TA Кунчев Травъл ЕООД
Лиц. № РКК - 01 - 6021.
тел./ факс: +359 746 38400, моб.: +359 885 887774
info@kunchevtravel.com, www.kunchevtravel.com

Екскурзия в КАНАДА - Ниагара, Монреал, Квебек и Торонто! Със самолет и обслужване на български език!

Продължителност: 10 дни / 8 нощувки

Вид транспорт:
Самолет

Маршрут: Монреал - Квебек - водопадът Монтморенси - Уендак - Отава - архипелагът Хиляда острова - Кингстън - Торонто - Ниагара

Дати на отпътуване: 10.06.2024, 11.07.2024, 25.09.2024, 23.10.2024

Код на програма: E-61

Цена от:

6199 лв.


Дата Цена Запитване

ОФЕРТАТА Е ИЗТЕКЛА!
Моля проверете други наши предложения за Екскурзии Канада


Програма:

 

Ден 1

Отпътуване от летище София в 10:00 ч. с полет на авиокомпания „Turkish Airlines“ за Истанбул. Пристигане в Истанбул в 11:25 ч. Отпътуване за Монреал в 14:05 ч. Кацане в 17:40 ч. на летището в Монреал - културната столица на Канада и вторият най-голям френско-езичен град в света. Трансфер до хотела. Настаняване. Нощувка.

 

Ден 2

Закуска. Панорамна обиколка с местен екскурзовод на Монреал – разположен на едноименния остров, Монреал е един от най-старите и "най-европейски" градове в Северна Америка, предлагащ вълнуваща смесица от френска и английска история и култура, чието име произлиза от възвишението „Маунт Роял“: Старият град, притежаващ огромна историческа и културна стойност; възвишението „Маунт Роял“; базиликата “Нотр-Дам дьо Монреал“ (отвън), издигната върху останките на параклис, датиращ от 1673 г.; старото пристанище, превърнало се в любимо място за местните; възвишението „Маунт Роял“ - една от географските забележителности на острова, от където се открива впечатляваща гледка към града и река Сейнт Лорънс; централен Монреал с калдъръмени улици, много ресторанти и небостъргачи, който представлява система от взаимно свързани офисни кули, хотели, жилищни и търговски комплекси, зали за различни събития и изложби. Свободно време или по желание изкачване на кулата Монреал – най-високата наклонена кула в света, която се издига на 175 м височина и под ъгъл от 45 градуса и в която се намира Монреалската обсерватория и посещение на Монреалската ботаническа градина – една от най-известните ботанически градини в света, основана през 1931 г. по време на Голямата депресия. Нощувка.


 

Ден 3

Закуска. Oтпътуване за Квебек, един от най-старите градове в Северна Америка, столица на едноименната провинция Квебек. Като люлка на френската цивилизация в Северна Америка, Квебек е жив урок по история със забележителна смесица от архитектура, изкуство и култура, включен в списъка на ЮНЕСКО. Пристигане в Квебек около обяд. Панорамна обиколка на града с местен екскурзовод: крепостните стени – една от най-известните забележителности, изключително добре запазени след близо 400 години; Цитаделата – военна крепост завършена през 1812 г. и най-старата военна сграда в Канада, използвана днес като официална резиденция на монарха и генерал-губернатора; внушителната сграда на парламента; равнините на Абрахам – място с изключително историческо значение, където се е провела една от най-големите битки между френската и британската армия; Шато Фронтенак – исторически хотел, открит през 1893 г., днес най-често снимания хотел в света; терасата „Дуферин“ – дълга около километър и половина алея с настилка от дъски, от която се открива великолепна гледка към река Сейнт Лорънс; площад Роял – често наричан историческото и духовно сърце на Квебек. Настаняване. Свободно време – необходимо е ползване на градски транспорт. Нощувка.


 

Ден 4

Закуска. Отпътуване за базиликата Света Анна де Бопре, разположена на северния бряг на река Сейнт Лорънс. Това е едно от най-известните и посещавани светилища на Канада, привличащо годишно над 1 милион поклонници от цял свят. Първият параклис е бил построен през 17 в., за да съхранява чудотворната статуя на Света Анна. Според легендата първото чудо се случило още при строителството на първия параклис когато един от строителите, който страдал от ревматизъм и се придвижвал с патерица, бил чудодейно изцелен. След това са документирани още много такива случаи на чудодейни събития, което бързо превръща параклисът в място за поклонение. През 1872 г. пожар унищожава първоначалната базилика, в резултат на което е построена нова нео-романска базилика в периода 1926 г. – 1931 г. Интерес представляват цветните витражи и мозайки, фините скулптури и картини на известни европейски и канадски художници. Фото-пауза при водопада Монтморенси. Със своята височина от 83 м той е по-висок от Ниагарския водопад, но за сметка на това е значително по-тесен. Водопадът се намира на устието на река Монтморенси, където тя пада от скалния бряг в река Сейнт Лорънс. Водопадът носи името на херцога на Монтморенси - покровител на Самюел дьо Чамплейн, който предприема пътешествие през 1603 г.q по време на което е открит водопада. Отпътуване за остров Орлеан, наричан „градината на Квебек“, заради плодородната си почва и близост до град Квебек. Островът е едно истинско бижу със своята пасторална природа и зашеметяващи панорамни гледки към водопада Монтморенси и Квебек. На този остров си произвежда световно известния ликьор от касис. Свободно време за обяд. Връщане обратно в Квебек. Свободно време – необходимо е ползване на градски транспорт или по желание екскурзия до Уендак – резерват на северноамериканското индианско племето хурон-уендат или наричано още виандот, формирано в средата на 17 в. от остатъци от племената хурони и тиононтати. Посещение на селището Хурон – традиционно селище, разработено от самите индианци, за да представят по-добре своята култура и традиции преди пристигането на белите по техните земи. Нощувка.



 

Ден 5

Закуска. Отпътуване за Отава - столицата на Канада, призната за третия най-чист град в света. Намира се в източната част на провинция Онтарио, на едноименната река. Градът е основан през 1826 г. с името Байтаун (Bytown), а през 1855 г. приема името Отава. Днес е технологичен и политически център на Канада и се счита за един от най-красивите градове в света. Първоначалните граници на града се разширяват постепенно, чрез включването на нови райони. През 2001 г. територията на града нараства значително, чрез обединяването на нови градове. Името „Отава” произлиза от думата “adawe” и означава „търгуване”. Панорамна обиколка с местен екскурзовод на Отава: Парламентарният хълм с величествените неоготически сгради на Парламента; каналът Ридо, открит през 1832 г. и включен в списъка на ЮНЕСКО; хотел „Шато Лорие“ – внушителен хотел, построен през 1912 г., най-красивият хотел в канадската столица, пресъздаващ атмосферата на средновековен замък с великолепна мебелировка и изтънчено обслужване; площадът на Конфедерацията – вторият по значение обект в Отава с триъгълна форма, в чиито център се издига Националния военен мемориал, посветен на канадците, загинали по време на Първата и Втората световни войни, както и по време на Корейската война. Трансфер до хотела. Настаняване. Свободно време – необходимо е ползване на градски транспорт. Нощувка.



 

Ден 6

Закуска. Посещение с местен екскурзовод на Канадския исторически музей с впечатляващата Гранд зала, която заема централно място в архитектурата на сградата. Музеят предлага великолепна експозиция свързана с културата на местното коренно население, както и за историята на Канада от европейската колонизация до наши дни. Посещение на Военния музей, чиято сграда се отличава с великолепен дизайн. Експозицията на музея обхваща цялата военна история на Канада от времето на конфликтите между индианските племена до пристигането на европейците и най-съвременните военни конфликти. Свободно време – необходимо е ползване на градски транспорт или по желание разходка с корабче (около 1 ч. и 30 мин.) по река Отава с невероятни гледки към града (осъществява се при подходящи метеорологични условия). Нощувка.


 

Ден 7

Закуска. Отпътуване за Рокпорт. Едночасов круиз из приказния архипелаг Хиляда острова – една от най-големите забележителности на Канада. Архипелагът Хиляда острова се състои от 1864 острова и прекосява Канадско-Американската граница. Разположен е в река Сейнт Лорънс и се простира на 80 км по течението на реката като най-голямо струпване на острови има между Кейп Винсент и Александрия Бей в САЩ и между Кингстън и Рокпорт в Канада. Представлява пъстра мозайка от острови, някои от които са приютили къщи, а други са се превърнали в туристически курорти. Отпътуване за Кингстън – разположен в източната част на Южно Онтарио, там където езерото Онтарио се влива в река Сейнт Лорънс, градът привлича хиляди туристи заради впечатляващата си архитектура от 19 в. Градът е известен с прозвището „варовиковият град“, тъй като при изграждането на запазените днес исторически сгради е бил използван местния варовик. Свободно време за обяд. Отпътуване за Торонто. Посещение на Си Ен Тауър – със своите 553 м е една от най-високите сгради в света, открита през 1976 г., за да изпълнява ролята на телевизионна кула. Изкачване с асансьор до панорамната зала, откъдето се открива великолепен изглед към града, а в ясни слънчеви дни може да се наблюдава водопада Ниагара и територии на САЩ зад езерото Онтарио. Настаняване. Свободно време – необходимо е ползване на градски транспорт. Нощувка.


 

Ден 8

Закуска. Полудневна екскурзия до Ниагарския водопад – едно от чудесата на природата, който се простира между две държави и между градовете близнаци Ниагара Фолс (САЩ) и Ниагара Фолс (Канада). Водопадът се състои от три части: Подковата, наречена така заради формата си), Американския водопад и по-малкия водопад Брайдъл Вейл. Подковата е най-голямата от трите части на водопада и се намира на територията на Канада, от където гледката към водопада е много по-вълнуваща. Вълнуваща разходка с корабче за наблюдение на водопада (около 20 мин). По желание разходка с хеликоптер над водопада. Отпътуване за Ниагара он дъ Лейк – елегантно, живописно градче, разположено на брега на езерото Онтарио, считано за едно от най-красивите в Канада. Свободно време. Връщане обратно в Торонто. Панорамна обиколка с местен екскурзовод на Торонто: старото Кметство – една от най-известните сгради в Торонто, построена в романски стил, днес в нея се помещава съдебната палата; новото Кметство – една от най-отличителните сгради на града; Парламентарната сграда на провинция Онтарио; Университетът на Торонто; Китайският квартал; търговският център „Ийтън“ – огромен ултра-модерен търговски комплекс, лабиринт от универсални и специализирани магазини, бутици, ресторанти и кафенета. Нощувка.



 

Ден 9

Закуска. Напускане на хотела (багажът се оставя в стая за багаж в хотела). Свободно време в Торонто – необходимо е ползване на градски транспорт. Трансфер до летището. Отпътуване за Истанбул в 22.30 ч. с полет на авиокомпания „Turkish Airlines“.



 

Ден 10

Пристигане в Истанбул в 15.15 ч. Отпътуване за България в 19.25 ч. с полет на авиокомпания „Turkish Airlines“. Пристигане на летище София (Терминал 2) в 20.45 ч.

 




Продължителност на туристическата програма: 10 дни
Брой нощни пътувания по туристическата програма: 1 ден

Вид на пътуването: организирано пътуване

Тип транспорт: самолет

 

настаняване

валидна
(от - до)

цена

Двойна стая с отделни легла (не се гарантира)

-

настаняването е включено в основната цена

Двойна стая със спалня (не се гарантира)

-

настаняването е включено в основната цена

Допълнително легло в двойна стая

-

настаняването е включено в основната цена

Единична стая

-

399 BGN

 

 

  Допълнителни услуги: 

възрастова група / цени  

Електронна оторизация за пътуване в Канада (eTA - Electronic Travel Authorization)

до 100 години / 10 BGN

Изкачване на кулата Монреал и посещение на Монреалската ботаническа градина (с вкючени входни такси за кулата и ботаническата градина) и местен екскурзовод на турист при минимум 10 туристи

от 1 до 100 години / 99 BGN

Екскурзия до резервата Уендак с посещение на традиционното селище Хурон, на турист при минимум 10 туристи

до 100 години / 65 BGN

Разходка с корабче по река Отава (разходката продължава около 1 ч. 30 мин.) на турист при минимум 10 туристи

от 1 до 100 години / 59 BGN

Панорамна разходка с хеликоптер над Ниагарския водопад (продължителността е около 10 минути) на турист при минимум 5 туристи

от 1 до 100 години / 199 BGN



 

Пояснения:

 
  • За да се реализират допълнителните услуги и мероприятия по програмата, е необходимо да се заявят още при сключването на договора за организирано пътуване, тъй като осъществяването им е свързано с предварителни резервации.
  • Възможна е промяна в полетното разписание от страна на авиокомпанията.
  • Екскурзията се провежда при минимум 15 записани туристи.
  • Часово време: София 12 ч.; Монреал, Торонто 05 ч.
  • Валутни курсове: 1 € = 1.52 CAD
  • Пътуването като цяло не е подходящо за лица с ограничена подвижност!
  • Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.
  • Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валиден паспорт минимум 6 месеца след датата на влизане в страната и предварително издадена електронна оторизация (Electronic Travel Authorization). От 1 декември 2017 г. (16:00 ч българско време) отпада необходимостта от визи за българските граждани, които планират пребиваване в Канада до 6 месеца с цел туризъм, бизнес или гостуване. Българите, които пътуват със самолет до Канада ще трябва да получат предварително одобрение чрез Електронната система за издаване на предварително разрешение за пътуване до Канада (eTA). Разрешението е валидно за срок от 5 години. Онези, които вече имат издадена валидна виза за Канада могат да продължат да пътуват с нея, без да е необходимо да кандидатстват за одобрение (eTA). Тези , които вече имат издадено такова разрешение могат да продължат да пътуват докато изтече. Молба за еTA българските граждани могат да подават само на официалната електронна страница на правителството на Канада - Canada.ca/eTA . Процесът се осъществява изцяло онлайн и отнема само няколко минути. За подаването на искане за предварително одобрение са необходими валиден паспорт, кредитна или дебитна карта, с която се заплаща такса в размер на 7 CAD (канадски долара) и валиден имейл адрес. В повечето случаи заявките се одобряват в кратък срок. Процесът на обработване на молбата може да отнеме до няколко дни, ако се изисква предоставяне на доказателствени документи.

Цената включва:

 
  • Самолетен билет София - Истанбул - Монреал и Торонто - Истанбул - София на авиокомпания "Turkish Airlines" с включени всички такси, чекиран багаж до 30 кг и ръчен багаж до 8 кг
  • посрещане на летището от представител на обслужващата агенция
  • Групов трансфер летище - хотел - летище
  • Транспорт по описания в Канада маршрут с туристически автобус
  • 2 нощувки със закуски в хотел *** в Монреал
  • 2 нощувки със закуски в хотел *** в Квебек
  • 2 нощувки със закуски в хотел *** в Отава
  • 2 нощувки със закуски в хотел *** в Торонто
  • туристическа програма с местни екскурзоводи в Монреал, Квебек, Отава и Торонто
  • посещение на базиликата Света Анна де Бопре
  • фото-пауза при водопада Монтморенси
  • посещение на Канадския исторически музей в Отава с местен екскурзовод и включена входна такса за музея
  • посещение на Военния музей в Отава с местен екскурзовод и включена входна такса за музея
  • круиз из архипелага Хиляда острова (около 1 час)
  • входна такса за кулата Си Ен Тауър в Торонто
  • екскурзия до Ниагарския водопад с местен екскурзовод и включена разходка с корабче
  • застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" с асистанс и лимит на отговорност 30 000 EUR
  • водач-преводач от България

Цената не включва:

 
  • Електронна оторизация за пътуване в Канада (eTA - Electronic Travel Authorization). Туристите могат да заявят самостоятелно тази оторизация на официалната електронна страница на правителството на Канада - Canada.ca/eTA и да заплатят таксата от 7 CAD с дебитна или кредитна карта или да заявят допълнителната услуга и да получат съдействието на агенцията за издаването на оторизацията.
  • Изкачване на кулата Монреал и посещение на Монреалската ботаническа градина
  • Екскурзия до Уендак
  • Разходка с корабче по река Отава
  • Полет с хеликоптер над Ниагарския водопад
  • Обеди и вечери
  • Бакшиш за шофьора (5-6 CAD на турист на ден - заплаща се задължително на място в края на екскурзията)
  • Бакшиш за местните екскурзоводи (5-6 CAD на турист на ден - заплаща се задължително на място за всеки местен екскурзовод)
  • Входни такси и билети за други музеи, обекти и прояви, посещавани по желание
  • Градски транспорт
  • Разходи от личен характер

Обща информация

Местна валута

Канадски долар (CAD)

Официални езици са английски и френски.

Престъпност и сигурност

Канада е относително безопасна страна.

Посетителите следва да вземат обичайните мерки за сигурност.

Не е препоръчително да се носят големи суми пари в брой.

Ако станете жертва на престъпление в Канада, трябва да се обърнете към най-близкия полицейски участък и към Посолството на Република България в гр. Отава или Генералното консулство в Торонто.

Митнически изисквания

Не се декларират и не подлежат на обмитяване вещи и принадлежности за лична употреба, ако са в рамките на нормалното количество.

Съществуват следните ограничения: забранено е внасянето на оръжие, боеприпаси, избухливи вещества и наркотични вещества, месо, млечни продукти, плодове и зеленчуци без разрешение на санитарните власти.

Допуска се безмитен внос от пътници над 19 години на 1.5 литра вино, 1.14 л твърд алкохол, 24 бири по 335 мл., 200 броя цигари, 50 пури и до 200 гр. тютюн, индивидуални подаръци до 60 канадски долара всеки.

Лекарства могат да се внасят, когато са в оригинални опаковки, с описание на съдържанието.

Домашни животни могат да се внасят, ако имат документи от ветеринар, че са здрави и са ваксинирани срещу бяс.

Митнически изисквания за Канада можете да изтеглите от ТУК.

Няма ограничения за максималната допустима сума в брой, която може да носите в себе си. Сумите над 10 000 к.д. или равностойността им в чужда валута задължително се декларират или има опасност да бъдат конфискувани, а при нарушения в особено големи размери може да последва и принудително задържане на лицето, пренасящо сумата в брой.

Допълнителна информация за канадските митнически изисквания и разпоредби може да намерите на адрес: http://www.cbsa-asfc.gc.ca/menu-eng.html

Особености на законодателството

По време на пребиваването си на територията на Канада българските граждани трябва да съблюдават и спазват законите и обичаите на страната. По време на престоя Ви попадате под тяхната юрисдикция. Препоръчваме предварително да се информирате за тях и да ги спазвате. Наказанията за нарушаване на закона могат да бъдат много по-строги от тези в България за същите нарушения.

Обръщайте специално внимание и спазвайте местните правила за притежание и консумация на алкохолни напитки и психотропни вещества. В Канада продажбата и консумацията на алкохол на обществени места е забранена.

Движение по пътищата

Няма особености в движението по пътищата – следва стриктно да се спазват уличните знаци и указателни табели.

С шофьорска книжка, издадена от българските власти, можете да шофирате за срок от два до три месеца, в зависимост от провинцията.

Застраховката на автомобила е задължителна.

За наемане на автомобил са необходими кредитна карта и шофьорска книжка.

Здравеопазване

Нивото на здравеопазването е сравнително добро. Наложително е преди пътуване да се снабдите с медицинска застраховка за пътуване в чужбина. Таксите за здравни услуги за лица, които не са граждани на Канада и не пребивават постоянно в Канада, са изключително високи и варират от 1000 до 2000 канадски долара за дневен престой. Няма заразни заболявания, които да налагат задължителна ваксинация.

Документи за пътуване и визов режим

От 1 декември 2017 г. (16:00 ч българско време) отпада необходимостта от визи за българските граждани, които планират пребиваване в Канада до 6 месеца с цел туризъм, бизнес или гостуване.  

Българите, които пътуват със самолет до Канада ще трябва да получат предварително одобрение чрез Електронната система за издаване на предварително разрешение за пътуване до Канада (eTA). Разрешението е валидно за срок от 5 години. 

Онези, които вече имат издадена валидна виза за Канада могат да продължат да пътуват с нея, без да е необходимо да кандидатстват за одобрение (eTA). Тези , които вече имат издадено такова разрешение могат да продължат да пътуват докато изтече. 

Българските граждани, които влизат на територията на Канада през сухопътните или морските граници на страната не се нуждаят от предварително одобрение през eTА.  

Продължителността на разрешения престой при пътуване без виза може да бъде до 6 месеца и се определя от канадските гранични власти при влизане в страната. 

Молба за еTA българските граждани могат да подават само на официалната електронна страница на правителството на Канада - Canada.ca/eTA . Процесът се осъществява изцяло онлайн и отнема само няколко минути. За подаването на искане за предварително одобрение са необходими валиден паспорт, кредитна или дебитна карта, с която се заплаща такса в размер на 7 CAD (канадски долара) и валиден имейл адрес. 

В повечето случаи заявките се одобряват в кратък срок. Процесът на обработване на молбата може да отнеме до няколко дни, ако се изисква предоставяне на доказателствени документи. 
 

Работа в Канада

Министерството на външните работи на Република България обръща внимание, че отпадането на визовите ограничения засяга само българските граждани, пътуващи и пребиващи в Канада краткосрочно. Новите правила не засягат лицата, които желаят да работят или учат в страната.  

Българските граждани, които искат да работят легално на територията на Канада могат да получат подробна информация за необходимите документи на адрес:  http://www.canadainternational.gc.ca/romania-roumanie/visas/work_temp_travailler.aspx?lang=eng

Разрешения за работа се издават от Министерството на гражданството и имиграцията на Канада, като за целта се кандидатства в изнесения визов център на Канада в София или онлайн.

На незаконно работещите лица се налага глоба, а при повторно нарушение те се депортират от страната.

Практически съвети

Не е задължително, но е добре да се регистрирате в Посолството или Генералното консулство, особено в случай че пътувате в отдалечените провинции на Канада. Това би улеснило връзката с Вас при спешен случай или при необходимост.

Преди да отпътувате от Република България или веднага след пристигането Ви, запишете адресите и телефоните на Посолството или Генералното консулство в Канада. Администрацията на хотелите, в които отсядате, тур операторите, уреждащи престоя Ви, и органите на местната полиция при необходимост е уместно да разполагат с тези данни.

Ако по някаква причина бъдете задържан от местните власти, изисквайте да Ви бъде осигурен контакт с Посолството в Отава или Генералното консулство в Торонто. Консулският служител ще установи във възможно най-кратък срок връзка с Вас.

В случай на кражба на личните ви документи, парични средства, билети за пътуване и пр. незабавно известете лично и писмено най-близката полицейска служба и поискайте копие от протокола за установяване на събитието. Свържете се с Посолството в Отава или Генералното консулство в Торонто, за да направите постъпки за получаване на необходимите документи за продължаване на пътуването Ви или за завръщането Ви в България.

Пряка финансова помощ може да получите от Посолството в Отава или Генералното консулство в Торонто, само ако Ваши роднини или близки лица депозират необходимата Ви сума в Министерството на външните работи, дирекция „Финансово-стопански дейности”.

Съветваме Ви предварително да сключите договор за здравна, туристическа, пътна или друга застраховка.

Поставяйте всички лекарства в оригиналните им опаковки и проверявайте дали някои от тях не се считат за незаконни наркотични средства в чужбина. Ако ползвате такива вещества, носете копие на лекарско предписание, потвърждаващо този факт.

Избягвайте да пренасяте вещи на трети лица при преминаване на граница.

Телефонът за спешни случаи на територията на Канада е 911.

Консулски услуги

Заверки и легализации

Документи, произхождащи от България

Органи, компетентни да поставят „апостил”върху български официални документи:

Министерство на правосъдието - за актовете на съдилищата и нотариусите;

Министерство на външните работи - за всички останали официални документи (документите за гражданско състояние и адресна регистрация на общините; различните удостоверения, сертификати, лицензи и други на министерства, държавни агенции и комисии; документите за образование, придобити квалификации и правоспособност и други подобни).

В случаите, когато такива документи са предназначени за Канада, те следва да бъдат представени за последващо легализиране в Посолството в Отава или Генералното консулство в Торонто.

Посолството и Генералното консулство могат да легализират български официални документи само ако те са снабдени със заверка „апостил” от Министерство на външните работи или Министерство на правосъдието на Република България.

Документи, произхождащи от Канада

Преди да бъдат легализирани от Посолството в Отава или Генералното консулство в Торонто, с оглед използването им в България,издадените от канадски институции и длъжностни лица документи следва да бъдат легализирани от Департамент на външните работи, търговията и развитието на Канада:

Департамент на външните работи, търговията и развитието
(Department of Foreign Affairs, Trade and Development)

Authentication and Service of Documents Section (JLAC)

Адрес: 125 Sussex Drive, Ottawa, ON K1A 0G2

Тел.: +1 800 267 8376

Факс: +1 613 944 7078 

Изготвяне на лични документи

Посолството на Република България в Отава и Генералното консулство в Торонто извършват подмяна на личните документи на български граждани и разполагат с необходимата техника за снемане на биометрични данни (дигитална снимка, пръстови отпечатъци и дигитален подпис).

Гражданско състояние

За да бъде признат в България, документ издаден от канадските институции, той следва да бъде легализиран по упомената процедура и преведен на български език.

В Посолството в Отава и Генералното консулство в Торонто се извършват дейности по гражданско състояние: отразяване в българските регистри на раждания, сключени бракове и смърт на български граждани, настъпили в чужбина.

  • Регистриране в Република България на деца на български гражданин/и, родени в Канада, въз основа на канадски акт за раждане

Всеки български гражданин притежава единен граждански номер (ЕГН) - уникален номер, с който физическите лица се определят еднозначно. ЕГН придобиват всички новородени деца, включително и тези в чужбина, след тяхното вписване в регистрите на населението в общината по постоянния адрес на техните родители.

Съставеният от канадските местни власти акт за раждане подлежи на пресъставяне в службата по гражданско състояние на общината по постоянен адрес на майката на детето в България (ако майката не е българска гражданка - по постоянен адрес на бащата). Общината издава удостоверението за раждане, с вписан ЕГН, въз основа на акт за раждане, съставен от местен орган по гражданско състояние – легализиран в Департамента за външни работи и международна търговия на Канада и в Посолството в Отава или Генералното консулство в Торонто, преведен на български език и заверен в МВнР. Чуждестранният документ се предоставя на службата по гражданско състояние в България лично, чрез упълномощено лице или чрез българските дипломатически и консулски представителства на Република България в чужбина.

Документите, представени на българските общински власти, остават в техните архиви.

  • Регистриране в България на граждански брак на български граждани, сключен в Канада

При регистриране на брак, сключен в Канада, българските граждани предоставят в съответната община легализирано удостоверение за сключен граждански брак пред местните власти, както и превод от него.

Общината, където се регистрира сключеният в чужбина граждански брак, е общината по постоянния адрес на съпруга, който е български гражданин.Ако двамата съпрузи са български граждани, това е общината по постоянния адрес на мъжа.

  • Регистриране в България на смърт на български гражданин, настъпила в чужбина

Смъртен случай с български гражданин, настъпил в чужбина, се регистрира в общината по постоянен адрес на лицето в Република България.

Общината пресъставя акта за смърт, издаден от местен орган по гражданско състояние– легализиран в Департамента за външни работи и международна търговия на Канада и в Посолството в Отава или Генералното консулство в Торонто, преведен на български език и заверен в Министерство на външните работи на Република България. Чуждестранният документ се предоставя на службата по гражданско състояние от близките на починалия или чрез българските дипломатически и консулски представителства на Република България в чужбина.

Когато до България се транспортира починало в чужбина лице, задължително следва роднините да се снабдят и с документ, удостоверяващ дали лицето е боледувало от заразни болести.     

Посолството в Отава и Генералното консулство в Торонто не финансират и не извършват дейностите по обслужване и транспортиране на починалия. При смъртен случай близките на починалия български гражданин следва да установят контакт с погребално бюро/агенция в страната на пребиваване, където да се запознаят с обслужването и транспортирането на починалия зад граница.

Такси

Такса за легализация (обикновена услуга за 3 работни дни) – CAD 30.00 (сумата е платима в брой, money order или certified cheque, на името на Посолството на Република България в Отава или Генералното консулство в Торонто).

Ако услугите се извършват по пощата, документите следва да са придружени от самоадресиран пощенски плик или друг вид ускорена или препоръчана поща.


Оферта № Е61