TA Кунчев Травъл ЕООД
Лиц. № РКК - 01 - 6021.
тел./ факс: +359 746 38400, моб.: +359 885 887774
info@kunchevtravel.com, www.kunchevtravel.com

Седемте чудеса на Перу

Продължителност: 15 дни / 13 нощувки

Вид транспорт:
Самолет

Маршрут: Куско - Мачу Пикчу - Титикака - Колка Каньон - Наска - оазис Уакачина - Балестови острови

Дати на отпътуване: 22.05.2024, 29.05.2024, 09.09.2024

Код на програма: E-1451

Цена от:

6825.85 лв.


Дата Цена Запитване
22.05.2024 от 6825.85 лв. запитване
29.05.2024 от 6825.85 лв. запитване
09.09.2024 от 6825.85 лв. запитване

Програма

 

ДЕН 1:  София – Лима

Среща на летище София и полет за Лима. Пристигане в Лима. Трансфер и настаняване в хотел.
Нощувка.
 
 

ДЕН 2:  Лима - "Градът на кралете"

Закуска. Днес ще направим полудневна обиколка на столицата на Перу - Лима. Градът на кралете е основан през 1535 г. от Франсиско Писаро - испанският авантюрист и конкистадор, завладял империята на инките.
Ще се отправим към историческия център на града - площад Плаза де Армас, около който са разположени най-важните исторически и административни сгради, с изключителна архитектурна стойност. Ще разгледаме отвън Правителственият дворец, в който днес се помещава кабинета на президента на Перу и Катедралата на Лима, с мавзолея на Франсиско Писаро.

Въпреки, че Катедралата е била засегната от земетресения цели четири пъти, тя все още пази първоначалното си величие. Ще посетим църквата и манастира на Свети Франциск с митичните си катакомби. Ще продължим пешеходната разходка покрай сградата на Кметството, бившият дом на колониалните магистрати Каса дел Ойдор, Дворецът Торе Тагле и Архиепископският дворец – архитектурни шедьоври от 17 век и началото на 20 век, след което ще се отправим към площад Сан Мартин. Тук се издига сградата на Театро Колон и паметника на генерал Хосе Сан Мартин. Свободно време за обяд.

След историческият център, турът продължава с обиколка на някои от най-известните жилищни райони на града, като Баранко и Мирафлорес. Ще направим кратка спирка в най-живописният и артистичен квартал на Лима – Баранко.
Някога дом на буржоазните фамилии в Лима и много от най-известните перуански художници, артисти и дизайнери, мястото е известно с красивите си цветни улични графити и колониални имения, с гледка към морето, превърнати в музеи, арт галерии, бутици и най-добрите заведения в града. И до днес Баранко е запазил своя бохемски дух и колоритен нощен живот. Ще преминем през Мостa на въздишките – любимо място за романтични срещи на местните младежи, а в миналото, на най-известните философи и поети в града.
Ще продължим към модерният и шикозен квартал Мирафлорес, със своята популярна 10-километрова променада - Малекон, виеща се по ръба на стръмните скали на крайбрежието Costa Verde. От тук се откриват невероятни гледки към Тихия океан и се организират туристически полети с парапланер. Ще направим спирки на Парка на любовта и панорамните тераси на Larcomar Shopping Center, откъдето ще се насладим на роматичната гледка.
Връщане в хотела. Свободен следобед за разходка и почивка.
Нощувка.
 
 

ДЕН 3:  Лима - Куско

Закуска. Трансфер до международното летище Хорхе Чавес в Лима, за кратък полет до Куско. Пристигане, настаняване в хотела и свободен ден за климатизиране и самостоятелно опознаване на Куско /3400 м.н.в./.
Куско е бившата столица на инките и най-старият постоянно обитаван град в Америките, обект на ЮНЕСКО. Руините на древният град служат за основа на испанската архитектура, която виждаме днес, но много от каменните стени, които очертават улиците, са построени преди няколко века от инките. Повечето атракции са съсредоточени около главният площад Плаза де Армас, съществувал още от времето на Империята на инките, където ще намерите ресторанти, кафенета и магазинчета за сувенири. Посетете Катедралата на Куско, красивата йезуитска църква Ла Кампания, следвайте тесните улички с древните каменни стени на инките, които са като разходка из музей на открито; вижте прецизно издяланият и вграден 12-ъгълен камък в една от алеите, изкачете се до квартал Сан Блас с прекрасна гледка отвисоко към целия град или посетете местният Пазар Сан Педро и площад Сан Франсиско.

Включена вечеря в ресторант с национална кухня и фолклорно шоу, с традиционни музика и танци на Перу. Не пропускайте да опитате печено морско свинче и царевична бира "чича морада" - традиционни в перуанската кухня още от времето на инките.
Нощувка.
 
 

ДЕН 4: Перлите на Свещената долина:  Писак - Марас - Морай – Олантайтанбо

Закуска. Рано сутринта напускаме Куско и потегляме по живописен път към Свещената долина на инките Урубамба, сгушена между величествените върхове на Андите.
Тази плодородна земя с мек и влажен климат, напоявана от течащата през нея река Урубамба, била считана за Рая на Земята. Долината била основен селскостопански район за отглеждане на култури и център на Ипмерията на инките в продължение на хиляди години. Тук те изградили уникална пътна мрежа от високопланински пътища, свързващи столицата Куско с крепостните градове Писак и Олантайтамбо, чак до цитаделата на Мачу Пикчу. В древните легенди на кечуа народа, река Урубамба е свързвана с Млечния път. Затова те издигнали много храмове и светилища, за да наблюдават и отдават почит на съзвездията. Свещената долина е осеяна с руини на древни крепости, храмове и царски имения, както и пъстри селища, в които живота сякаш е спрял, а местните все още живеят с обичаите и традициите на предците си.
Първата ни спирка ще бъде планинското селце Писак, разположено на 35 км /1 час/ от Куско, известно със занаятчийския си пазар, предлагащ ръчно изработени сувенири, изделия и облекла от вълна на лама и алпака, красиво изрисувана керамика и др. От тук ще продължим към солниците Марас, с над 3000 солни басейна, разположени на терасовиден терен, от които местните жители в долината добиват ръчно сол от древни времена, а след това земеделските кръгли тераси в Морай, създадени от инките с невероятно напреднали за времето си техники.
Някои от тях достигат дълбочина до 30 метра, с подпорни стени, свързани чрез напоителна система от акведукти. Следобед пристигаме в очарователното селце Олантайтамбо, което отбелязва края на Свещената долина. Разположен на 2 750 м.н.в., Олантайтамбо била една от най-силните и непревземаеми крепости на инките, охраняваща северният край на долината със стени, фортове и наблюдателни постове.
Настаняване в хотел. Нощувка.
 
 

ДЕН 5:  Изгубеният град на инките Мачу Пикчу - връщане в Олантайтанбо

Закуска. Днес ще се качим на влак, за да посетим изгубеният град на инките Мачу Пикчу /на езика кечуа "стар връх"/. Отпътуваме от Олантайтамбо до градчето Агуас Калиентес - отправна точка за всички покорители на Мачу Пикчу. Пристигане и свободно време за разходка в центъра на Агуас Калиентес, известен с горещите си извори, през който преминава река Урубамба. От тук до върха Мачу Пикчу ще вземем миниван, с който ще изминем отсечка от 8 км, по стръмен и зигзагообразен път, който ще ни отведе до вратите на комплекса /30 мин. в посока/.
Мачу Пикчу е разположен на 112 км от Куско, на левия бряг на река Урубамба и около 2400 м.н.в. Считан е за най-силният енергиен център в Южна Америка и е сред 7-те нови чудеса на света!

Мачу Пикчу е открит от д-р Хирам Бингам през 1911 г., по време на второто му пътуване до Перу. Истинско чудо е как селището е било изградено на отдалечения планински хребет, на територията на което има над 200 строителни съоръжения – храмове, жилища, работилници, пътища, кули, фонтани… В голямата си част те са изработени от добре обработени камъни, плътно прилепнали един в друг. Предполага се, че в града са живеели до 1 200 души, които се прекланяли пред бога на Слънцето /Инти/ и отглеждали селскостопански култури на терасите. Ще разгледаме руините на прочутата цитадела, възникнала през 15 век - Главният площад, Кралските жилищни помещения, Храмът на трите прозореца, Храмът на слънцето, Храмът на Кондора, Кръглите кули, Портата на Слънцето Intipunku,  Мостът на инките, Слънчевият часовник, селскостопанската зона с красивите й платформи и др. Какъв е бил в действителност Мачу Пикчу – последно убежище, храмово селище или мястото, откъдето произхождат инките? Благодарение на факта, че испанските завоевателите не са знаели за неговото съществуване, Мачу Пикчу е добре запазен и до днес, и не е повлиян от големи природни катаклизми. След обиколният тур с местен гид, свободно време за самостоятелно разглеждане.
Следобед връщане в Агуас Калиентес и свободно време за покупки на сувенири от вечерния пазар и вечеря в някое от кокетните ресторантчета на площада. Отпътуване с влака за Олантайтанбо в 20:50-22:20. Пристигане на гарата в Олантайтанбо.
Трансфер до хотела. Нощувка.
 
 

ДЕН 6:  Олантайтанбо - Куско 

След закуска ще разгледаме крепостта Олантайтанбо и се отправяме към Куско през Свещената долина /около 2 часа/. Днес ще посетим най-големите архитектурни комплекси в бившата столица на инките - масивната крепост Саксайуаман, която поразява със своя размер, големината на камъните, от които е построена и сложността на каменната конструкция. Смята се, че е имала както военно, така и религиозно значение. Куско е проектиран във формата на пума, а Саксайуаман като нейна глава. Три зигзагообразни отбранителни стени се простират на почти 300 метра, образувайки зъбите на пумата. В близост до крепостта се издига Статуята на Христос - Christo Blanco. 8-метровата статуя от бял камък с разперени длани, е поставена на върха на свещения хълм Пукамоко. Древна легенда гласи, че почвата на хълма е донесена и натрупана от 4-те краища на великата Империя на инките и се счита от тях за духовно място.  В централната част на Куско ще разгледаме руините на Храмът на слънцето Кориаканча, върху които днес е построена Църквата Санто Доминго. Някога облицован с листове чисто злато и украсен със златни статуи, храмът бил разграбен, а златото свалено и разтопено от испанските конкистадори. Всичко, което е останало от славния храм Кориаканча, е изящната каменна конструкция на инките, служеща за основа на църквата. Настаняване в хотела. Свободно време.
Нощувка.

 

ДЕН 7:  Куско – Пуно

Ранен трансфер за отпътуване в 06:40 часа с туристически автобус за Пуно. По пътя ще спрем да посетим бароковата църква на Свети Петър и Павел от 17 век при Андауайлияс. Заради приказната си позлатена украса и красивите стенописи по стените, тя често е наричана "Сикстинската капела на Америка“. Ще разглеждаме руините Ракчи, разположени на около 118 км. от Куско с храмът на Виракоча, построен в чест на върховния бог на инките. Пътят ни минава през живописни села и местности в Андите, с високи и красиви върхове, виещи се реки и спокойно пасящи перуански лами, алпаки и викуни. Ще направим спирка в най-високата точка от маршрута - проходът Ла Рая /4338 м.н.в./. Той маркира границата между регионите Куско и Пуно и от него се открива красива гледка към ледника Чимбоя. Ще посетим музеят в Пукара с експонати на монолити и каменни скулптури на културата Пукара, намерени в близкия археологически комплекс - първото свидетелство за цивилизация на перуанското плато Алтиплано, както и за вкусен обяд  в местен ресторант. Около 17:00ч пристигане в Пуно – най-големият град на езерото Титикака – най-високото в света плавателно езеро.
Настаняване в хотела. Нощувка.

 

ДЕН 8:  Езерото Титикака - плаващите острови Урос и остров Такиле

Закуска. Днес ще се отправим на вълнуващо приключение с корабче по езерото Титикака – свещеното езеро на Инките. Това е най-високото плавателно езеро в света, разположено на 3 800 м.н.в., с дължина 176 км и ширина около 50 км. На места дълбочината му достига до 300 метра. Ще поемем към плаващите острови Урос, където живеят потомците на древната етническа група Урос, известни като „езерните хора”.
Те са изградили своите жилища върху платформи от тръстика и прекарват целия си живот в езерото. Ще спрем на някой от островите, за да им гостуваме и да се повозим на местния Мерцедес Бенц - голяма тръстикова лодка, направена от "тотора". Плаващите острови Урос са разположени на около 4 км от бреговете на Пуно или на 20 минути път с моторна лодка. Те са направени от слоеве тръстика, която расте в изобилие в езерото. В миналото уросите били отхвърлени от инките, при навлизането им в района, и нямали друг избор, освен да живеят като изолирани общности в друга част на региона. Те живеят в крайна бедност и основният им поминък е риболов, отглеждането на няколко вида зеленчуци и добива на Тотора - вид тръстика, от която изграждат къщите и лодките си. Семействата оцеляват, продавайки ръчно изработени украшения, сувенири и плетива, на туристите.

От тук се отправяме към остров Такиле, обект на ЮНЕСКО. Това е най-големият остров, в сърцето на езерото Титикака. Красотата на мястото и плодородието на земята са достатъчни аргументи кралят на Испания да го провъзгласи за Колониална Хасиенда. Островът е населен с общност, наречена такиленьос, друга индианска народност, говорещи езика кечуа и също запазили древните си обичаи. Те ще ни посрещнат на порта пременени в традиционните си пъстри облекла. Виеща се пътека отвежда до градчето, разположено на върха на остров Такиле. Ще направим 45-минутно изкачване по каменни стъпала, на места украсени с красиви каменни арки. Веднъж изкачили се, усилията ви ще се отплатят многократно с невероятните панорамни гледки към езерото, ще се насладим на спокойствието и вкусната храна на Такиле. Ще се запознаем с живота и поминъка на местните островитяни, а за обяд ще опитаме прясна риба на грил, уловена във водите на Титикака.  Връщане на кея и отплаване за Пуно.
Нощувка.
 
 

ДЕН 9:  Пуно - Арекипа

Закуска. Рано сутринта потегляме към Арекипа с луксозен автобус, с други туристически групи, предлагащ удобства за дълги преходи и включена закуска-сандвич и напитка. Арекипа /2300 м.н.в./ е най-красивият и запазен колониален град в Перу. Автобусният преход ще е с продължителност 6 часа / 300 км. Пристигане в Арекипа, посрещане от местния партньор, смяна на автобусите и трансфер за настаняване в хотела. Свободен следобед за почивка и самостоятелно опознаване на града.
Нощувка.

 

ДЕН 10:  Арекипа – Каньонът Колка – Кондор Крос – Арекипа

Днес ще тръгнем преди изгрев за целодневен тур до величественият каньон Колка – перуанският еквивалент на Гранд Каньон в САЩ и един от най-дълбоките в света, за наблюдаване полета на кондорите.
Тръгваме рано сутринта в 3:30-4:00часа, за да преминем 160км/3.5ч. до градчето Чивай за закуска. От там потегляме към наблюдателните площадки Кръста на Кондора - най-добрата точка, откъдето се вижда целия каньон и грандиозния полет на величествения кондор, който гнезди по назъбените скали. След това се насочваме към селището Пинчоло, с 1500-годишни земеделски тераси, построени от пре-инка народа калагуас, селцата Мака и Янке, където ще имате възможност да се снимате с лама и купите сувенири, изработени ръчно от местните жители. Връщане в Чивай за обяд. Към 13:30 часа потегляме обратно към Арекипа – по пътя ще спрем на наблюдателната площадка Пата Пампа, на 4900м височина, около която терена наподобява лунната повърхност. От тук се открива гледка към най-големите перуански върхове и вулкани Ampato, Sabancaya, Hualca-Hualca и Mismi, от който извира река Амазонка. Ще пресечем националният резерват Pampa Cañahuas, в който живеят викуни – един от четирите вида южноамерикански лами. Връщане в Арекипа.
Нощувка.

 

ДЕН 11: Арекипа – Наска

Закуска. Напускаме стаите до обяд и оставяме багажа на съхранение. Днес ще направим полудневен тур на Арекипа, известен като Белия град заради многобройните и великолепни храмове, манастири, колониални къщи и дворци, построени от бял дялан камък. Арекипа е набраздена от реката Чили и се намира в склоновете на вулкана Мисти, в непосредствена близост до вулканите Чачани и Пичу–Пичу. Ще се разходим из лабиринта от улички в красивия, построен от бял камък квартал Сан Лазаро – мястото, където е основан града. Ще се насладим на гледката от арковидната тераса Янахуара, от която вулкана Мисти се открива в цялата си прелест, ще разгледаме екстравагантното имение в бароков стил Casa Moral и най-внушителният централен площад в Перу - Плаза де Армас, заобиколен от палмови дървета, йезуитската църква Ла Компания и Катедралата. Една от най-впечатляващите забележителности на Арекипа е манастира Санта Каталина - град в града, с цветни пасажи, ярко боядисани стени и арки, градини, параклиси, спални помещения и кухни, които дават поглед върху живота на католическите монахини през 16 век. Свободен следобед.
Вечерта потегляме на дълъг преход с луксозен автобус и други туристически групи, предлагащ удобства за дълги пътувания и включена вечеря-сандвич и напитка. Ще пътуваме по Панамериканската магистрала, в посока Наска /570 км, около 9 часа/.
 
 

ДЕН 12: Линиите Наска - от въздух и земя – Паракас

Пристигане в Наска в 6:30 ч сутринта, посрещане от местният партньор, смяна на автобусите и трансфер до хотела за освежаване и почивка преди тура.
Днес денят ни ще е посветен на една от най-големите археологически загадки в света - линиите Наска, датиращи от 2000-3000 години. Открити през 1926г. те представляват древни геоглифи /рисунки/ на гигантски животни, птици, растения и геометрични фигури - прави линии, триъгълници и спирали, начертани на земната повърхност в пустинята Наска.
Линиите се простират до 350км. и могат да бъдат напълно оценени само от въздуха. Сред най-известните са фигурите на 119-метров кондор, 82-метрова маймуна, 164-метров гущер, колибри, паяк, кит, дърво, куче, пеликан, астронавт.... Съществуват много теории как и защо са били създадени, но и до днес остават мистерия. Предполага се, че са дело на древните цивилизации Паракас и Наска.

Възможност за полет над платото Наска /срещу допълнително заплащане - 115 евро/. Полетът се изпълнява с малък самолет Чесна, с продължителност около 35-40 минути.
Преди обяд напускане на хотела на цялата група и посещение на Акведуктите Cantayoc - верига от спираловидни кладенци, дело на напредналата култура Наска. Този шедьовър на хидротехниката продължава да се използва и до днес. Намира се на 4 км източно от град Наска. След това ще направим обиколен тур на някои от известните линии Наска, за да ги видим отблизо така, както малцина туристически групи успяват. Ще бъдете само на крачка разстояние от чудо, оцеляло с векове! Ще почувствате невероятната енергия на това вълшебно място и ще останете смаяни от мащаба на древните тайнствени рисунки!
От тук ще се насочим на север, към курортния град Паракас /172км, около 4 часа/.
Настаняване в хотел. Нощувка.
 
 

ДЕН 13: Паракас - Ика - Уакачина – Паракас

Закуска. Очаква ни незабравимо приключение с моторна лодка /8:00-10:00/ до Балестовите острови, известни още като ”Мини Галапагос” – дом на стотици морски лъвове, хумболтови пингвини, делфини и морски птици - албатроси, корморани, чайки, пеликани...Тук се събира и прочутото гуано! Полуостров Паракас, заедно с Балестовите острови, съставляват Национален парк Паракас - най-големият в Перу, известен с невероятното си биоразнообразие, чиито живот се развива без намесата на човека.
Името на парка идва от названието на бурните ветровете Паракас – силно вилнеещи пясъчни бури, които буквално могат да пометат крайбрежието. Скалните формации на Балестовите острови са ерозирали в множество арки и пещери, с цветове, вариращи от червено до бяло. По време на пътуването ще можем да видим знаменитият Канделабър – гигантски праисторически геоглиф от 200 г. пр. Хр., с формата на огромен свещник. Произходът му все още остава неразгадан, предполага се, че е служил за ориентир на плаващите.
След като се завърнем от морското приключение ще имаме време за разходка по крайбрежната алея и центъра на Паракас, а около обяд ще потеглим за близкия оазис Уакачина /72км, около 1,5 часа/ - на езика кечуа "скрита лагуна". Повечето хора свързват Южна Америка с разнообразна природа и буйна зелена растителност. Но дори и на местата, които са пусти, човек може да открие живот и красота. Оазис Уакачина е изграден като курортно градче около малко естествено езеро, заобиколено от палмови дървета и огромни пясъчни дюни. Ще имаме свободно време за обяд и разходка из оазиса.

По желание - /срещу допълнително заплащане - 40 евро/ - Бъги сафари и сендбординг по 300-метровите пясъчни дюни на оазис Уакачина.

 

ДЕН 14:  Паракас – Лима

Закуска. Днес се разделяме с Паракас и живописното тихоокеанско крайбрежие на Перу, и потегляме обратно за международното летище Хорхе Чавес в Лима, за полет до България /около 3,5 - 4 часа/. Пристигане на летището и чекиране за полета.

 

ДЕН 15:  София

Кацане на летище София.

 
Застраховка „Отмяна на пътуване“:
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка "Отмяна на пътуване". Полицата покрива разходите за анулиране на пътуването, за прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия или негови близки, съкращаване от работа, изпускане на полет и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора. Взима се предвид и възрастта на пътуващия. Стойността на застраховката е между 2% и 5% върху крайната дължима сума по договора за пътуване.
 

 

ДАТИ И ЦЕНИ:

Дата

Цена на възрастен в двойна стая

Цена на възрастен в единична стая

25.04.2021 - 09.05.2021

3 090 евро

3 490 евро

01.09.2021 - 15.09.2021

3 090 евро

3 490 евро

 

ХОТЕЛИ:

  • Лима - 2 нощувки със закуски в хотел Mariel Hotel Boutique или подобен

  • Куско - 1 нощувка със закуска в хотел Ramada by Wyndham Costa Del Sol Cusco или подобен

  • Олантайтанбо - 2 нощувки със закуски в хотел Peru Quechua's Lodge Ollantaytambo или подобен

  • Куско - 1 нощувка със закуска в хотел San Agustin Internacional или подобен

  • Пуно - 2 нощувки със закуски в хотел Sol Plaza Hotel или подобен

  • Арекипа - 2 нощувки със закуски в хотел San Agustin Posada del Monasterio или подобен

  • Наска - 1 нощувка със закуска в хотел Bris Hotel или подобен

  • Паракас - 2 нощувки със закуски в хотел San Agustin Paracas или подобен

 
 

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

  • Заради промяната в надморската височина, след кацане в Куско, понякога може да се появи леко главоболие и чувство на отпадналост, което бързо отминава. Препоръчително е да се пие големи количества чай от листа на кока, който подобрява тонуса и се предлага във всеки хотел, местните магазини и заведения.

  • При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства, е възможно програмата да претърпи промяна! Полетните часове подлежат на препотвърждение от авиокомпаниите!

  • Туроператорът си запазва правото за промяна в реда на разглеждане на забележителностите, при необходимост, с цел оптимизация.

  • Допълнителни екскурзии и мероприятия - заявяват се и се заплащат в България!

 
 

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ И УСЛОВИЯ НА ЗАПИСВАНЕ:

  • Международен паспорт, валиден минимум 6 месeца от крайната дата на пътуването

  • В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметкa

  • Пътуването като цяло НЕ Е подходящо за лица с ограничена подвижност

 
 

 ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕКСКУРЗИИ:

  • Полет над платото Наска. Полетът се изпълнява с малък самолет Чесна, с продължителност около 35-40 минути - 115 евро

  • Бъги сафари и сендбординг по 300-метровите пясъчни дюни на оазис Уакачина - 40 евро

В ЦЕНАТА СА ВКЛЮЧЕНИ:

  •     Самолетен билет София – Лима – София с вкл. летищни такси и 23 кг чекиран багаж
  •     Самолетен билет Лима – Куско с вкл. летищни такси и 20 кг чекиран багаж
  •     2 нощувки със закуски в Лима
  •     2 нощувки със закуски в Куско
  •     2 нощувки със закуски в Олантайтамбо
  •     2 нощувки със закуски в Пуно
  •     2 нощувки със закуски в Арекипа
  •     1 нощувка със закуска в Наска
  •     2 нощувки със закуски в Паракас
  •     Билет за влак Олантайтанбо - Мачу Пукчу - Олантайтанбо /позволеният багаж при пътуването с тези влакове е една ръчна чанта или раница, с тегло до 5 кг./
  •     Билет за посещение нас Мачу Пукчу
  •     Екскурзия до Балестовите острови
  •     Екскурзия до Езерото Титикака и плаващите острови Урос и Такиле
  •     Всички трансфери и автобусни преходи
  •     Всички описани в програмата екскурзии с местни екскурзоводи
  •     Вечеря в ресторант с национална кухня и фолклорно шоу
  •     Застраховка "Здравна помощ при пътуване в чужбина"
  •     Водач на български език

В ЦЕНАТА НЕ СА ВКЛЮЧЕНИ:

  • опълнителни мероприятия и екскурзии, за които изрично е упоменато, че са по желание и не са включени в пакетната цена
  • Разходи от личен характер
  • Бакшиши за шофьори и водачи - около 50 USD
  • Застраховка „Отмяна на пътуване”
  • Лица на възраст над 70 години доплащат за медицинска застраховка

Обща информация

Във връзка с риска от разпространение на вирусите зика, денге и шиконгуня се препоръчва на българските граждани, пътуващи за или пребиваващи в Република Перу да следват стриктно отправените съвети на официалните власти от санитарно-хигиенно естество. Ваксината против жълта треска не е задължителна, но е силно препоръчителна, особено при посещенията на тропическите гори в североизточната част на Перу.
 
Предвид криминогенната обстановка в страната препоръчваме да се избягват неорганизирани от лицензирани туристически компании пътувания до забележителностите на Куско по маршрути по долината на реките Апуримак, Ене и Мантаро или през регионите Аячучо, Хуанкавелика, Хуануко и Хенун. Препоръчваме да се проявява бдителност и предпазливост при посещения или транзитно преминаване през зоните около границите с Боливия и Колумбия. Необходимо е да се следват указанията на местните власти в региона около границата с Еквадор, където все още не е напълно прочистено от противопехотни мини.
 
Препоръчва се българските граждани, пътуващи за или пребиваващи в Република Перу, да се регистрират на интернет сайта на МВнР или да предоставят координати за връзка на посолството на Република България в Бразилия.

Телефон за връзка при спешни случаи:
Национална полиция – 115
Спешни случаи, изискващи съдействие от полицията - 105
Туристическа полиция - 0800-22221      
Спешна помощ и служба за пожарна безопасност -  116


Местна валута
Ново сол (nuevo sol); US$ 1.00 = S 3.30
Интересни факти
Перу се слави с едни от най-зрелищните природни гледки в цяла Южна Америка.
Красивите перуански Анди са дом на местните туземци, които още говорят на древния индиански език кечуа и водят традиционен начин на живот.
Перу е имал богат културен живот в древната столица на Инките – Куско и изгубения град Мачу Пикчу хиляди години преди появата на испанските завоеватели.
Официални езици - испански, кечуа и аймара.
Престъпност и сигурност
Високо ниво на криминална престъпност.

Рискове за сигурността произтичат от дейността на криминални групи, занимаващи се с грабежи и нападения (особено в градове като Трухийо, Ика и Чиклайо) или трафик на наркотици в зони от страната с недостатъчно присъствие на полиция и въоръжени сили като долината на реките Апуримак, Ене и Мантаро (регионът е по-известен като VRAEM). Тъй като тези местности се намират сравнително близо до туристическите забележителности в Куско, препоръчително е при неорганизиран туризъм де се избягват маршрути през VRAEM. В регионите Аячучо, Хуанкавелика, Хуануко и Хенун (също недалеч от Куско) все още се регистрира дейност на фракции от бившата терористична организация „Сияйна пътека“ (Sendero Luminoso), като туристически автобуси често са обект на нападения и по тази причина посещения в изброените региони следва да се избягват. При посещения в 20 километровата зона по границата с Колумбия трябва да се проявява бдителност и предпазливост, тъй като се счита, че все още активни паравоенни групи в Колумбия могат да използват тази зона като база за своята дейност, включително наркотрафик. Необходимо е да се следват указанията на местните власти в региона около границата с Еквадор, където все още не е напълно прочистено от противопехотни мини.

Митнически изисквания
Превозни средства с чуждестранни номера могат да пътуват свободно при условие, че носят разрешение за влизане "Талон за плащане на мито", издаден от митницата при влизане в страната, или от Туристически и автомобилен клуб в страната по произход.

При влизане в Перу в паспорта на чуждестрани граждани задължително се поставя печат, удостоверяващ датата. Същият печат се поставя и върху отрязъка от предварително попълнената от чужденеца миграционна карта (TAM). Отрязъкът от ТАМ следва да се съхранява до напускане на страната.

Багажът, който може да се приеме, че е за лично ползване, не подлежи на митническо облагане. Извършват се засилени проверки при напускане на страната с цел спазване на забраната за износ на оригинални археологически артефакти, включително фосили и предмети, свързани с историята на Перу преди колониалния период. Препоръчва се закупуването на реплики на подобни предмети да става само в лицензирани магазини, като такива стоки е необходимо да бъдат снабдени с разрешение от Националния институт за култура на Перу. Незаконен е също износът на редки животински или растителни видове, включително е възможно задържането на стоки и сувенири, съдържащи редки насекоми, пера от птици или растения. При установяване на такива нарушения се налагат значителни по размер глоби и е възможно да бъде постановено задържане в затвор.  

Разрешено е внасянето и изнасянето без деклариране на парични суми в размер до 10 хил. щатски долара или тяхна равностойност в друга валута. При внасяне на суми между 10 хил. щ.д. и 30 хил. щ.д.  или тяхна равностойност в друга валута е задължително попълването на декларация. Не се разрешава внасяне на по-големи суми, освен ако не е получено разрешение, издадено от фирма с лиценз от Главно управление „Банки и сигурност“ на Перу.

При пътуване в Перу с домашни любимци (кучета и котки) е задължително представянето на сертификати за обезпаразитяване и ваксиниране. При внос на други животински видове (папагали, влечуги, примати) е задължително получаването на санитарно разрешително.

Особености на законодателството
Страната е известна като производител на кокаин. В рамките на редица международни програми се осъществява последователна политика, насочена към борбата с производството и трафика на наркотици. Международните летища в Перу са оборудвани с най-съвременна техника за контрол на трафика на наркотични вещества. Минималната присъда за трафик на наркотици е 5 години.
Препоръчваме на пътуващите да избягват придобиването и внасянето в Република България на стоки,съдържащи листа от кока (например, шоколад, чай и други подобни хранителни продукти), макар те да са фабрично произведени и легално разпространявани в търговската мрежа на територията на Република Перу.

В Перу се налагат значителни по размер глоби при повреждане на туристически обекти, като в Мачу Пикчу всеки турист е длъжен да спазва стриктно всички указания, включително забраните за достъп до определени места.

В Перу е забранено заснемането на военни инсталации, оборудване или места в близост до военни обекти.

Движение по пътищата
Международната шофьорска книжка може да се използва на територията на Перу.
Здравеопазване
На посетителите се препоръчва да имат ваксинации срещу жълта треска, едра шарка, коремен тиф, хепатит и малария.

Обществените болници в Перу не предоставят безплатни здравни услуги на чужденци, поради което е препоръчително преди пристигане в страната да бъдат направени медицински застраховки.  

Климат
Независимо, че Перу е държава, която е разположена на Екватора, в нея преобладава тропичния и екваториалния климат. В екваториалния климатичен пояс има само 1 сезон, който е характеризиран с много валежи. В тропичния пояс има два сезона - зима и лято, като ветровете са тропични.

Цялата територия на Перу е разположена върху сеизмична зона (т.нар. Тихоокеански огнен кръг) и земетресения с различен магнитуд не са рядкост, като повечето от тях не предизвикват значителни материални щети. В страната е регистрирана и вулканична активност, особено в платото Семая около вулкана Убинас в близост до границата с Боливия. В този район не се препоръчват неорганизирани туристически посещения и поради ниските температури през по-голямата част от годината.  
 
При посещенията на някои от най-големите туристически обекти – Куско, Мачу Пикчу, езерото Титикака, следва да се отчита голямата надморска височина, която може да е причина за прилошаване и необходимост от оказване на медицинска помощ.
 
През периода юни-септември количеството на валежите в централната планинска част на Перу е значително, което повишава риска от свлачища.
 
При пътуване в пустинните части на страната (в южната част на страната) трябва да се отчита лошото състояние на пътищата и високия риск от пътно-транспортни произшествия както и вероятността сигналът на мобилните телефони и на GPS устройствата да не бъде добър. Големите температурни амплитуди в тези райони също създават рискове за здравето. 
 

Предвид значителния риск от земетресения, вулканична дейност, свлачища и наводнения в Перу е честа практика да се обявяват локални извънредни ситуации. В повечето случаи до мярката се прибягва, за да бъдат осигурени средства от националния бюджет за реакция. При такива ситуация се въвеждат забрани за движения в определени зони и се препоръчва да не се консумира вода от местните водоизточници и да се вземат предпазни мерки (при вулканична дейност) за предпазване на дихателните пътища от фини прахови частици. Препоръчва се изрично да бъде уточнявано със застрахователните компании как обявяване на извънредно положение може да се отрази върху покритието на здравните застраховки.
 
За районите, в които е обявено извънредно положение, информация може да се получи от Националния институт на Перу за гражданска защита (INDECI). 
 
Документи за пътуване и визов режим
Паспортът трябва да е с валидност над поне шест месеца от датата на влизане.
Българските туристи могат да пребивават в Перу до 90 дни без виза.
Пътуващите със самолет дължат летищна такса в размер на 30 щатски долара.
На туристите е разрешен 30 до 90-дневен престой, който е подпечатан в паспортите им и върху туристическата карта, която трябва да се върне при напускане на страната. Реалната продължителност на престоя се определя от имиграционния служител при влизането.
Тридесетдневно удължаване на визата струва около $ 50 и може да бъде получено в имиграционните служби в големите градове.
Престоят може да бъде удължаван общо до 180 дни.
Трябва обаче да се има предвид, че за пътуващите в Перу по работа, бизнес-визата е задължителна. При пристигането си в Перу, притежателят на бизнес виза трябва да се регистрира в Dirección General de Contribuciones за целите на данъчното облагане. Бизнес-визата важи за 183 дни. За удължаването на посещението трябва да бъде подадено заявление в Dirección General de Migraciones.

При пресрочване на определения във визата престой се налага глоба, която следва да се плати преди напускането на Перу. Размерът на глобата варира, като в общия случай за всеки ден просрочено пребиваване се заплаща по 1 щатски долар. 

За бизнес виза са необходими:
  • Валиден паспорт.
  • Напълно попълнен и подписан формуляр за кандидатстване за виза.
  • Една цветна снимка (паспортен формат, на бял фон).
  • Двупосочен билет или резервация, посочваща датите на пристигане и заминаване от Перу.
  • Платена такса в размер на 30 щатски долара.
  • Писмо от работодателя, потвърждаващо трудовия ви статус и характера на дейността в Перу. Задължително писмото трябва да съдържа номера на паспорта и да се посочва, че всички разходи се покриват от работодателя.
  • Доказателство за платежоспособност на изпращащата фирма или компания.
  • Ако пътуването е свързано с перуански колега, е нужно писмо от перуанската компания, подписано от представител на фирмата, и трябва да бъде отбелязан номерът на перуански документ за самоличност или на паспорта и/или идентификационен номер на карта за самоличност на чужденец.

Практически съвети

Туристическият престой на ден обикновено излиза  между $ 25 -  $ 100.
Пазаренето е нормално за страната, особено при таксиметровите шофьори.
Най-добрите места за обмяна на пари обикновено са casas de cambio (чуждестранни обменни бюра). Най-лесни за обмен са щатските долари и еврото.
Паспорт и туристическа карта на лицето трябва да се носят по всяко време.
От съображения за сигурност се препоръчва на туристите носенето на фотокопие на двата документа и те да са на отделно място от оригиналите.

Използването на щатски долари за разплащане е възможно в хотели и ресторанти в столицата Лима. Разплащането с кредитни карти не е популярен метод на плащане и е възможно само в по-големи магазини, ресторанти и хотели, като е практика да се изисква и документ за самоличност.
 
Предвид големия брой на престъпления, свързани с фалшифициране на кредитни карти, повечето банки са въвели лимити на теглене от банкомат. Препоръчва се преди пътуване до Перу да се установи контакт със съответната банка за получаване на информация относно лимитите за теглене и допустимостта на многократни тегления на пари от банкомати в Перу.
 
При посещения в нощни клубове се препоръчва поръчаните напитки и храна да не се оставят без надзор, тъй като е честа практика поставянето от криминални групи на забранени вещества с цел улесняване на извършването на грабеж.
 

Консулски услуги

Заверки и легализации
За да бъдат валидни в България и да могат да послужат пред българските институции, всички издадени от властите на ’Перу документи на български граждани, следва да имат поставен щемпел на неговото Министерство на външните работи. След това е необходимо да бъдат заверени от посолството на Перу в Бразилия. Подписът и заверките на перуанското  посолство в Бразилия се заверяват от консулската служба при посолството на България в бразилската столица.
Така оформени, документите трябва да бъдат преведени на български език от оторизирана фирма в България и заверени в отдел „Заверки и легализации” на Министерството на външните работи на Република България.
Европейски временен паспорт
При спешни случаи (като изгубен паспорт) българските граждани могат да потърсят на място съдействие от дипломатическо представителство на държава-членка на ЕС за издаване на документ за пътуване.

Оферта № Е1451