключите брак като римляни с античен ритуал воден от Понтифекс Максимус Нум Помпилий.
Сватбена тематична украса
В римски или традиционен български народен стил и декорация на ритуала и тържеството.
 • Българска традиционна сватба
Сватбата е старинен, семеен български обичай, който регулира отношенията между двамата съпрузи и двете семейно-родствени групи. За нея е характерна празничната атмосфера, наситена с много обредни песни и танци. Българската традиционна сватбата е жизнена и богата на обредни действия, които целят осигуряване на семейно щастие, многодетност и имотно състояние на младото семейство. В съдържанието на сватбената обредност влизат множество развлекателни елементи, които й придават уникалност. В тематичната Пиринска сватба се показват отделни моменти от сватбените обреди, характерни за Пиринския край, наситени с много веселие, музика и танци, придружени със съответния реквизит.
Времетраене на представения обичай: 30 минути.
Във възстановката могат да участват младоженците, техните родители и кумовете.
Ритуалът няма юридическа сила.
 • Римска сватба
Искате антична сватба и ритуал, който ще запомните за цял живот? Можете да изживеете романтична сватбена церемония в Сандански. Тържеството е подходящо и за вече законни съпрузи на меден месец или отдавна “бракувани”, но желаещи отново да преживеят сватбения си ден или да празнуват своята годишнина. Понтифекс Максимус Нум Помпилий ще води вашата сватбена церемония – античен римски ритуал, в който младоженците ще сключат граждански брак по древните закони на римската империя. Ритуалът е придружен от съответния реквизит. В него участват младоженците, кумовете и техните родители – по желание. В спектакъла специално място е отредено за майката и бащата на младоженката. След като римският брачен договор бъде подпечатан от младоженеца, бащата на булката и кумовете (може и със специално изработени пръстени –печати с техните инициали), поздрав към младоженците – ориенталски танц, ще бъде поднесен от любимата робиня на кумовете. Гостите ще имат възможност да поздравят младото семейство, след което те ще поднесат дарове на Веста – богинята на семейното огнище и пазителка на семейното щастие. Гостите на сватбеното тържество ще станат свидетели на молитва в танц за дълъг, щастлив и богат живот на младоженците от 6 весталки и древен римски обичай – посвещаването на девица в служба на богинята Веста.
Времетраене на обичай “Римска сватба”: 20 минути.
Времетраене на спектакъл „Веста” (2-ра част на Римска сватба): 20 минути.
Ритуалът няма юридическа сила.
 • Сватбено студио „Just Married”
 
Сватбено студио “Just Married” предлага цялостна консултация в изграждане на дадено събитие. Сватбеният консултант ще е до вас от планирането и структурирането на съдържанието и визията до реализацията му. Адаптивният ни екип ще разработи индивидуални проекти съвместно с клиентите  според конкретните им потребности. Вярваме, че в основата на успеха е амбицията ни да създаваме динамични, креативни и иновативни идеи, предназначени за специфичните изисквания и цели на нашите клиенти, кaкто и умението ни за работа в екип.
“Ако ти имаш една ябълка, и аз имам една ябълка и си ги разменим, тогава всеки от нас все още ще има по една ябълка. Но ако ти имаш идея и аз имам идея, и си ги разменим, тогава всеки от нас ще има по две идеи”
Джордж Бърнард Шоу 

Полезна информация
Достъпност

Хората със специфични нужди могат да разчитат на услугите, предлагани в два от хотелите на дестинация Сандански – Парк хотел Пирин ***** и Интерхотел Сандански ****.
Градовете Сандански и Мелник предлагат възможности за посещение на следните достъпни туристически атракции:
1. Археологически парк Сандански, включващ Археологически музей, Раннохристиянски комлекс и Епископска базилика с баптистерий и мартириум.
2. Градски парк „Свети Врач” с пясъчни алеи, частична асвалтова и павирана настилка.
3. Винарска изба „Вила Мелник” – обиколка на избата с проследяване етапите на винопроизводство и дегустация на вино.
5. Летен театър и градски площад – всички фестивални и концертни събития.
6. Архитектурен резерват Мелник – възможност за разходка по главната улица на Мелник, която е частично покрита в началото с павета и продължава с твърд пясъчен път. Достъп за хранене до няколко механи и къщи за гости, разположени по протежението на града.
7. Роженски манастир – от паркинга се тръгва по твърда пясъчен път (200м), който води до манастира. При влизане в обителта има малко препятствие (дървен праг на порта), а настилката в двора е от павета и каменни плочи. За влизане в манастирската църква трябва да се продолеят 3 стъпала.


 

Визи

Република България прилага Общата визова политика на Европейския съюз при условията на Договора за присъединяване от 1 януари 2007 г.
Чуждестранен гражданин може да влезе в Pепублика България като представи валиден документ за самоличност за задгранично пътуване и виза за влизане, транзитно преминаване или престой в България, когато е необходимо.
Виза не може да се получи на граничния пункт при влизане в държавата.
Визи не се изискват за граждани на следните държави, за които е разрешен престой от 30 дни: Андора, Австрия, Белгия, Канада, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Унгария Германия, Гърция, Япония, Израел, Ирландия, Исландия, Италия, Pепублика Корея, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Монако, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, Португалия, Сан Марино, Словакия, Испания, Швейцария, Швеция, Тунис, САЩ и Ватикана.

 

Митнически ограничения

Туристите могат да пренасят през границата стоки, които според техния вид и количество не са от търговско естество. Тук не се включват предмети, които се носят за лична употреба или консумация.

 Банки и валутна информация

Паричната единица на Република България е левът (лв.), който е равен на 100 стотинки (ст.). От 1997 г. страната е във валутен борд и има фиксиран курс за 1 евро – 1,95583 лева.
Актуална валутна информация може да получите от сайта на Българската народна банка: www.bnb.bg.
Валута може да се обмени в банки или в някоe от многобройните валутни бюра. Някои от тези обменни бюра работят и в почивните дни. Евро чекове може да се осребрят в банка.
Кредитни карти: Повечето хотели и магазини работят с VISA, Master Card, American Express или Diners Club.
Банки, имащи клонове в град Сандански, са:
 1. Алфабанк – http://www.alphabank.bg/?page=2#
 2. Банка ДСК – https://dskbank.bg/Page/default.aspx?&xml_id=/bg-BG/About/branches/
 3. Сосиете дженерал експресбанк – http://www.sgeb.bg/bg/byrzi-vryzki/klonove-i-bankomati.html?city_id=57
 4. Обединена българска банка – http://www.ubb.bg/bg-BG/BranchNetwork/Map/33
 5. Общинска банка – http://www.municipalbank.bg/displaybg.aspx?page=map#
 6. Банка Пиреос – http://www.piraeusbank.bg/ecPage.asp?id=233542&nt=96&lang=1&katastimatype=1&simiotype=1&bankid=583&AREA_ID=6
 7. Пощенска банка – https://www.postbank.bg/bg-BG/AboutUs/08Contacts/02Branches/
 8. Райфайзенбанк – http://www.rbb.bg/bg/branches-and-atms/
 9. Стопанска и инвестиционна банка (СИ банк) – https://www.cibank.bg/bg/branches/city/34
 10. Уникредит булбанк – http://www.unicreditbulbank.bg/bg/Contacts/Contacts_Info/index.htm
 11. Централна кооперативна банка – http://locations.ccbank.bg/
 12. Интернешънъл асет банк – http://www.iabank.bg/
   
 

Медицинско обслужване

 
За граждани на Европейския съюз
Ако при престой в България искате да се възползвате от правата си на гражданин на една от гореизброените държави при получаване на медицинска помощ, трябва да се обръщате само към лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, към самостоятелни медико-диагностични лаборатории сключили договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и държавни или общински лечебни заведения (виж файл Регистър_болнични заведения), субсидирани от МЗ. Ако сте турист в България, хотелите ще ви дадат ориентация за възможностите за медицинска помощ защото са длъжни да поставят на видно място списък с адресите здравни заведения и лекари, които имат договори с НЗОК. (Здравните специалисти към хотелите обикновено не работят с Националната здравноосигурителна каса и ползването на услугите им излиза по-скъпо.)

По този начин няма да заплащате осигурителни вноски и към българската Национална здравноосигурителна каса. За това следва само да представите своята европейска здравноосигурителна карта (по изключение това право може да бъде доказано и с Удостоверение за временно заместване на ЕЗОК, издадено от същата институция, която издава и здравноосигурителната карта) и валиден документ за самоличност. Трябва да предоставите на лекуващия лекар и копия от двата вида документи. Заплаща се единствено потребителска такса, определена и за българските осигурени граждани за следната оказана медицинска и дентална помощ:
-          Преглед и поставяне на диагноза;
-          Издаване на направление за консултация или за изследвания – след преглед;
-          Назначаване на медикаментозно лечение (изписване на рецепта) – след преглед;
-          Възстановителни процедури;
-          Изследвания;
-          Лечение;
-          Профилактични дейности.
Като чуждестранен пациент ще Ви бъде дадена за подпис и декларация (Приложение 2), с която удостоверявате, че не пребивавате в България с цел лечение.

За граждани на други страни       
Ако сте гражданин на трета страна, за да ползвате медицинска помощ в България трябва да заплатите по пазарни цени на съответното лечебното заведение. При сключена здравна застраховка, застрахователят е този, който възстановява или покрива разходите – изцяло или частично, според застрахователния договор. При пациент в спешно състояние, независимо от неговото гражданство, адрес или здравноосигурителен статус, всяко лечебно заведение има задължението да извърши необходимия или възможния обем от медицински дейности Ако изпаднете в беда и се нуждаете от спешна медицинска помощ позвънете на безплатен телефонен номер 112. Операторите владеят чужди езици.
По-различни условия са предвидени за гражданите на държави, с които Република България има сключени спогодби и договори за сътрудничество в тази област. С някои от тези спогодби и договори се установява право на безплатен достъп до медицинска помощ само за дипломатически представители, други третират правото на неотложната медицинска, а трети засягат широк кръг социалноосигурителни и здравноосигурителни въпроси, според съществуващите двустранни договорености.
МБАЛ „Свети Врач” ЕООД – град Сандански
Адрес: гр. Сандански, Паркова зона
Телефон: 0746 34361; 0746 34390
E-mail: mbal_st_vrach@abv.bg; sveti_vrach@mbalsandanski.com
Сайт: http://mbalsandanski.com


 

Вода (питейна)

Питейната чешмяна вода в Община Сандански идва от повърхностни води, стичащи се от Пирин планина в река Санданска Бистрица и нейните притоци, Те са с високи питейни качества и са озонирани след преминаването си през пречиствателна станция.

 

Електричество

В България като държава-членка на ЕС се позва променлив ток с честота 50 херца и с напрежение 220-240 волта. За електроуредите се използват щепсели с две клеми. Адаптери могат да се закупят на летищата и в специализираните магазини, намиращи се в туристическите курорти.

 

Скорост

При движение по пътищата на Република България  водачите на всички видове моторни превозни средства са длъжни да закупят и залепят валиден винетен стикер за платена винетна такса в долния десен ъгъл на предното стъкло, както и да  го премахнат след изтичането на неговата валидност.
Движещите се по пътя автомобили трябва да бъдат оборудвани със светлоотразителна жилетка, обезопасителен триъгълник, аптечка и пожарогасител.
Скоростни ограничения по пътищата на Република България:
Населено място         Извън населено място          Автомагистрала
Категория A                             80                                 80                                           100
Категория B                             90                                 120                                          140

 

Домашни любимци

Хотели, позволяващи простой на домашни любимци в община Сандански, са: „Аджев хан”, „Анели”, „Едиа”, „Офир” и „Керемидчиевата къща”.
Най-близкият специализиран хотел за кучета до дестинация Сандански и Мелник се намира в град Благоевград.

 

Коли под наем

Ако желаете да наемете кола под наем в град Сандански, можете да се обърнете към: мотел „Ерос” (тел: +359 885 293333) или MS Realty (+359 877 100123, +359 884 144042).

 

Обществен транспорт

През град Сандански преминава една автобусна линия, която свързва жп гарата, намираща се извън града, и Новия санаториум. Линията преминава през входния булевард Свобода и в близост до площад „Македония” и главната пешеходната улица.

 

Такси

Ако имате нужда от такси, можете да се обърнете директно към рецепцията на Вашия хотел.
В случай, че нямата тази възможност, можете да се обърнете за информация към Туристически информационен център Сандански или да отиде до установените в градовете пиаци – в близост до община Сандански, до поликлиниката в града, зад Градския универсален магазин и др.

 

Полезни телефони

112 - Европейски телефон за спешни повиквания
150 - Бърза помощ
166 – Полиция
160 - Пожарна охрана
165 - КАТ автопроизшествия
146 - Пътна помощ

 

Местна власт:

Общинска администрация Сандански – 0746 89099, 0882 811999
Кметство град Мелник – 0746/ 98776, 0887797527, 0885 118184

 

Транспорт:

ЖП гара Сандански – 0746/32235, 0895433364
Автогара Сандански – 0746/22130, 35294
Градски транспорт – 0895 433364
Такси: Фаворит такси – 0476/33030, 0899 300 500, 0888 66 55 88, 0879 69 00 99

 

Болници, клиники:

МБАЛ „Свети Врач” Сандански - 0746 34361; 0746 34390
Медицински център „Свети Лука” (поликлиника) – 0746/22563
Специализирана болница за рехабилитация (Санаториум) – 0746/30834
Медицински център „Св. св. Козма и Дамян” – 0746/31217
Диагностично-консултативен център 1 – 0746/22128

 

Ветеринарни услуги:

Ветеринарен център „Вет хелп” – 0889 501424, 0885 757879
Ветеринарна амбулатория „Д-р Толев” – 0898 246240, 0885 866000
Ветеринарен кабинет „Четири лапи” – 0896 829577
Ветеринарна амбулатория „Д-р Сираков” – 0889 467480, 0886 849480


 

Съдебни органи:

Районен съд Сандански – 0746/32162

Туристически обекти и организации:
Сдружение на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите Сандански – 0898 700192
Археологически музей Сандански – 0746/90887, 0896713202
Национален парк „Пирин” – 0898 866420
ТД „Еделвайс” Сандански (БТС) – 0746/30385, 0896 766173, 0882 966465
Музей на виното Мелник – 0888 302313
Кордопулова къща Мелник – 07437/2265, 0889 557783, 0888 547845
Роженски манастир – 07437/222

 

Wi-Fi

Безжична връзка с интернет можете да откриете във всички хотели на територията на община Сандански, както и в по-голяма част от заведенията.

Почивки

Екскурзии

Новини

Бюлетин

Други услуги

Мероприятия
 

Организирането на определено мероприятие е свързано с огромни усилия, отнема време и ангажира голям колектив. Туристическа компания Кунчев Травъл  може да ви предостави пълен пакет от услуги, който да ви освободи от всички ангажименти.

Групи по поръчка
 

Вие сте група приятели или колеги и имате желание да пътувате заедно, по-изгодно, по съобразена с вашите изисквания и нужди програма :) - заявете пътуване с Група по поръчка.

Подаръчен ваучер


Подарете ваучер за пътуване, не вещ! Кунчев Травъл ви предлага да направите незабравим и оригинален подарък на любим човек, приятел, роднина или колега като изберете подаръен ваучер за туристическта услуга. 

виж още

Туристически застраховки


Кунчев Травъл предлага на български и чуждестранни граждани възможност за сключване на следните типове застраховки:

Медицинска застраховка "Помощ при пътуване" с Асистанс
Застраховка "Спасителни разноски" - вкл. планинска застраховка и др.
Застраховка "Отмяна на пътуване"

Транспортни услуги
 

 • Самолетни билети
 • Трансфери
 • Рент-а-кар
 • Автобуси под наем
 • Яхти под наем
 • Билети за влак в чужбина
 • Фериботни билети